Anasayfa Makale GPU Hızlandırma: NVIDIA RTX Ekran Kartlarıyla Şifre Kırmak

GPU Hızlandırma: NVIDIA RTX Ekran Kartlarıyla Şifre Kırmak

GPU Hızlandırma

Günümüzün veri koruma yöntemleri, parola korumasını güçlendirmek için binlerce (bazen de milyonlarca) karma işlevi (hash fonksiyonu) yinelemesinden yararlanır. Bununla birlikte son kullanıcıya yönelik ekran kartları, GPU hızlandırma işlemi için yaygın olarak kullanılır. Peki bu ekran kartları nasıl karşılaştırılır ve fiyat-performans oranı açısından hangisini satın almak daha mantıklı? Bu soruların cevaplarını bulmak için Elcomsoft, nispeten düşük performanslı GTX 1650 ile orta seviye RTX 3060 Ti arasında yer alan makul fiyatlı beş farklı NVIDIA ekran kartını test etti.

Bu noktada şu soru akıllara gelebilir: Neden şifre kırma işlemlerin üst seviye çok çekirdekli işlemciler yerine ekran kartları kullanılıyor? Çünkü tek bir NVIDIA RTX 3090 ekran kartı, parolaları 12. nesil Intel Core i9-12900K işlemciye kıyasla 600 kata kadar daha hızlı kırabiliyor. Buna karşın RTX 3090 ekran kartının maliyeti, 12. nesil Intel Core i9-12900K’nın yaklaşık olarak iki katıdır. Ancak aradaki performans farkını göz önünde bulunduracak olursak, bu fiyat farkının gayet makul olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

Yine de her kullanıcı RTX 3090’nın maliyetini karşılayamayabilir. Bununla birlikte herkesin bu kadar yüksek performans sağlayan bir ekran kartına ihtiyacı yoktur. İşte bu noktada devreye orta seviye ekran kartları giriyor. Orta seviye ekran kartları, RTX 3090 gibi amiral gemisi ekran kartlarının fiyatlarının çok altında bir fiyata sahip ve kayda değer bir performans sunabilirler.

Son birkaç aya kadar ekran kartı pazarı aşırı derecede hareketliydi. Yüksek performanslı ekran kartları neredeyse tamamen kripto para madenciliği yapan kullanıcılar tarafından satın alınıyordu ve bundan dolayı da en düşük performanslı modeller dışındaki bütün ekran kartı modellerinin fiyatları fırlamıştı. Elcomsoft ise aynı bilgisayarda farklı marka ve modellerde birden fazla ekran kartının kullanılmasına imkan tanıyan bir teknoloji olan “heterojen GPU hızlandırma” ile bu sorunun üstesinden gelmeye çalıştı. Elcomsoft Distributed Password Recovery yazılımında dahili olarak bulunan bu teknoloji, farklı parçaların bir araya getirildiği senaryolarda mevcut donanımın kullanılmasına olanak sağlıyor.

Elcomsoft tarafından “GPU hızlandırma” ile ilgili olarak yayınlanan makalede belirtilene göre, Elcomsoft bu performans testini gerçekleştirmek için piyasada hala mevcut olan ekran kartlarına bir göz attı ve karşılaştırmalı testte kullanabileceği ve kripto para madenciliği için kullanılamayan bir dizi makul fiyatlı, düşük kaliteli ekran kartı tespit etti. Hatta pek çok modern işlemcide yerleşik olarak bulunan entegre grafik işlem birimlerini kullanma fikrini bile göz önünde bulundurdu.

Son dönemde ekran kartı fiyatları hızlı bir şekilde düşüş gösteriyor. Bunun en önemli nedenlerinden biri, kripto para fiyatlarındaki ani düşüş nedeniyle kripto para madenciliği yapan kişilerin ekran kartlarına olan taleplerinin azalması. Bununla birlikte merakla beklenen NVIDIA Ada Lovelace ve GeForce RTX 4000 serisi ekran kartları yakın zamanda piyasaya sürülecek ve bu da mevcut ekran kartı modellerine olan talebin azalmasına ve doğal olarak ekran kartı fiyatlarının düşmesine neden oluyor. Ayrıca Intel de Xe tabanlı Intel Arc Alchemist ekran kartlarıyla piyasaya adım atmaya hazırlanıyor. Şu sıralarda AMD ise ekran kartı serisini yeniliyor.

Elcomsoft, gerçekleştirdiği “ekran kartlarını kullanarak şifre kırma” testinde aşağıda yer verdiğimiz beş farklı NVIDIA ekran kartını kullandı:

  1. NVIDIA GTX 1650
  2. NVIDIA RTX 3050
  3. NVIDIA RTX 3060
  4. NVIDIA RTX 2070
  5. NVIDIA RTX 3060 Ti

RTX 2070 dışındaki bütün ekran kartları Intel’in Alder Lake i9-12900K işlemcisini barındıran aynı sistemde test edilirken yalnızca RTX 2070, Intel’in Core i5-8500 işlemcisine sahip bir iş istasyonunda test edildi. Bu noktada GPU hızlandırmalı saldırıların işlemciye çok az yük (işlemci çekirdeği başına yaklaşık olarak %3 ila %6 arasında kullanım) bindirdiğini hatırlatmamız gerek ve bu da bu tür testlerin işlemciden bağımsız hale gelmesini sağlıyor.

Beş Ekran Kartının Karşılaştırmalı Performans Testleri

Karşılaştırmalı performans testleri (benchmark’lar), bir istisna dışında ekran kartına bağlı olarak hemen hemen doğrusal bir performans artışı gösteriyor.

Elcomsoft Distributed Password Recovery
Elcomsoft Distributed Password Recovery’teki GPU hızlandırma teknolojisi ile WinZip’te AES-256 şifreleme standardı kullanılarak gerçekleştirilen şifre kırma işleminde, NVIDIA ekran kartlarının elde ettikleri karşılaştırmalı performans testi sonuçları.
Elcomsoft Distributed Password Recovery
Elcomsoft Distributed Password Recovery’teki GPU hızlandırma teknolojisi kullanılarak 7-Zip’te gerçekleştirilen şifre kırma işleminde, NVIDIA ekran kartlarının elde ettikleri karşılaştırmalı performans testi sonuçları.eKRA

İstisnayı gerçekleştiren ekran kartı ise NVIDIA RTX 2070 oldu. RTX 2070, SHA-256 performans testinde beklenenden daha yüksek bir performans gösterdi. Diğer karşılaştırmalı performans testleri tutarlı olduğu ve RTX 2070’i performans testine tabi tutmak için farklı bir iş istasyonu kullanılması gerektiği için bu sonuca şüpheyle yaklaşmakta fayda var.

Elcomsoft Distributed Password Recovery
Elcomsoft Distributed Password Recovery’teki GPU hızlandırma teknolojisi ile SHA-256 şifreleme algoritması kullanılarak gerçekleştirilen şifre kırma işleminde, NVIDIA ekran kartlarının elde ettikleri karşılaştırmalı performans testi sonuçları.

Beş Ekran Kartının Fiyat-Performans Oranları

Elcomsoft tarafından hazırlanan fiyat-performans çizelgesi, Almanya’daki güncel piyasa fiyatlarına dayanmaktadır. Çizelgede yer alan “performans” bölümü, Elcomsoft Distributed Password Recovery yazılımının en son ve büyük ölçüde optimize edilmiş sürümü aracılığıyla gerçekleştirilen WinZip/AES-256 karşılaştırmalı testini temel alıyor. Bu yöntem, mükemmel olmasa da hemen hemen adil bir fiyat-performans karşılaştırması yapılmasını sağladı.

Ekran Kartı Modeli Denenen Şifre Sayısı / Saniye Fiyat (Euro) Fiyat-Performans Oranı
GTX 1650 1440000 186 1,00
RTX 3050 1860000 297 0,81
RTX 3060 2650000 377 0,91
RTX 2070 3200000 478 0,86
RTX 3060 Ti 3440000 549 0,81

Karşılaştırmalı performans testlerinden ve yukarıda paylaşmış olduğumuz tablodan elde edilen rakamlar, şöyle basit bir sonuca varmamızı sağlıyor: NVIDIA ekran kartları, gerçekten fiyat-performans oranı açısından çok iyi bir iş çıkarıyor. Bu beş ekran kartı arasında NVIDIA RTX 3060 Ti, doğal olarak en hızlı, NVIDIA GTX 1650 ise doğrusal ölçeklenebilirliğe sahip en yavaş ekran kartı modeli olarak öne çıkıyor. Ancak fiyat-performans oranı açısından belirli bir modeli öne çıkaracak önemli bir sapma yok.

Bu noktada şunu da belirtelim; uygun bir fiyatla tedarik etmediğiniz sürece, GTX 1650 gibi eski nesil ekran kartlarını satın almanızı önermiyoruz. Ancak GTX 1650, eski nesil bir kart olmasına rağmen fiyat-performans oranı karşılaştırmasında kazanan taraf oluyor. Bu arada herhangi bir ekran kartı modelini piyasa fiyatlarının üstünde tedarik etmeniz durumunda, fiyat-performans oranınızın farklı olacağını da hatırlatalım.