Anasayfa Haber Raptor Lake CPU’lar DDR5-5600 Desteğiyle Geliyor

Raptor Lake CPU’lar DDR5-5600 Desteğiyle Geliyor

i9-13900K vs i9-12900K

Intel, Rocket Lake kod adlı yeni nesil masaüstü platformunu duyurmak için gün sayıyor. Şirket bugün Çin’in Shenzen kentinde yeni bir sunum düzenlerken Raptor Lake’in getirdiği bazı platform özelliklerini resmiyete kavuşturdu.

12. Nesil Alder Lake işlemciler DDR5-4800 desteği ile birlikte geliyordu. Yeni nesilde bellek tarafında geliştirmeler yapıldı. 13. Nesil Raptor Lake işlemcilerin entegre bellek kontrolcüsü, 5600 MT/sn konfigürasyonlu DDR5 modüllerini herhangi bir hız aşırtmaya ihtiyaç duymadan çalıştırabilecek. DDR4 desteğinin devam ettiğini biliyoruz. Hızlar ise aynı şekilde 3200 MT/s hız ile sınırlı. Elbette XMP veya manuel hız aşırtma ile daha yüksek frekanslara çıkmak mümkün, ancak burada yerel hızlardan bahsediyoruz.

Ayrıca yeni platform yonga seti aracılığıyla daha fazla PCIe Gen 4.0 şeridi için destek sunmuş. Gen 5.0 şeritlerinden bahsedilmese de yalnızca CPU aracılığıyla erişilebilen 16 PCIe hattı sunulacağını biliyoruz. Bilgilerimize göre bu 16 şerit 8x/8x şeklinde (GPU/depolama) ikiye bölünecek ve anakart üreticileri PCIe 5.0 SSD’lere destek sunma imkanı bulacak. AMD’nin yaklaşmakta olan AM5 platformunun böyle bir sorunu yok, çünkü CPU hem PEG hem de CPU’ya bağlı NVMe depolamayı yeterli PCIe Gen5 bant genişliği ile sağlayabiliyor.

13. Nesil Raptor Lake işlemcilerin Ekim ayı içinde piyasaya çıkması bekleniyor. Beklenen yongalar Raptor Cove çekirdekleriyle güç kazanacak ve Intel 7 (10nm) işlem teknolojisiyle üretilecek.