Anasayfa Haber ABD, Çip Üretim Bileşenlerinin Çin’e Satışını Engellemek İstiyor

ABD, Çip Üretim Bileşenlerinin Çin’e Satışını Engellemek İstiyor

ABD hükümet yetkilileri, ülkede üretilen neredeyse tüm litografi araçlarının Çin’deki şirketlere satışını yasaklamak amacıyla Hollanda’daki yetkililerle birlikte çalışmalar yürütüyor. Eğer Amerikalı politikacılar hedefine ulaşırsa, bu durum Çin’in yarı iletkenler konusundaki hedeflerini önemli ölçüde sekteye uğratacak.

Hollanda menşeili ASML, her türden silikon disk plakaların (wafer) üretimi için dünyanın en gelişmiş litografi ekipmanlarını geliştiriyor. Şirket şu anda aşırı ultraviyole (EUV) litografi bileşenlerini Çinli müşterilere satamıyor. Ancak yaptırımları sıkılaştırmak isteyen ABD‘li politikacılar, ASML’nin ana akım derin ultraviyole (DUV) litografi araçlarını Çin’e satmasını istemiyor. DUV, istemci bilgisayarlara, sunuculara, mobil ürünlere, otonom araçlara ve robotlara kadar birçok sektördeki cihazda kullanılmakta.

Yetkililerin Hollanda kanadını ikna etmesi pek de kolay olmayacak. Çin’de SMIC ve YMTC gibi yükselen iki yarı iletken şirketi var. Öte yandan TSMC, Samsung ve SK Hynix gibi küresel oyuncuların Çin’de fabrikaları var. Bu şirketler 2021 yılında ASML’nin gelirlerinin yaklaşık %16’lık bir dilimini oluşturdu ki bu 18.6 milyar dolar gibi büyük bir rakama denk düşüyor.