Anasayfa Haber Intel Hacimli 7nm Üretimine Başlıyor: Intel 4

Intel Hacimli 7nm Üretimine Başlıyor: Intel 4

10nm teknolojisine geçiş sürecinde büyük sıkıntılar yaşayan Intel, terminolojisinde değişiklikler yaparak nanometre isimlendirmesine son vermişti. Hatırlarsanız “10nm” süreci “Intel 7” olarak, “7nm” süreci ise “Intel 4” olarak güncellenmişti.

Yarı iletkenler konusunda işleri yoluna koyan mavi dev, DigiTimes tarafından yayınlanan rapora göre iyi bir şekilde ilerliyor. Intel 4 (7nm) fabrikasyon teknolojisi için her şey iyi giderken, 2022 yılının ikinci yarısında hacimli üretimin başlaması bekleniyor.

Intel yol haritası

Intel, geçtiğimiz ay 2022 IEEE VLSI Sempozyumu’nda sıradaki yarı iletken teknolojisi konusunda iyimser açıklamalar yapmıştı. Burada yongaların aynı güçte >%20 daha performanslı olacağı veya aynı frekansta güç tüketiminin ~%40 oranında düşebileceği belirtildi. Ayrıca Intel 4’ün Intel 7’ye kıyasla transistör yoğunluğunu iki kata kadar artırabileceğini öğrendik.

Intel 4 ve Intel 7

Teknoloji devinin itibarı 14nm sürecinde kısılıp kaldıktan sonra büyük oranda zedelenmişti. Ancak şimdi işler yoluna girdi ve Intel 7’nin ardından Intel 4 (7nm) işler yolunda gidiyor. Bu üretim tekniği 14. Nesil Meteor Lake ve Xeon Granite Rapids gibi yongalarda kullanılacak.

Öte yandan Intel, nanometre isimlendirmesinin pek bir önemi olmadığını söylüyor. Şirkete göre Intel’in 10nm teknolojisi, TSMC’nin 7nm teknolojisiyle neredeyse eşit. Bu sebeple algıları ortadan kaldırmak için bazı değişimler yaptılar.