Anasayfa Haber 14. Nesil İşlemciler, 3 Ayrı Çekirdek Tipiyle Gelebilir

14. Nesil İşlemciler, 3 Ayrı Çekirdek Tipiyle Gelebilir

Intel’in Raptor Lake-S ve Raptor Lake-P işlemcileri yakın zaman önce sürücü desteği kazanmaya başlamıştı. Masaüstü platform için gelen 13. Nesil Raptor Lake-S serisi Ekim ayı civarında piyasada olacak. Raptor Lake-P mobil ise birkaç ay sonrasında mobil platforma adım atmaya başlayacak. Yeni yongalar için halen aylarca zaman olmasına rağmen, 14. Nesil Meteor Lake ailesiyle ilgili birçok şey şimdiden netleşmiş gibi görünüyor.

Igor’sLAB, 14. Nesil Core mobil işlemci serisi için platforma bakış atmamızı sağlayan bir şema yayınladı. Bu şemada her biri farklı bir güç segmentini temsil eden H, P ve U olmak üzere üç ürün serisini görüyoruz. Aynı zamanda karşımıza ilk kez çıkan LP E-Core adında bir çekirdek var.

LP kısmı muhtemelen “Low Profile” tabirinin kısaltması. Yani zaten zayıf olan verimlilik çekirdeklerinin daha düşük profilli bir sürümü dizüstü bilgisayarlara girebilir. Ultra düşük güçlü küçük çekirdeklerle ilgili söylentiler bir süredir ortalıkta dolaşıyordu. Günün sonunda sonunda Intel’in 3 ayrı çekirdeğe sahip işlemciler piyasaya sürdüğünü görebiliriz. Yani tıpkı ARM mimarisinde olduğu gibi.

@OneRaichu‘ya göre üçüncü çekirdek, P ve E çekirdekleri gibi hesaplama biriminde değil, SoC biriminde yer alacak. Ayrıca bu çekirdekler toplam CPU çekirdek sayılarına dahil edilmeyecek.

Yeni bilgilere göre Meteor Lake-H ve Meteor Lake-P silikonları maksimum 14 çekirdeğe (6+8) sahip olacak. Düşük güçlü bilgisayarlarda kullanılacak olan Meteor Lake-U ise 12 çekirdekle sınırlı olacak. Öte yandan, yeni mimari DDR5-5600 veya LPDDR5/LPDDR5X-7467 bellek desteği sunacak. Sistemlere DDR5 standardı için 96 GB’a kadar, LPDDR5 için 64 GB’a kadar kapasitelerde bellekler takılabilecek.

Slayt ayrıca Xe²’ye dayanan yeni bir Intel Xe-LPG grafik mimarisinden de bahsediyor. Meteor Lake işlemcilerde yer alan entegre GPU, 128 adede kadar Yürütme Birimine (EU) sahip olacak. Maalesef entegre grafiklerin sunacağı performans hakkında bir detay yok. Ek olarak, sızdırılan slaytlarda 14. Nesil Core serisinin 2023’ün ikinci yarısında piyasaya sürüleceği belirtiliyor.