Anasayfa Makale İnternet Servis Sağlayıcı Nedir?

İnternet Servis Sağlayıcı Nedir?

internet servis sağlayıcı nedir

İnternet artık günümüzün bir ihtiyacı. İster evde, ister okulda ister işte olsun, birçok işi artık internet üzerinden yapabiliyoruz. Bir internet bağlantısı için temelde gereken şeyler kablolar ve bir modemdir. Ancak bunun arka planında neler var?

Evimizde veya ofisimizde kullandığımız bir internet bağlantısı, modem ve kablodan çok daha fazlasını içerir. Yer altından giden kablolar, sunucular ve dağıtıcılar. Bunları sağlayan ve işleten taraf da internet servis sağlayıcılar. Yani bir internet bağlantısı için ilk adım, İSS, ISP ya da bilindiği adıyla internet servis sağlayıcılardır.

İSS yani internet servis sağlayıcı firmaların görevi nedir?

En temel tanımıyla internet servis sağlayıcı, interneti elde etmenizi sağlayan kuruluşlardır. Ülkemizde birden fazla servis sağlayıcı türü var. Yerel sağlayıcı olan Türk Telekom, xDSL ve fiber internet altyapısını özel internet servis sağlayıcılara kiralayarak kendi paketlerini oluşturmalarına izin veriyor. Bunun dışında kendi altyapısını kullanan özel internet servis sağlayıcılar da var. Örneğin GigaFiber adlı internet hizmeti tamamen TurkNet altyapısıyla sunulan bir internet hizmetidir. Özel İSS’ler kendi altyapılarında daha özgür ve daha iyi hizmet verebiliyorken, yerel servis sağlayıcının altyapısında ise daha limitli hizmet verebiliyor. TurkNet’in kendi fiber altyapısı sayesinde, GigaFiber hizmeti 1.000 Mbps’ye kadar download ve upload internet hızı sunabiliyor.

Yani İSS’ler kısaca bu internet hizmetini altyapılarla bizlere kadar ulaştıran şirketlerdir. İdeal internet hızı da dolayısıyla abone olduğunuz operatörün altyapısına ve sizin bulunduğunuz bölgenin altyapısına göre değişir. Yani internet servis sağlayıcının hat kapasitesi sizin internet hızınızla bağlantılıdır. Bu sebeple internet servis sağlayıcı seçerken bu İSS’nin kapasitesini ve paketlerini de araştırmalısınız. Ayrıca kendi yaşadığınız yerin altyapı imkanlarını da bilmeniz gerekmektedir. Bazı bölgelerde fiber internet için altyapı varken bazılarında yoktur. Bu durumlarda internet servis sağlayıcı bu hizmeti verse de ne yazık ki siz yararlanamazsınız. Fiber internet altyapısı olan bir bölgedeyseniz internetiniz diğerlerine nazaran daha hızlı olur.

internet servis sağlayıcı

Bir internet servis sağlayıcıya bağlanmanın yolları var. Tabii ki öncelikle yapmanız gereken şey telefonla ya da internet üzerinden başvuru yapmak. Daha sonra kurulum ekibi evinize ya da iş yerinize anlaştığınız hizmete göre interneti kurulumu için gelir. Bu bağlantı sabit telefon hattıyla, DSL ya da fiber şeklinde olabiliyor. Bunun için de internet servis sağlayıcınız ile konuşarak size uygun olanı seçebilirsiniz.

İnternet servis sağlayıcıların diğer hizmetleri

İnternet servis sağlayıcı şirketlerin temel görevi, hepimizin evlerine ve işyerlerine internet ulaştırmak. Ancak bunun yanında modem satışı, sunucu barındırma, e-posta hizmetleri, kişisel web sitesi barındırma gibi yan hizmetleri veren sağlayıcılar mevcut. Bu sağlayıcılar genellikle kurumlara yönelik ürünleriyle öne çıkarlar.

Ayrıca internet servis sağlayıcılar, artan IP kullanım yoğunluğu sebebiyle, mecburen CGNAT adı verilen bir sisteme geçiş yapmak zorunda kaldı. Bu sistemle birlikte bir IP adresi birden çok kişiye tahsis edilerek tasarruf sağlanıyor. Ancak bunun birçok negatif yönü var. Arada ekstra bir yönlendirici olması sebebiyle, CGNAT üzerinde hizmet veren bir internet hizmetinin ping değerleri daha yüksek olabilir. Bununla birlikte port açarak online oyun sunucusu kurmak isteyen veya web sitesi yayınlamak isteyen bir kullanıcı, CGNAT sebebiyle port açsa da yayın yapamaz. Bunun iki çözümü var; statik IP ve IPv6.

Statik IP hizmeti, kullanıcıların talep etmesi durumunda İSS’ler tarafından özel IP adresi tahsis edilerek bu sorunların önüne geçmeyi amaçlar. Aylık ek bir ödemeyle elde edilebilen bu hizmet ile kullanıcılar değişmeyen IP adresine sahip olur.

Bunun dışında IPv6 bahsettiğimiz sorunların ana çözüm kaynağıdır. Türkiye’de halen çok düşük bir seviyede kullanıma açılmış olan bu IP yapısı, tükenemeyecek kadar fazla IP adresi sunması sebebiyle CGNAT sistemine gerek duymamamızı sağlıyor. Son kullanıcı yani bizlere yavaş yavaş sunulmaya başlanan bu hizmet, TurkNet tarafından da teknik olarak uygun olan kullanıcılara kademeli olarak sunuluyor.

İnternet servis sağlayıcısını neye göre seçmelisiniz?

İşletmeler bütün işleyişini internet üzerinden sürdürürken, ev kullanıcıları da hızlı ve sorunsuz bir internet ile çalışmak, eğlenmek ve bilgi edinmek istiyor. Günümüzde hızla artan internet kullanımı birçok kullanıcıyı negatif etkilerken, özel yapılandırmalı altyapı ve teknoloji sunan şirketler daha iyi hizmet sunabiliyor. Bu noktada internet servis sağlayıcınızı neye göre seçmeniz gerektiğini daha net açıklamaya çalışalım.

Altyapı türü ve kalitesi

Ülkemizde altyapı ve port sorunu gün geçtikçe artmaya devam ediyor. Pandemi döneminde internete olan arz ve talebin oldukça artması, kullanıcıların internet deneyimini negatif etkiliyor.

Bir ülkenin ulaşım altyapısı karayolları, demiryolları, havalimanları ve deniz limanlarından oluşur. İnternet altyapıları da benzer şekilde birçok limana sahiptir. Basitçe tanımlayacak olursak; internet altyapıları, birçok bilgisayar ve sunucudan oluşan çok büyük ağlardan oluşur.

Amerika Birleşik Devletleri Hükümeti, 1960’larda internetin icadı için gerekli olan verilerin yaratılmasında önemli bir rol oynadı. Savunma Bakanlığı İleri Araştırma Projeleri Ajansı (DARPA), bilgisayar sistemlerinin iletişim kurmak için kullandığı paket anahtarlama teknolojisine yönelik erken araştırmaları finanse etti. Bu yaklaşım, telefon sistemlerinin veri aktarma biçiminden farklıydı. Paket anahtarlama teknolojisi, internetin öncüsü olan ARPANET’in geliştirilmesine yol açtı.

Günümüzde ise internet, geçmişte geliştirilen bu teknolojiler sayesinde kilometrelerce telefon hattı ve fiber optik kablolar ile evlerimize kadar ulaşıyor. Bu kablolar, milyonlarca bireysel kullanıcıyı ve işletmeyi sunucular aracılığıyla birbirine bağlayarak, kullanılan kablolama türlerine bağlı olarak değişen hızlarda veri iletir.

1000 mbps internet

İnternet altyapısı da, internetin belli bölgelere ya da adreslere ulaşması için kullanılan sistemdir. Bu sistemin bölgelere ya da adreslere ulaşması için bakır ya da fiber optik kablolar kullanılır. Bakır altyapı genellikle DSL olarak adlandırılır ve belli iletkenler ile konuma ulaşır. Fiber optik altyapıda ise cam kablolar kullanılır.

Bu yüzden bulunduğunuz bölgenin altyapı teknolojisi internet hızınızı belirleyen en önemli etkendir. Altyapınızı değerlendirebilmek için internet altyapı sorgulaması yapmanız gerekir. Altyapınız ne kadar hızlı ise bulunduğunuz bölgenin teknolojisi o kadar iyi demektir.

Adresinizde ADSL, VDSL veya fiber altyapılardan biri olabilir. Altyapınızın desteklediği teknoloji hangisi ise kullanacağınız internetin hızı buna göre değişir.

Düzgün yapılandırılmamış altyapılar, yoğun kullanım durumunda kullanıcılar için problem çıkartıyor. Bu problemler arasında hız düşüşü, yüksek gecikme değerleri, internet kopma problemleri şeklinde sıralanabilir.

Altyapı konusunda seçeceğiniz internet servis sağlayıcı operatör, bu sebeple oldukça büyük önem arz ediyor.

Birçok internet servis sağlayıcı, Türk Telekom’un altyapısını ortak kullanarak hizmet sunuyor. Bu şirketlerden biri de TurkNet. Ancak TurkNet, kendi yapılandırması sayesinde hem diğer operatörlerin ortalamasına göre çok daha yüksek hızlar sunuyor, hem de kısıtlı upload hızını kaldırarak, her kullanıcı için özgür bir internet hizmeti sağlamış oluyor.

fiber altyapı

TurkNet, Türk Telekom santrallerine son teknolojiye sahip ve Türkiye şartlarında en iyi çalışacak şekilde optimize edilen kendi cihazlarını kuruyor, böylece santralden sonra veri akışını kendi aktif altyapılarına alıyorlar.

Neden altyapı her yerde yok?

VDSL portları belirli santrallere ve saha dolaplarına kurulmuştur. Şu an Türkiye’nin 81 ilinde VDSL olmakla birlikte, VDSL kullanılıp kullanılamaması bağlı bulunan santrale bağlıdır. Örneğin İstanbul Türkiye’nin en büyük ili olmasına rağmen VDSL portları henüz birçok ilçede yoktur. VDSL yatırımları talep ve ihtiyaca göre yerleşik operatör tarafından yapılmaya devam etmektedir.

Bu çalışmalarla birlikte her geçen gün VDSL ve fiber altyapılar yaygınlaşmaya devam ediyor. Ayrıca TurkNet’in, mevcut internet paketinizi iptal ettirmeden ve mevcut portunuzu kaybetmeden operatör değişikliği hizmeti sunduğunu belirtelim.

Hangi İSS ne kadar hız vadediyor?

Birçok operatörün fiber hizmeti, daha önce yüksek hızlar sunmasına rağmen günümüzde birçok ev ve apartmanda 100 Mbps ile sınırlı kalıyor. Şansınız yüksekse 200 Mbps paketi destekleyen (eğer binada 200 Mbps dağılım destekleyen sonlandırma cihazı varsa) paketleri alabiliyorsunuz. Ancak 200 Mbps paket yine büyük uğraşlarla satın alınabiliyor, eski müşterilere ise sunulmuyor.

internet hızı

Bu şirketler arasında TurkNet ise GigaFiber olarak adlandırdığı fiber altyapı ile işletmeler dışında evlere de 1.000 Mbps’ye kadar hız vadediyor. Ayrıca özel yapılandırılmış altyapısı sayesinde bu hız upload yani yükleme hızlarına da yansıyor. 1.000 Mbps’ye kadar hızı destekleyen modem de paketin içinde kullanıcılara ücretsiz olarak veriliyor. Üstelik GigaFiber dahil tüm altyapılarda TurkNet internet hizmetini 139.90 TL’ye sunuyor.

TurkNet, 1.000 Mbps’ye kadar çıkan paketlerinin dışında Özgür İletişim Fiber 100 paketiyle de öne çıkıyor. Yerleşik operatörün fiber altyapısında bulunan müşterilere 100 Mbps’e kadar download sunulan hizmetle birlikte fiber altyapıda hizmet alarak; sınırsız, taahhütsüz internet kullanabilirsiniz.

TurkNet ayrıca, ülke ortalamasına göre Netflix’te en hızlı internet servis sağlayıcıykenSteam’de de en hızlı ikinci internet servis sağlayıcı.

Maliyet

Bir internet servis sağlayıcının müşteri için anlamlı olması için hız ve fiyat arasında iyi bir dengeye sahip olması gerekir. Örneğin evinizden küçük bir işletmeyi yönetiyorsanız, Twitch yayıncısıysanız, sürekli upload yapmanız gerekiyorsa, dünya standartlarında olan hızlara binlerce lira harcamak istemezsiniz.

Bu harcamaların yanında, taahhüt verip süreniz dolunca yükselen fiyatlarla da karşı karşıya kalabilirsiniz. Ülkemizde olduğu gibi birçok ülkede de eski müşterilere yeni kampanyaların sunulması pek alışık olduğumuz bir durum değil. Ayrıca, ederinden fazla ücret talep edilmesi de yine negatif durumlardan.

Para

İnternet hizmetinin yanında sunulanlar

İnternet servis sağlayıcısı seçerken önemli olan altyapı, hız ve maliyet konularına değindik. Temel başlıklar altında biraz fikir verdiysek, internet hizmetlerinin yanında sunulan artılara değinelim.

Ülkemizde birçok büyük internet servis sağlayıcı, farklı operatörlerden geçişte bir miktar cayma bedeli karşılıyor. Ancak bunun dışında da önemli artıları sunan şirketler var.

Bu önemli artıları sunan şirketlerin en gözdesi yine TurkNet. Şirket, uygun fiyat, yüksek hız vaadinin yanında, 30 gün içinde para iade garantisi, belirli altyapılarda belirli hız garantileri, taahhüt zorunluluğunun olmaması gibi artılara sahip.

Bununla birlikte, Arkadaşını Getir kampanyasıyla kazan-kazan stratejisini de sunan TurkNet, mevcut müşterilerine verdiği davet kodu ile hem yeni müşteriye hem de davet eden müşteriye 1 ay ücretsiz internet hediye ediyor. Böylelikle hem yeni müşteri hem de mevcut müşteri kazanmış oluyor. TurkNet’li arkadaşı olmayanlar ise TurkNet’in hazırladığı davet kodu sayfasından ilgili kodu alarak kampanyadan faydalanabiliyor.

Altyapı nasıl sorgulanır?

Adresinizde kullanabileceğiniz altyapı ve hızı, müşterisi olacağınız internet servis sağlayıcısının sitesinden sorgulayabilirsiniz. Peki bu nasıl yapılıyor?

Biz makalede örnek olması açısından TurkNet sitesinden altyapı sorgulaması yapacağız.

Türkiye’nin önde gelen internet servis sağlayıcılarından olan TurkNet, internet başvurusu öncesinde altyapınızın hangi teknolojiyi ve hangi hızı desteklediğini belirten bir altyapı sorgulama sistemine sahip. Bu sistem sayesinde adresinizdeki altyapının DSL ya da Fiber olup olmadığını ve desteklediği maksimum hızı görebilirsiniz.

TurkNet’in altyapı sorgulama sistemi iki şekilde çalışıyor; adres ile sorgulama ve sabit telefon numarası ile sorgulama. Her iki yöntemle altyapı sorgulama işlemleri şu şekilde;

TurkNet Adres ile Altyapı Sorgulama

TurkNet’in altyapı sorgulama sistemi, yukarıda da belirttiğimiz gibi hem adres hem de sabit telefon numarası üzerinden yapılabiliyor. Ancak günümüzde çoğu müşteri artık sabit telefon hattı kullanmıyor. En yaygın seçenek olan adresle altyapı sorgulama işlemi ise şu şekilde;

turknet altyapı sorgulama

Altyapı sorgulama sistemine girdikten sonra, karşımıza çıkan Adres Bilgisi ile Sorgula ve Telefon No ile Sorgula seçeneklerinden Adres Bilgisi ile Sorgula seçeneğine tıklayın. Buradan sonra il, ilçe, mahalle, cadde, sokak, bina ve daire numaraları bilgilerini doldurarak Altyapı Sorgula butonuna tıklayın.

Sorgulama işlemi bittiğinde şöyle bir ekranla karşılaşacaksınız;

turknet altyapı sorgulama sonucu

Bizim sorguladığımız örnek adreste 80 Mbps hıza kadar destek sunan VDSL bir altyapı hizmeti bulundu. Bu hız, sabit altyapıda tüm servis sağlayıcılardan alabileceğiniz maksimum hızı gösteriyor. İster DSL ister Fiber altyapıda olun, TurkNet internet hizmetini tek fiyatla 139,90 TL’ye sunuyor. Ayrıca sunulan hızı evinizde kullanırken altyapı kalitenize ek olarak bina, daire tesisatınızın ve modeminizin de önemli olduğunu belirtelim.

TurkNet’in altyapı sorgulama servisi, 80 Mbps destekleyen internet tesisatımız için bize Özgür İletişim 100 paketini önerdi. Bu kısım, sorguladığınız adreste çıkacak olan tahmini hıza ve altyapı türüne göre değişiklik gösterecek. Hemen aşağısında da TurkNet’in kota ve taahhüt koymadığını hatırlatan, ayrıca 30 gün içinde %100 iade seçeneği sunan hizmetleri görülüyor. Ayrıca bize sunulan VDSL tarifesinde, başka internet servis sağlayıcı operatörlerden geçmemiz durumunda 240 TL’lik cayma bedeli karşılandığını görüyoruz. Bu bedel GigaFiber hizmetine geçiş yapan kullanıcılar için ise 1.000 TL.

Sabit Telefon Numarası ile Altyapı Sorgulama

Bu işlem için de yine altyapı sorgulama sistemine girdikten sonra, karşımıza çıkan Adres Bilgisi ile Sorgula ve Telefon No ile Sorgula seçeneklerinden bu sefer Telefon No ile Sorgula seçeneğine tıklayın.

Buradan sonra Sabit telefon no giriniz boşluğuna, adresinize kayıtlı ev/iş telefonu numarasını girerek, altyapı sorgulama sonucunuzu öğrenebilirsiniz.

Altyapınızın desteklediği hız, evinizde alabileceğiniz maksimum internet hizmeti hızını gösterir. Ancak altyapınızın gelişmesi veya fiber altyapılara geçişinizin sağlanması durumunda 1.000 Mbps’e kadar çıkabilirsiniz.

TurkNet GigaFiber ne sunuyor?

Türkiye’nin başarılı servis sağlayıcılarından olan TurkNet, kendi altyapısıyla kullanıma açtığı GigaFiber hizmetini 139.90 TL’ye sunuyor. Üstelik vaat edilen 1.000 Mbps’e kadar olan hız yalnızca download yani indirme hızında değil, upload yani yükleme hızında da kullanıcıların hizmetine sunuyor.

GigaFiber hizmeti, TurkNet’in diğer hizmetlerinde olduğu gibi taahhütsüz bir hizmet ve farklı bir operatörden geçmeniz durumunda taahhüt cayma bedelinin 1.000 TL‘ye kadar olan kısmı da TurkNet tarafından karşılanıyor. Adresinizde TurkNet GigaFiber varsa, siz de hemen TurkNet’li olmak için başvurunuzu iletebilirsiniz.

  • Taahhüt ve kota yok: Hizmetinizi memnun olduğunuz sürece kullanın. Kota derdi olmadan da Steam’den dilediğiniz gibi oyun indirebilir, Netflix’ten 4K içerik izleyebilir ve canlı yayın yapabilirsiniz.
  • Yüksek upload hızları: 1.000 Mbps’ye kadar hız seçenekleriyle Zoom ve EBA gibi platformlara kesintisiz erişim sağlayın. Twitch, TikTok ve YouTube gibi platformlarda en yüksek kalitede canlı yayınlar yapın.
  • Dünya kalitesinde hizmet: TurkNet, dünya hızında ve kalitesinde GigaFiber’i tamamen kendi altyapısında sunuyor. Sizi özgürleştiren, yüksek hızlı ve müşteri odaklı hizmet, sürekli iyileştirilmeye devam ediliyor.
  • 7/24 müşteri desteği: Dilediğiniz zaman TurkNet’e ulaşabilirsiniz. Destek talepleriniz hızlı çözülüyor.
  • Hızlı müdahale ve çözüm: TurkNet’in kendi altyapısında olan bu hizmette gerekli tüm müdahaleleri kendi uzman ekibi rekor sürelerde yapabiliyor.

TurkNet, 1.000 TL’ye kadar cayma bedeli karşılıyor

Kullandığınız internet servis sağlayıcı taahhütü zorunlu kılıyorsa, hizmetten memnun kalmayıp cayma hakkınızı kullanmanız durumunda cayma bedeli cezası ödersiniz. Bu bedel, operatörden operatöre değişmekle birlikte, genellikle kurulum bedeli, cihaz bedeli ve geriye kalan ayların ücretleri gibi çeşitli matrahlardan oluşmaktadır.

Ancak taahhütsüz bir internet ile bu sorunların hiçbirini yaşamazsınız. Örneğin TurkNet, 139.90 TL’ye sunduğu ADSL, VDSL, fiber ve GigaFiber internet hizmeti için hiçbir taahhüt zorunluluğunda bulunmuyor. Yani sözleşmenizden caymanız durumunda, herhangi bir cayma bedeli ödemezsiniz.

Bununla birlikte TurkNet, diğer operatörlerden geçiş yapmanız durumunda 240 TL’ye kadar cayma bedelinizi karşılıyor. Bu değer GigaFiber başvurularınız için ise 1.000 TL.

TurkNet’e mevcut aboneliğinizi iptal ettirmeden geçebilirsiniz

Müşteriler internet sitesindeki başvuru adımlarını uygulayarak veya telefon üzerinden başvuru yöntemini kullanarak TurkNet’e geçişleri için ilk adımı atıyor. Ardından TurkNet, müşteriler için tüm geçiş sürecini yöneterek zahmetsiz bir geçiş süreci sunuyor. Bu sayede size ayrılan mevcut portu kaybetme riski olmadan ve internetiniz neredeyse hiç kesilmeden geçiş yapabiliyorsunuz.

Bununla birlikte, TurkNet’e geçen kullanıcıların mevcut internet servis sağlayıcı operatörlerindeki cayma bedelleri TurkNet GigaFiber’de 1.000 TL’ye kadar, diğer altyapılarda 240TL’ye kadar TurkNet tarafından ödeniyor.

Diğer operatörlerden TurkNet’e nasıl geçilir?

Sizin hiç yerinizden kalkmanıza gerek yok. Mevcut internet aboneliğinizi iptal etmeden TurkNet’e geçiş yapabilirsiniz. İlk olarak başvurunuzu yapıyorsunuz, ardından kurye ile kapınıza gelen operatör değişikliği belgelerini imzalamanız yeterli. TurkNet, sesli onayınızı aldıktan sonra değişiklik talebinizi operatörünüze iletiyor ve 48 saat içerisinde bu talebe cevap verilerek geçişiniz tamamlanıyor.

Farklı operatörlerden geçiş süreci de, daha önce anlattığımız “3 Adımda Nasıl TurkNet’li Olurum?” rehberimizdeki ile benzer ilerliyor. Abonelik başvurusu işlemlerine geçmeden önce altyapı sorgulaması yaparak geçebileceğiniz tarifelere ve kullanabileceğiniz hız miktarına göz atabilirsiniz. Eğer Kablonet, Superonline veya Vodafone fiber altyapısı üzerinden hizmet alıyorsanız, operatör değişikliği işlemleri yapılamamaktadır.

Aboneliğinizi iptal ettirmeden TurkNet’e geçmenin avantajları

Mevcut internet aboneliğinizi iptal ettirmeden TurkNet’e geçiş yaptığınız takdirde birçok avantaj elde etmiş olursunuz. İlk olarak abonelik işlemleriniz sıfır bir aboneliğe göre çok daha kısa sürüyor. Zaten halihazırda kullandığınız bir portunuz olduğunuz için onu da kaybetmemiş olursunuz.

Artı olarak sıfır aboneliklerde olan kurulum hizmeti ücretini ödemezsiniz. Yeni bir kurulum yapılmayacağı için böyle bir hizmete ihtiyacınız olmaz.

TurkNet başvurusu nasıl yapılır?

İlk aşamada da bahsettiğimiz gibi başvuru işlemlerini iki kanaldan yapabiliyorsunuz: web sitesi ve 0850 288 80 81 telefon hattı. Başvuruyu online olarak yapmak isteyen kullanıcılar, bu sayfa üzerinden işlemlerini gerçekleştirebiliyor.

4 adımda online başvuru süreci ise şu şekilde;

1- İletişim Bilgileriniz

TurkNet, hizmet söyleşmesini hazırlamak için online başvuru formunun ilk adımında iletişim bilgilerinizi talep ediyor. Bu doğrultuda Ad/Soyad, e-posta adresi ve telefon numaranız isteniyor. Ayrıca kişisel veri aydınlatma formunu ve verilerinizin işlenmesini onayladığınız adım da bu aşamada.

turknet başvuru formu - iletişim bilgileri

2- Adres Bilgileriniz

Online başvuru formunun ikinci aşamasında varsa halihazırda kullandığınız internet operatörünüzün bilgilerini girmeniz gerekiyor.

turknet başvuru formu - adres bilgileriİnternet Var seçeneğini seçip, mevcut internet servis sağlayıcının hizmet numarası (XDSL numarası) bilgisini girmeniz yeterli olacaktır. Ayrıca farklı bir servis sağlayıcıdan geçiş yapmanız durumunda 240 TL’ye kadar, TurkNet GigaFiber servisine geçmeniz durumunda da 1.000 TL’ye kadar taahhüt cayma bedeli TurkNet tarafından karşılanıyor. Artık sonraki aşamaya geçebilirsiniz.

3- Tercihler

Adres ve mevcut internet sağlayıcınızın bilgilerini doldurduktan sonraki aşamada, altyapınızın desteklediği maksimum hızdaki tarifeyi görebilirsiniz.

Üçüncü aşama penceresinde, yukarıda da belirttiğimiz gibi tercihlerinizi yapmanız istenmekte. İnternet Hız Seçimi kısmında altyapınızın desteklediği maksimum hızı içeren tarifeyi görebilirsiniz. Ek Hizmet Seçimi kısmından ek tercihlerinizi seçebilirsiniz. Örneğin modeminiz yoksa hem ADSL/VDSL hem de fiber hızları destekleyen, yüksek WiFi performansı sunan, fiyat performans ürünü modemi avantajlı ödeme yöntemleri ile satın alabilirsiniz.

Bunlara ek olarak sabit IP (static ip) hizmeti ve güvenli internet profili tercihlerinizi de yapabilirsiniz. Bu aşamalar tamamlandıktan sonra sıra fatura tercihlerinize geliyor. Faturanızı yeşil dostu olarak e-posta adresinize mail olarak isteyebilirsiniz.

4- Kimlik ve Ödeme Bilgileri

Online başvuru sürecinin dördüncü ve son aşaması kimlik doğrulamasını içeriyor. Bu aşamada kimlik belgenizin bilgileri ve fatura için ödeme yöntemi bilgileriniz isteniyor. Ancak tercihlerinizde modem seçeneğini seçmeniz durumunda, bu ücretlendirme kartınızdan alınıyor ve o aşamada başka bir ödeme alınmıyor.

Adresinizde GigaFiber yoksa ne yapacaksınız?

TurkNet, geçtiğimiz günlerde GigaFiber altyapı genişletme çalışmalarının bir parçası olarak, kullanıcıların altyapı taleplerini değerlendirmeye aldığı yeni bir başvuru sistemi duyurdu. Bu sistemle kullanıcılar adreslerini girerek, bulunduğu bölgeye TurkNet GigaFiber altyapısının gelmesini sağlayabiliyor.

TurkNet GigaFiber altyapı başvurusu yapma

Bu işlem için öncelikle TurkNet’in GigaFiber İstiyorum sayfasına gidin. Bu sayfanın orta kısmında “GigaFiber istiyorum” adlı butona tıklayın. Açılan sayfada, sizden adresiniz istenecek. Adres bilginizi girdikten sonra, mevcut altyapı durumunuzu içeren bir mesaj göreceksiniz. Test adresimizde henüz GigaFiber altyapısı olmadığından, “Üzgünüz, “şimdilik” GigaFiber altyapınız bulunmuyor. Hemen altyapı talebinizi iletebilirsiniz.” mesajı ile karşılaşıyoruz.

turknet gigafiber altyapı başvurusu

Bu mesajın hemen altında, GigaFiber altyapısı talebinizi iletebilmeniz için iletişim bilgilerinizi doldurmalısınız. Ardından ise Kişisel Veri Aydınlatma Metni’ni okuyup onaylayarak “Adresime GigaFiber İstiyorum” butonuna basın.

TurkNet web sitesinde yapmanız gereken işlemler bu kadar. Şimdi tek yapmanız gereken, başvuru sırasında verdiğiniz e-posta adresinize gelen doğrulama linkini kullanarak başvurunuzu gerçekleştirmek olacaktır. TurkNet, adresinizdeki taleplere göre durumu değerlendirecek ve GigaFiber çalışmaları için listeye ekleyecektir. İşte tüm işlem bu kadar basit.


TurkNet sponsorluğunda Technopat okurlarına yararlı olması için hazırlanmıştır: https://www.technopat.net/turknet/ bölümünde internet odaklı yardımcı makalelerimizi bulabilirsiniz.

– Advertorial / Reklam –