Anasayfa Haber ABD, Minimum Geniş Bant İnternet Hızını Yükseltmeyi Planlıyor

ABD, Minimum Geniş Bant İnternet Hızını Yükseltmeyi Planlıyor

FCC (ABD Federal İletişim Komisyonu) Başkanı Jessica Rosenworcel, “geniş bant” olarak sınıflandırılan hizmetlerde kabul edilebilir minimum aktarım hızlarını indirmeler (download) için 100 Mbps ve yüklemeler (upload) için 20 Mbps’ye çıkması yönünde öneride bulundu. 2015 yılında bu hizmetler için 25/3 Mbps hızları standart olarak belirlenmişti. Eğer fikir hayata geçerse bu ABD için önemli bir gelişme olacak.

Rosenworcel’e göre 25/3 metriği zamanın çok gerisinde. Pandemi döneminde insanlar iş, oyun ve medya amaçlı olarak daha fazla veri tüketme ihtiyacı duydu. Bunun dışında, internet kullanımı her geçen gün artıyor ve birçok insanın günlük yaşamının merkezi haline geldi. Ülkemizde olduğu gibi, ABD vatandaşları da düşük download ve upload hızları konusunda tepkilerini dile getiriyor.

FCC önerisi küçük ama önemli bir adım. Sırada teklifin şu anda iki Demokrat ve iki Cumhuriyetçi üye tarafından bölünmüş bir komisyon tarafından oylanması gerekecek. Bir sonraki aşamada ise telekom şirketleri devlet fonlarıyla teşvik edilecek. Şirketler bu işe tepki gösterse de altyapı çalışmaları yapmaları gerekecek ve günün sonunda internet hızları önemli ölçüde artacak.

Yeni önerilen 100/20 Mbps standardının bazı engelleri aşması biraz zaman alabilir. Öte yandan FCC, “Gigabit internetin geleceğini” tanımlamak amacıyla 1 Gbps/500 Mbps gibi ayrı bir hedef için ihtiyatlı bir şekilde ilerliyor.