Anasayfa Haber Samsung, CPU Kullanımını Azaltan SmartSSD Çözümünü Duyurdu

Samsung, CPU Kullanımını Azaltan SmartSSD Çözümünü Duyurdu

Samsung, 2020’de duyurulan SmartSSD ailesinin halefi olarak ikinci nesil ürün serisini duyurdu. Yeni sürücüler, ARM tabanlı “Xilinx Versal Adaptive SoC” ve özel yazılımlarla birlikte verileri doğrudan işleme yeteneğine sahip. Başka bir deyişle, bu SSD’ler kendi başına bir sistem gibi hareket edebiliyor.

Veri merkezlerinde kullanılacak ürünler, geleneksel SSD‘lere kıyasla CPU, GPU ve bellek arasındaki veri aktarımını azaltarak veri tabanı sorgu işleme süresini en az %50 ve enerji kullanımını %70’e kadar azaltabiliyor. İşlemci kullanımı ise etkileyici şekilde %97 oranında düşürülebiliyor.

Veriler doğrudan SSD içinde işlendiğinden, depolama üniteleri arasında veri iletişimine gerek kalmıyor. Bu da bant genişliği açısından büyük artılar sağlarken, aynı zamanda merkezi işlem birimi (CPU) ile veri depolama aygıtı arasındaki transfer gereksinimlerini ortadan kaldırıyor. Sonuç olarak gecikme süreleri de düşmüş oluyor. Ayrıca sistemin CPU performansı daha kritik görevler için ayrılıyor.

SmartSSD, özellikle büyük miktarda veri işleme gerektiren yapay zeka, makine öğrenimi ve 5G/6G gibi yeni nesil teknolojilerin büyümesiyle giderek daha önemli bir rol oynuyor. 2020’de Samsung ve AMD’nin ortak çabalarıyla birlikte bu tür bir çözüm geliştirilmişti. SSD’ler, o günden bu yana video iletişim platformu sağlayıcıları da dahil olmak üzere küresel BT şirketleri için hizmet veriyor.

Bu tür sürücülerin gelecek yıllarda son tüketiciye ulaşmaması için hiçbir neden yok. Ancak işin içine maliyetler girdiği için en azından yakın tarihte bu tür SSD’lerin gelmesi pek muhtemel görünmüyor.