Anasayfa Makale AMD Noise Suppression ile Arka Plan Gürültülerini Azaltın

AMD Noise Suppression ile Arka Plan Gürültülerini Azaltın

AMD, kısa bir süre önce sızdırılan gürültü azaltma teknolojisini Adrenalin yazılımının bir parçası olarak kullanıma sunmuştu. En son Adrenalin Edition 22.7.1 güncellemesi, gerçek zamanlı bir derin öğrenme algoritması kullanarak arka plandaki gürültüyü önleyen AMD Noise Suppression özelliğiyle birlikte geliyor.

Noise Suppression, uzun süre önce yayınlanan RTX Voice teknolojisine benzer şekilde çalışıyor. Bu özellik, kendi mikrofonunuzdan veya karşı taraftan gelen istenmeyen arka plan gürültülerini filtrelerken daha temiz bir ses deneyimi sunmak üzere geliştirildi. Kırmızı takım Noise Suppression’ı doğrudan Adrenalin arayüzüne entegre etti, bu nedenle NVIDIA’nın RTX Voice teknolojisi gibi ayrı bir uygulama indirmenize gerek yok.

Noise Suppression ile ses giriş ve çıkışınızdaki istenmeyen çınlamaları, hışırtıları veya tiz sesleri engellemek için makine öğreniminden yararlanabilirsiniz. Yeni özellik, görüntülü görüşmenin yanı sıra arkadaşlarınızla oynadığınız oyunlarda iletişim kurarken de faydalı olabilir. NVIDIA gürültü giderme özelliğine birçok yönden benzer şekilde, sesinizin netliği mümkün olduğu kadar korunurken ortam veya diğer istenmeyen gürültüleri uzak tutabilirsiniz. Söylediğimiz gibi, Noise Suppression aynı zamanda ses çıkışlarında da çalışıyor. Yani arkadaşlarınızla Discord’da muhabbet ederken onlardan gelen arka plan seslerini de temizleyebilirsiniz.

Yapılan genel değerlendirmelere bakacak olursak Noise Suppression gerçekten gözle görülür bir iyileştirme sağlıyor, ancak bu teknolojinin harikalar yaratmasını beklemeyin. Çeşitli kullanıcılar, bunun RTX Voice’a benzer şekilde orta derecede etkili bir gürültü giderme aracı olduğunu söylüyor.

Öte yandan, teknoloji etkin haldeyken CPU kullanımını çok küçük miktarda etkiliyor. Aynı şekilde, GPU kullanımında pek bir artış yaşanmıyor ve çok küçük dalgalanmalar oluyor. Bu tür gürültü engelleme algoritmaları donanıma bir miktar yük bindirebilir, ancak AMD burada verimli bir çözüm sunmuş görünüyor. Belki de AMD’nin yeni nesil donanımları şart koşmasının sebebi de budur.

AMD Noise Suppression Desteği

Ne yazık ki çoğu AMD müşterisi yeni özelliği kullanamayacak. Şirket başlangıçta Ryzen 5000 işlemcilerle uyumlu olduğunu yazmıştı, sonradan bunun yanlış olduğu ortaya çıktı. AMD tarafından yapılan düzeltmede yalnızca “AMD Radeon RX 6000 serisi masaüstü ve mobil ekran kartlarında” çalışacağı söyleniyor. Ayrıca RDNA 2 grafik mimarisine sahip Ryzen 6000 serisi işlemciler için destek sağlanıyor. Ek olarak, Windows 10 veya Windows 11 işletim sistemlerinden birini kullanmanız şart.

  • Entegre grafiklere sahip AMD Ryzen 6000 serisi işlemciler.
  • AMD Radeon RX 6000 serisi veya daha yeni ekran kartları.
  • Adrenalin Edition 22.7.1 ve daha yeni bir sürücü.
  • Windows 10 veya Windows 11 işletim sistemi.
  • AMD Noise Suppression, Realtek ACP tabanlı ANR ile donatılmış sistemlere kurulmayabilir.

AMD Noise Suppression Nasıl Kullanılır?

Noise Suppression özelliğini aktif etmek için Adrenalin sürücüsünü açtıktan sonra sağ üst köşedeki çark (ayarlar) simgesine tıklayın.

AMD Noise Suppression Nasıl Kullanılır?

Sonrasında Ses ve Video sekmesine geldikten sonra aşağıda “AMD Noise Suppression” seçeneğini göreceksiniz. Bunu sağdaki kaydırıcı yardımıyla aktif hale getirin.

AMD Noise Suppression aktif etme

Oyunlar veya iletişim için kullandığınız uygulamaları (Discord, Skype, Microsoft Teams gibi) açtığınızda, giriş ve çıkış cihazını “AMD Streaming Audio Device” olarak ayarlamanız gerekecek. Tüm bunları yaptıktan sonra özellik aktif olacak ve istediğiniz zaman tekrar kapatabilirsiniz. Noise Suppression’ı kullandıysanız deneyimlerinizi yorumlarda bizimle paylaşabilirsiniz.