Anasayfa Haber PCIe 5.0 Arayüzüne Sahip Samsung 990 Pro SSD’ler Geliyor

PCIe 5.0 Arayüzüne Sahip Samsung 990 Pro SSD’ler Geliyor

Samsung, son tüketiciye ulaşan ilk PCIe Gen 4 SSD’si 980 Pro için biraz geç davranmıştı. Güney Koreli teknoloji devi, PCIe 5.0 sürücüler konusunda geç kalmak istemiyor ve 990 Pro modelleri için hazır görünüyor.

Güney Kore gümrük veri tabanında 1 TB ve 2 TB sürümlerini gösteren iki yeni model numarası gün yüzüne çıktı: MZ-V9P1T0 ve MZ-V9P2T0. Bugünlerde M.2 diskler 2 TB gibi kapasitelerin ötesine geçti. Samsung 990 Pro SSD’ler ise muhtemelen yüksek kapasite seçenekleriyle gelecek ve uygun fiyata toplanan giriş seviyesi bilgisayarları hedef almayacak.

PCIe 5.0 arabirimini destekleyen işlemciler yaklaşık 1 yıl önce 12. Nesil Alder Lake ailesi ile birlikte piyasaya çıkmaya başladı. Yakında gelecek olan AMD’nin Ryzen 7000 ‘Raphael’ ve Intel’in 13. Nesil ‘Raptor Lake’ çipleri ile Gen5 desteği daha fazla yayılacak.

Aslında Samsung’un PM1743 kurumsal sınıf PCIe 5.0 SSD’lerini bir süredir gönderdiğini biliyoruz. Ancak bu sürücüler oldukça pahalı ve masaüstü PC’ler için pek uygun değil. Ayrıca E3.S form faktörüne sahip oldukları için masaüstü bilgisayarlar için özel bir adaptöre ihtiyaç var. Bu nedenle, 12. nesil tabanlı sistem toplayan kişilerin çok azı Gen5 sürücülerden yararlanma imkanı buldu.

Güney Kore gümrük veri tabanı listelemelerine göre Samsung 990 Pro SSD’lerin yakın zamanda piyasada olmasını bekliyoruz. Maalesef şu anda fiyatlar ve diğer detaylar hakkında hiçbir bilgimiz yok.