Anasayfa Haber Ryzen 7000 CPU ve PCIe 5.0 SSD Bir Arada Test Edildi

Ryzen 7000 CPU ve PCIe 5.0 SSD Bir Arada Test Edildi

AMD’nin kendi demoları dışında bir Ryzen 7000 sistemini ilk kez sergileyen Phison, Zen 4 ile çalışan bir bilgisayarda PCIe 5.0 SSD kontrolcüsünü sergiledi. Zen 4 tabanlı CPU’ların bu çeyrek bitmeden satışa çıkacağını öğrenmiştik. AMD ve Micron ile ortaklık kuran Phison ise E26 olarak bilinen PS5026-E26 SSD kontrolcüsünü tanıttı.

Şirketin test sistemi, PCIe 5.0 arayüzüne sahip bir test anakartı ve 6 çekirdek, 12 iş parçacığına sahip bir CPU’dan oluşuyor. Bahsi geçen işlemcinin 100-000000593-20_Y kod adına sahip olduğunu biliyoruz, ancak Phison sistem ve test platformu hakkında herhangi bir ayrıntı paylaşmadı. Öte yandan VRM’lerde bir fan ve sistemde takılı iki DDR5 RAM görüyoruz.

E26 kontrolcünün 12 GB/sn’ye varan hızlara ulaştığını görmüştük. Ayrıca bu kontrolcüden yararlanan bir SSD’nin 1,3 / 1,1 milyona kadar rastgele okuma/yazma IOPS değerleri sağladığını biliyoruz. Ancak bu örnekte E26’nın Micron’un henüz yeni piyasaya sürülen 232 Katmanlı B58R TLC NAND yongasıyla bir araya geldiği söyleniyor. Yani halen optimize edilmesi gereken birçok şey var.

AMD test sisteminde sonuçlara yansıyan 10 GB/sn değerlerini düşük bulabilirsiniz. Phison bize bu yapılandırmanın hala geliştirme aşamasında olduğunu hatırlatıyor. Şirket, nihai sürücüler piyasaya çıktığında 12 GB/sn’ye kadar sıralı okuma ve yazma hızı sunacağını söylüyor. Ayrıca sürücüler 1.5/2 milyon IOPS rastgele okuma/yazma performansı sunacak.

Phison ayrıca DirectStorage iş yükleri için SSD’leri optimize etmek amaçlı I/O+ ürün yazılımı geliştiriyor. Doğal olarak, PCIe 5.0 teknolojisi DirectStorage ile birleştiğinde harika sonuçlar verecek. Nitekim oyun yükleme sürelerinin düşmesi için okuma verimliliği önemli.