Anasayfa Video Steelseries Arctis Nova Pro İncelemesi

Steelseries Arctis Nova Pro İncelemesi

Steelseries Arctis Nova Pro sadece bir kulaklık değil. ESS’nin gelişmiş bir DAC ve kulaklık amfisi yongasını barındıran, oyunculara dönük bir odyofil ses çözümü.

 

Yıllar önce bu alanda büyük araştırmalar yapıp ekipman alıp satan birisi olarak rahatlıkla söyleyebilirim ki Steelseries bu alandaki eksileri ve artıları çok iyi tesbit edip Arctis Nova Pro ile nokta atışı yapmış.

Kutu içeriği

Kulaklığın kutusunu açtığımızda üzerinde First Edition yazan parlak bir karton ve hemen altında hızlı başlangıç klavuzunu görüyoruz.
Steelseries logolu bez çantasında kulaklığımız var. Kulaklık görebildiğiniz gibi gri ve siyah bir temaya sahip.

Bu görünüş bana Ali’nin 2020’de incelediği Corsair Virtuoso RGB’yi hatırlattı.Dönebilen kulak kaplarına ve askılı kafa bandına sahip bir kulaklık bu. Kulaklığın hemen altında ses konsolumuz bizi karşılıyor.

Steelseries’in GameDac adını verdiği bu konsol. Üzerinde birçok yuva ve kontrol için teker ve tuşlar bulunuyor. Bunlara birazdan değineceğiz.
Buradaki küçük bölmeden de 2 adet uzun tip-C’den tip-A’ya USB kablo ve kulaklıkla konsol konsolun bağlantısı için iki ucu TRRS olan ses kablosu çıkıyor.
Kulaklık ve DAC güzel bir ikili oluşturuyor.

GameDac

Nova Pro’yu ortalama bir kulaklıktan ayıran şey aşağıda görmekte olduğunuz harici DAC ve amfi ünitesi GameDac.

Daha doğru olmak gerekirse Game Dac 2 çünkü markanın yeni revizyonu. Steelseries’in bu yazıda belirttiğine göre, bu sürümde gürültü sinyal oranı önemli ölçüde iyileştirilmiş. Ama bu sadece bir dac ve amfi ünitesi değil, hem ses tekeri, hem ekolayzır ayarı, hem ses girişi ayarı hem de mikrofon ayarlarını yapmanızı sağlayan LCD ekranlı bir konsol. GameDAC ile Bass Boost gibi ön tanımlı ekolayzır ayarları yapabiliyor, USB girişleri arasında geçiş yapabiliyor, ekran parlaklığını değiştirebiliyorsunuz.

Bunun yanında kulaklık çıkışı var. Ve tabiki üzerindeki devasa teker ses açma kapamakta kullanıldığı gibi menülerde gezinmeye de yarıyor. Tekerin solunda Steelseries klavyelerinde görmeye alıştığımız büyükçe bir tek renkli OLED ekran, ekranın altında bir daire içinde dokunmatik geri tuşu var. Bu ekranın parlaklığını ayarlayabiliyoruz veya bir süre sonra otomatik olarak düşmesini sağlayabiliyoruz. 

GameDac’in hemen herşeyi ince düşünülmüş açılı yapısı ekranı oturduğunuz yerden net görmenizi ve ses tekerini rahatça çevirmenizi sağlıyor. Ağırlığı da artırılarak üzerindeki düğmelere bastığınızda kaymaması sağlanmış. Altındaki kaymaz ayaklar da bunda yardımcı oluyor.

Bu ünitenin arkasında 2 adet USB tip-C giriş, 2 adet de line in ve out etiketiyle 3.5m jacklar var.

2 adet tip-C giriş yuvası sayesinde Nova Pro’yu desteklenen iki cihaza da bağlayıp (örneğin hem Playstation oyun konsolunuza hem de bilgisayarınıza bağlayıp) ikisi arasında geçiş yapabiliyorsunuz.

Line in ve line out ile masaüstü hoparlörlerinize de ses çıkışı verebiliyor ya da istediğiniz gibi karıştırabiliyorsunuz.

Ses Seviyesi Tekeri

Bu tekerin seyahat mesafesi gerçekten büyük. Bu hem iyi hem kötü birşey aslında. İyi çünkü çok küçük adımlarla ses seviyesini ayarlayabiliyoruz. Kötü çünkü ses seviyesinde büyük değişiklikler yapmak için 3-4 tur çevirmemiz gerekiyor.

Farkettiğim birşey de GameDAC’ten ses alırken Windows altında yazılımsal olarak ses seviyesi ayarı yapamıyorsunuz. Siz buradan kısmaya çalışsanız bile ses tamamen %100 veriliyor. Yine odyofillerin bildiği ve uyguladığı bir yöntemdir bu. Windows altından ses seviyesini düşürdüğünüzde ses kayıplı hale gelir. Bunun yerine dijital ortamda ses seviyesini daima %100’de tutup, analoğa çevirdikten sonra seviyeye müdahale etmek oluşabilecek kaybı minimuma indirger.

Ses kalitesi

Kulaklığın 40mm sürücüleri kendinden beklenmeyecek derecede güçlü bass’lar sağlıyor. Ama en çok hoşa giden kısım farklı türden frekansların birbirinden kolayca ayrışması ve her bir ses kaynağının net bir şekilde duyulabilmesi.

GameDac’te kullanılan ES9218P Dac oldukça analitik bir sese sahip ve yüksek bir sinyal/gürültü oranına sahip. Dolayısıyla çok temiz ve berrak bir ses elde ediyorsunuz, en üst ses seviyesinde distorsiyon oluşmuyor.

İzolasyon

Kulaklığın sizi ortamdan ayırma kabiliyeti gerçekten çok başarılı. %70 seviyede açtığınız müziğin dışardan duyulması imkansıza yakın. Bu seviyede bir müzik dinlediğinizde yüksek sesle konuşan bir kişiyi dahi duyamıyorsunuz.

Ergonomi

300 gramla ortalama diyebileceğimiz bir ağırlığı var Nova Pro’nun, ne çok hafif ne de ağır olarak sınıflandırabiliyorum. Ergonomi ve kafa yapınıza uyum noktasında Steelseries biraz mesai harcamış bunu net görebiliyoruz.

Hem kafa bandını gevşek ve sıkı ayarı var hem de kulak kapları yaklaşık bir 3 cm aşağı yukarı hareket ettirilebiliyor. Ek olarak kulak kapları 90 derece döndürülebiliyor.

Kaplardaki yastıkların içinde extra yumuşak bir dolgu malzemesi kullanılmış ve dışında suni deri bulunuyor. Bu yastıkların çapı geniş ve büyük kulakları bile içine alabiliyor ve oldukça derin. Uzun maratonlarda dahi ağrı hissetmiyorsunuz. Her kulaklık illaki sıkar ve bir noktadan sonra çıkarıp kafanızı ve kulaklarınızı dinlendirmeniz gerekir. Ancak bazı kulaklıkların ergonomisi iyi ayarlanamadığı için aşırı baskı uyguladığı noktaları vardır ve oralarda ağrıya sebep olurlar. Bu bazen kafa bandı, bazen kulak kıkırdakları üzerinde olur. Nova Pro’da bu şekilde spesifik bir ağrı hissetmedim.

Mikrofon

Gizlenebilir mikrofon kullanılması hoş olsa da bunu yerinden çıkarmak biraz zor geldi bana. Keşke buraya bir çukur yapılsaymış ya da tırmağımızı üzerine getirip çekebileceğimiz bir çıkıntı olsaymış. Her seferinde 2-3 kez denemem gerekiyor bu mikrofonu çıkarabilmek için. Ayrıca mikrofona istediğim gibi açı veremediğimi farkettim. Tam istediğim noktada durmuyor.

Mikrofonun ses kalitesine gelirsek, dinlediğim en kaliteli kulaklık mikrofonu değil. Örneğin yakın zaman önce incelediğim Corsair HS65 Surround’un mikrofonu belirgin bir şekilde daha iyiydi. Yine de kötü mikrofonu var demek haksızlık olur, birazdan değineceğim yazılımsal gürültü engelleme özelliklerini de işin içine katarsak, fena değil diyebiliriz.

Dayanıklılık

Bir kulaklığa bu kadar para veriyorsanız uzun yıllar size hizmet etmesini beklemek en doğal hakkınız. Bir kulaklığın bunu başarabilmesinde en önemli iki faktör yıpranmaya ve bozulmaya en elverişli kısımlarının değiştirilebilir olması. Bu kısımlar da kablo ve kulak kaplarındaki yastıklar, bir diğer adıyla kulak pedleri.

Neyse ki Arctis Nova Pro’da bu iki parça da değiştirilebilir. Kulaklıkla GameDac arasındaki kablo burada satılmıyor ancak iki ucu TRRS olan herhangi bir ses kablosunu bu kulaklıkla kullanabilirsiniz.

Sonar

Kulaklığın asıl gücü Steelseries’in Sonar adını verdiği yazılım desteği ile birleştiği an ortaya çıkıyor. Çünkü bu uygulama hem kulaklıktan aldığınız ses kalitesi hem de mikrofonun kalitesine adeta hükmetmenizi sağlıyor. Kulaklığın ve mikrofonun ses karakteristiğini en ince detayına kadar değiştirebiliyor ve onu istediğiniz kullanım senaryosuna göre en iyi hale getirebiliyorsunuz. Sonar altında 7 kanallı çevresel ses ve yapay zeka destekli gürültü engelleme özelliği de bulunuyor.

Ama Sonar’ı açmak için Steelseries GG uygulamasında kullanıcı girişi yapma zorunluluğu biraz anlamsız olmuş. Sonar’ı açar açtığınızda GameDac’ın bundan haberi oluyor ve ekranda kullandığınız USB yuvası’nın yer aldığı kısmın yanında Sonar simgesi beliriyor.

Özelleştirilebilirlik

Kulaklığın kafa bandı ve kulak kapları arkasındaki kısımlar çıkarılıp değiştirilebiliyor. Steelseries Arctis Nova Booster Pack adı altında 4 farklı renkle kafa bandı ve kapak satıyor. Bunlar kırmızı, eflatun, nane yeşili ve pembe.

Değerlendirme

Kulaklığın beğenmediğim kısmı mikrofonun çıkarma mekanizması. Özellikle cildiniz yağlıysa parmaklarınız kayıyor ve mikrofonu kolayca çıkartamıyorsunuz. Mikrofona verdiğiniz açı tam korunamıyor ve kendi kafasına göre takılıyor ve mikrofonun ses kalitesi çok iyi değil. Bu fiyata diğer markaların ürünlerinde gördüğüm gibi broadcast kalitesinde ses veren üst seviye mikrofon kapsülüne sahip olmasını beklerdim.

Rahatlık, sağlamlık, uzun ömür gibi alanlarda kulaklığa 10 üzerinden 10 veriyorum. Keza ses kalitesi de öyle, bass’lar, midler ve tizler belirgin bir şekilde birbirinden ayrılıyor ve kristal gibi net ses elde ediyorsunuz. Bass’lar derinden ve etkili geliyor, ama daha da fazlasını isteyenler için bass boost profili bunu bir adım öteye taşıyıp kafatasınızı sarsacak seviyeye çıkarabiliyor.

Son olarak Steelseries’in yazılım desteği de övgüyü hakediyor. Her ne kadar Sonar’ı kullanmak için GG’de hesap açmanız gerekse de, markanın Sonar altında sunduğu gelişmiş özellikler düşünüldüğünde bu o kadar büyük bir problem değil.

Eğer en iyi mikrofona sahip kulaklığa bakıyorsanız Arctis Nova Pro aradığınız şey olmayabilir ancak önceliğiniz oyunlardan ve tükettiğiniz medyadan odyofil düzeyde, çok berrak ses elde etmekse kaliteli sürücülere ve DAC ünitesine sahip olması sayesinde ihtiyaçlarınıza cevap vereceğini düşünüyorum.