Anasayfa Haber Çin-Tayvan Gerginliği, iPhone 14 Lansman Tarihini Geciktirebilir

Çin-Tayvan Gerginliği, iPhone 14 Lansman Tarihini Geciktirebilir

iPhone 14 Pro

Ortaya çıkan yeni bir rapor, Çin ve Tayvan arasında yaşanan gerginliğin iPhone 14 lansmanını olumsuz etkileyeceğini öngörüyor.

iPhone 14 lansman etkinliği ertelenebilir. Yeni bir rapora göre Apple, Çin ile Tayvan arasında süregelen siyasi gerilim nedeniyle iPhone 14 serisinin lansmanını geciktirebilir. Çin ve Tayvan arasındaki siyasi gerilim, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin Çin tarafından pek de uygun görülmeyen Tayvan ziyareti ile başladı. Bu gelişmeler doğrultusunda, Tayvan merkezli TSMC ile Apple’ın iPhone bileşenlerinin Çin’deki ana tedarikçileri arasında tedarik sorunu yaşanabilir.

Devam eden siyasi gerilimin, iPhone’un üretimini engelleyebilecek gelişmelere yol açabileceği öngörülüyor. Phone Arena tarafından hazırlanan rapora göre Apple, Tayvan’da yer alan tedarikçilerinden, malzemelerin Tayvan’da üretildiği şeklinde etiketlenmesini yasaklayan yeni düzenlemelere uymalarını istedi. Bu düzenleme, yaşanan gerilim sonrası Çin tarafından yürürlüğe konmuştu.

iPhone 14 serisi kılıfları

Yeni düzenleme ile birlikte, Tayvan’dan gelen malzemeler Çin gümrüğü tarafından bekletiliyor. Zira, düzenleme ile ortaya sunulan koşulların kontrolü oldukça zaman alıyor. Örneğin, birçok firma için çeşitli ürünlerin üretimini gerçekleştiren Suzhou şirketi, Çin’deki Pegatron fabrikasına Tayvan’daki tedarikçiler tarafından gönderilen malzemeleri şimdiden beklemeye başladı. Hatta, Pegatron Başkan Yardımcısı Jason Chen ve Tayvan çip endüstrisinden diğer yöneticiler, Pelosi ile Tayvan ziyareti sırasında fotoğraflanmıştı. Bu durum, tedarik problemlerinin artarak devam etmesi anlamına gelebilir. Ortaya çıkan gerilim, iPhone’un lansmanından önce üretimini engelleyebilecek bir ticaret savaşına da yol açabilir.

Son olarak geçmiş raporların, iPhone 14 lansmanı için 13 Eylül tarihini işaret ettiğini belirtelim. Ancak bahsi geçen durum gerçekleşirse, lansmanın ileri bir tarihe ertelenmesinin mümkün olduğunu da ekleyelim.