Anasayfa Haber Raspberry Pi 4 İçin Fedora Desteği Geldi

Raspberry Pi 4 İçin Fedora Desteği Geldi

Raspberry Pi’yi çok yönlü olarak kullanmak isteyenler için güzel haberlerimiz var: mini sistemler artık Fedora tarafından destekleniyor. Fedora Mühendislik ve Yönlendirme Komitesi (FESCo), Raspberry Pi 4, Pi 400 ve Compute Module 4 için artık resmi destek sunmaya başladığını duyurdu. Şu anda çeşitli çalışmalar ve testler devam ederken ilk desteğin Fedora 37 sürümüyle geleceği belirtildi.

Fedora üç farklı sürümde geliyor ve Pi 4 için İş İstasyonu (Workstation) sürümü sunuluyor. Görünüşe göre işletim sistemiyle birlikte açık kaynaklı OpenGL sürücüleri de sunulacak. Yakın zamanda Vulkan desteği de alan Raspberry Pi 4 cihazlar Fedora Workstation kullanımı için artık uygun hale geldi. Bununla birlikte, Synaptics’in firmware sağlamaması nedeniyle Pi 400’de kablosuz bağlantı açısından bazı sorunlar olduğu söyleniyor. Fedora Wiki sayfasında resmi destekten şu şekilde bahsedilmiş:

Raspberry Pi 4 ile ilgili çalışmalar birkaç yıldır devam ediyor, ancak hızlandırılmış grafiklerin ve diğer önemli özelliklerin eksikliği nedeniyle bunu hiçbir zaman resmi olarak desteklemedik. Fedora 37 ile Raspberry Pi 4, V3D GPU kullanan hızlandırılmış grafikler de dahil olmak üzere artık resmi olarak destekleniyor.

Raspberry Pi için geçmişte Debian (Raspberry Pi OS’in temeli), Ubuntu (Pop!_OS dahil), Manjaro ve Gentoo (Arch tabanlı) dağıtımları tarafından destek sağlanıyordu. Şimdi bu listeye Fedora da dahil oldu ve Raspberry Pi kullanıcıları artık geniş bir kullanım alanı kazanmaya başladı.