Anasayfa Haber Windows 11 Şifreleme Hatası Veri Kayıplarına Yol Açıyor

Windows 11 Şifreleme Hatası Veri Kayıplarına Yol Açıyor

Microsoft, Windows’un en yeni sürümlerinde veri bozulmasına neden olabilecek şifreleme sorununu kabul ederken konuyla ilgili bir makale yayınladı. Yazılım devi, “ortaya çıkabilecek daha fazla hasarı önlemek amacıyla” Windows 11 ve Windows Server 2022 için sunulan Haziran 2022 güvenlik güncellemelerini yüklemenizi öneriyor. Ancak hata nedeniyle kullanıcılar verilerini zaten kaybettiği için herkes için önerilen bir çözüm yok.

Bahsi geçen sorunlar, kriptografik işlemleri hızlandırmak için Vector Advanced Encryption Standard (VAES) komutlarını destekleyen nispeten yeni bilgisayarları ve sunucuları etkiliyor. AVX-512 komut setinin bir parçası olan VAES komutları, Intel’in Ice Lake, Tiger Lake, Rocket Lake ve Alder Lake mimarileri tarafından destekleniyor. Başka bir deyişle, bazı dizüstü bilgisayarlar da dahil olmak üzere 10. nesil, 11. nesil ve 12. nesil işlemciler bu problemden olumsuz etkileniyor. Aslında AMD’nin Zen 4 mimarisi de VAES’i destekliyor, ancak bu yongalar piyasaya çıkana kadar birçok yama hazırlanabilir.

Microsoft, sorunun Windows’un şifreleme kütüphanesi SymCrypt’teki güncellenmiş şifreleme talimatlarını desteklemek için “yeni kod yolları” eklendiğinde ortaya çıktığını söylüyor. Kod yolları Windows 11 ve Windows Server 2022’nin ilk sürümünde eklendi. Bu nedenle hatalardan Windows 10 veya Windows Server 2019 gibi eski işletim sistemleri etkilenmiyor.

İlk düzeltmeler Windows’un Haziran 2022 güvenlik güncellemesiyle (Windows 11 Build 22000.778) yayınlanmıştı. Microsoft, düşük performans pahasına daha fazla hasarı önlemek amacıyla bazı değişiklikler yaptı. Bu noktada işlemcilerde şifreleme hızlandırma özelliğinin devre dışı bırakıldığı söyleniyor. Ayrıca Temmuz 2022 güvenlik güncellemeleriyle (Windows 11 Build 22000.795) birlikte performansın eski düzeye geri döneceği belirtilmiş.