Anasayfa Makale İnternetin Yapı Taşları: PPP, PPTP ve PPPoE Nedir?

İnternetin Yapı Taşları: PPP, PPTP ve PPPoE Nedir?

PPP, PPTP ve PPPoE Nedir

İnternet hizmetinin internet servis sağlayıcıları aracılığıyla evimize kadar ulaşmasını sağlayan birçok etken var. Bunlara daha önce TurkNet kategorisinde yayınladığımız makalelerde değinmiştik. Şimdi ise internete bağlanmamızda aracılık yapan, bağlantıları kuran ve veri akışını düzenleyen protokollere bakıyoruz.

Kullandığınız bir akıllı cihazı internete bağlamak için farklı veri toplama protokolleri mevcuttur. Bunlar arasında PPP, PPTP ve PPPoE, günümüze kadar en çok karşımıza çıkan ve kullanılan protokoller. Biz de bu sebeple bugünkü makale konumuz olarak “PPP, PPTP ve PPPoE” terimlerinin ne olduğuna ve ne işe yaradıklarına göz atacağız.

PPP nedir?

PPP ya da Point to Point Protocol (noktadan noktaya protokolü) olarak 1989’da İnternet Mühendisliği Görev Gücü (IETF) tarafından bir standart olarak önerildi ve 1994’te benimsenerek standart haline geldi. PPP için IETF spesifikasyonu RFC 1661’dir. PPP, internet servis sağlayıcıları (ISP‘ler) tarafından dönemin en yaygın kullanılan protokolüydü. Çevirmeli bağlantılar sayesinde PPP, veri paketlerinin noktadan noktaya bağlantılar arasında iletimini sağlıyor. Başlangıçta seri bağlantılarla çalışmak üzere tasarlanan PPP, çevirmeli internet erişimi sağlamak için internet servis sağlayıcılar tarafından kullanılmaya başlanmıştı.

PPP, bir kullanıcının bilgisayarı ile bir ISP arasında bir oturum oluşturmak için Bağlantı Kontrol Protokolü’nü (LCP) kullanır. LCP, bağlantının veri iletimi için kabul edilebilir olup olmadığını belirlemekten sorumludur. LCP paketleri, aygıt kimliği, paket boyutu ve yapılandırma hataları dahil olmak üzere bağlantı özelliklerini belirlemek için birden çok ağ noktası arasında değiştirilir.

PPP, değişen düzeylerde güvenlik sağlayan üç tür kullanıcı kimlik doğrulama protokolünü destekler. Parola Doğrulama Protokolü (PAP), ağ erişim sunucusunda bir kullanıcının parolasının kimliğini doğrulamak için kullanılan bir erişim kontrol protokolüdür. Ağ erişim sunucusu, istemci makineden bir parola ister ve alınan parolayı doğrulama için bir kimlik doğrulama sunucusuna gönderir. Bir kimlik doğrulama protokolü olarak PAP, iletim sırasında şifre şifrelenmediğinden düşük güvenli olarak kabul edilir.

Challenge Handshake Authentication Protocol (CHAP), birkaç benzersiz özelliği ile PAP’a benzer. Ağ erişim sunucusu, parola istemek yerine istemci makineye bir sorgulama iletisi gönderir. Sorgulama mesajı rastgele bir değerdir. İstemci makine, sorgulama mesajını bir kullanıcının parolasıyla şifreler ve kombinasyonu erişim sunucusuna geri gönderir. Erişim sunucusu, sorgulama/parola kombinasyonunu kimlik doğrulama sunucusuna iletir. Kimlik doğrulama sunucusu, kimlik doğrulama veritabanında saklanan kullanıcının parolasıyla sorgulamayı şifreler. Kullanıcının yanıtı doğru bir şekilde eşleşirse, parola doğru olarak kabul edilir. CHAP, kullanıcının kimliğini doğrulamak için paylaşılan bir sır (kullanıcı parolası) modelini kullanır. CHAP kullanımı, orta derecede güvenli bir kimlik doğrulama yöntemi olarak kabul edilir.

Genişletilebilir Kimlik Doğrulama Protokolü (EAP) ise bir dizi güvenli kimlik doğrulama protokolü tarafından kullanılan bir kimlik doğrulama çerçevesi olarak kabul edilir. EAP, en yaygın olarak kablosuz ağlarda kimlik doğrulama için kullanılır.

PPTP nedir?

PPTP, Point to Point Tunnel Protocol (noktadan noktaya tünel protokolü) anlamına gelmektedir. PPTP esasında bir VPN protokolüdür. PPP içindeki veriler PPTP ile aktarılabilir. PPTP genellikle VPN oluşturmak için kullanılır. Böylece başka kullanıcıların oluşturulan bu özel ağlara erişimi mümkün değildir. PPTP aynı zamanda veri akışının güvenli bir şekilde gerçekleşmesini de sağlar. Kötü niyetli kullanıcılar veriye erişseler bile ona ulaşmak için şifreleme anahtarına ihtiyaç duyarlar. İnternette hiçbir şey imkansız değildir fakat PPTP ile veri akışı daha güvenli hale gelir. VPN oluştururken de kişinin kimliğini gizli tuttuğu için kişisel güvenliği de sağlar. PPP başta güvenli olarak üretilmiş olsa da bazı güvenlik açıkları sebebi ile veri aktarımının daha güvenli olması için kullanıcılar PPTP protokolünü kullanmaya başlamışlardır. En eski veri iletim protokollerinden biri olan PPTP’nin daha sonra bazı güvenlik açıkları bulunmuştur. PPTP’nin performansı daha yüksek olmasına rağmen güvenlik tehlikeleri vardır. Kurulumu ve kullanımı da oldukça basittir.

PPTP çalışma mantığı
PPTP çalışma mantığı.

PPPoE nedir?

PPPoE protokolü için çalışma standardı IETF tarafından 1999’da yayınlandı. PPP’nin aksine PPPoE için IETF spesifikasyonu RFC 2516’dır. PPPoE, çok noktalı Ethernet ağ mimarisi üzerinden sanal noktadan noktaya bağlantıya izin vererek PPP’nin orijinal kapasitesini genişletir. Söz konusu protokol, günümüz internet servis sağlayıcıları tarafından en çok kullanılan protokoldür. Servis sağlayıcılar, hem PPP hem de PPPoE oturumları için aynı kimlik doğrulama sunucusunu kullanabilir ve bu da maliyet tasarrufu sağlar. PPPoE, PPP tarafından belirtilen standart şifreleme, kimlik doğrulama ve sıkıştırma yöntemlerini kullanır.

PPPoE, iki ethernet bağlantı noktası arasında noktadan noktaya bağlantı olarak yapılandırılır. Bir tünel protokolü olarak PPPoE, IP paketlerinin ağ katmanında taşınması için etkili bir temel olarak kullanılır. IP, bir PPP bağlantısı üzerinden kaplanır ve PPP’yi ağdaki noktalar arasında sanal bir çevirmeli bağlantı olarak kullanır. Kullanıcının bakış açısından, istemci makine veya yönlendiricideki bağlantı yazılımı kullanılarak bir PPPoE oturumu başlatılır. PPPoE oturumu başlatma, uzak aygıtın Medya Erişim Kontrolü (MAC) adresinin tanımlanmasını içerir. PPPoE keşfi olarak da bilinen bu süreç aşağıdaki adımları içerir:

  1. Başlatma – İstemci yazılımı, oturumu başlatmak için sunucuya bir PPPoE Aktif Keşif Başlatma (PADI) paketi gönderir.
  2. Teklif – Sunucu, bir PPPoE Aktif Keşif Teklifi (PADO) paketi ile yanıt verir.
  3. İstek – PADO paketinin alınması üzerine istemci, sunucuya bir PPPoE Aktif Keşif İsteği (PADR) paketi göndererek yanıt verir.
  4. Onay – PADR paketinin alınması üzerine sunucu, PPP oturumu için benzersiz bir kimlik oluşturarak yanıt verir ve bunu istemciye bir PPPoE Aktif Keşif Oturumu (PADS) onay paketinde gönderir.

Bir PPPoE oturumu başlatıldığında, hedef IP adresi yalnızca oturum etkinken kullanılır. IP adresi, oturum kapatıldıktan sonra serbest bırakılır ve IP adreslerinin verimli bir şekilde yeniden kullanılmasına izin verilir.

PPPoE ne işe yarar?

PPPoE, Point to Point Protocol Over Ethernet (Ethernet üzerinden PPP) anlamına gelmektedir. Modem kullanılarak internet servis sağlayıcısının sunucusuna bağlanmanın temel yoludur. PPPoE protokolü ile kullanıcılar oldukça hızlı bir şekilde bir modeme bağlanabilmektedirler. PPPoE, ADSL ve VDSL internet bağlantısında da en sık kullanılan protokoldür. PPPoE için bir kimlik doğrulama gereklidir. Kullanıcılar, kullanıcı adı ve şifre girerek kullanım sağlayabilirler. İnternet servis sağlayıcılar ile yapılan sözleşmelerde genellikle bu kullanıcı adı ve şifre verilir. Eğer bilmiyorsanız, internet servis sağlayıcınızın müşteri hizmetleri ile iletişime geçerek öğrenebilirsiniz. Kullanıcı adı ve şifre girerek bağımsız olarak siz de internete PPPoE aracılığı ile bağlanabilirsiniz. PPPoE ayarlarını yapmak için bilgisayarınızdan kablolu bağlantılar kısmına girmeniz gerekir. Daha sonra internet servis sağlayıcınız tarafından size verilen kullanıcı adı ve şifre kısımlarını girmeniz gerekir. Eğer dinamik IP yani değişken IP kullanıyorsanız IP yapılandırması alanını otomatik olarak işaretlemelisiniz. Eğer statik IP yani sabit IP kullanıyorsanız IP adresinizi manuel olarak girmeniz gerekir. Bütün bu adımlardan sonra PPPoE kullanmaya başlayabilirsiniz.

İnternet bağlantısı ve veri taşınması için gerekli olan bu protokollerin hepsi PPP tabanlıdır. PPP’nin güvenlik açıkları ya da ihtiyaçları tam karşılayamaması sebebiyle zamanla PPTP ve PPPoE çıkmıştır. Şu anda da ADSL ve VDSL sistemlerde en çok kullanılan sistem PPPoE iken hızlı bir şekilde veri aktarımı yapmak için de PPTP kullanılır.

İnternete erişim anahtarımız: PPPoE

PPPoE, esasında internete erişim anahtarımız diyebiliriz. İnternet servis sağlayıcılar, kullanıcılarının internet hizmetlerine erişebilmesi için bir kullanıcı adı ve şifre belirler. Bu kullanıcı adı ve şifre modem vb. cihaz üzerinden girilir ve internet servis sağlayıcı tarafından bilgiler doğrulanırsa, internet erişimi sağlanmış olur.

Örneğin modem veya router değişikliği yaptığınız durumlarda PPPoE kullanıcı adı ve şifresini girmeniz gerekmektedir. Bu sayede yeni modeminizde de yetkilendirme yapılmış olup internete erişiminiz sağlanır.

pppoe kullanıcı adı ve şifre
PPPoE protokolü ile kullanıcı adı ve şifre girerek internet bağlantısı kuruluyor.

Günümüzde internet servis sağlayıcıların kullandığı bir teknoloji olan TR-069 sayesinde kullanıcılar servis sağlayıcılar tarafından sağlanan modemi taktıkları anda herhangi bir işlem yapmadan kullanmaya başlayabiliyor. TR-069, internet servis sağlayıcılar için uzaktan kontrol mekanizmasını oluşturuyor. Böylece kullanıcı herhangi bir şey yapmadan modem kendisini otomatik olarak kuruyor ve internet bağlantısı sağlıyor.

Örneğin TurkNet’ten alacağınız bir ZyXEL VMG3625-T50B modemde TR-069 protokolü aktifse herhangi bir WAN kullanıcı adı ve şifre bilgisi girmeniz gerekmez. Ancak TR-069 protokolü kullanıma kapalıysa, TurkNet tarafından verilen WAN kullanıcı adı ve şifre bilginizi PPPoE kurulumunda girmeniz gerekir.

Her altyapıya uygun modem: Zyxel VMG3625-T50B

TurkNet, kendi modemlerini kullanmakta kullanıcıları özgür bırakan bir şirket. Ancak modem ve router değiştirmek isteyen kullanıcılar için de uyumluluk problemlerini bir kenara bırakarak ihtiyaçlarınızı giderecek bir çözümleri var.

TurkNet’in faturaya ek peşin fiyatla satışa sunduğu Zyxel VMG3625-T50B modem, hem ADSL hem VDSL hem de fiber internet yani TurkNet’in GigaFiber hizmetiyle tam uyumlu.

Zyxel VMG3625-T50B

Modem ve router tanımını tek cihazda birleştiren bu ürün, kullanıcıların altyapı türü fark etmeden internete hızlı bir şekilde bağlanmalarını sağlıyor. Üstelik ayrıcalıklar bununla da sınırlı değil. ADSL kullanıcısı olan bir kişi altyapısı iyileştikten sonra VDSL hizmetine geçmek istediğinde herhangi bir ek masrafa girmeden mevcut cihazla yoluna devam edebilecek.

Modemin TurkNet GigaFiber ile sunulan 1000 Mbps hızıyla da tam uyumlu olduğunu belirtelim.

TurkNet GigaFiber nedir?

Türkiye’nin başarılı servis sağlayıcılarından olan TurkNet, kendi altyapısıyla kullanıma açtığı GigaFiber hizmetini 139.90 TL’ye sunuyor. Üstelik vaat edilen 1.000 Mbps’ye kadar olan hız yalnızca download yani indirme hızında değil, upload yani yükleme hızında da kullanıcıların hizmetine sunuyor.

GigaFiber hizmeti, TurkNet’in diğer hizmetlerinde olduğu gibi taahhütsüz bir hizmet ve farklı bir operatörden geçmeniz durumunda taahhüt cayma bedelinin 1.000 TL‘ye kadar olan kısmı da TurkNet tarafından karşılanıyor. Adresinizde TurkNet GigaFiber varsa, siz de hemen TurkNet’li olmak için başvurunuzu iletebilirsiniz.

  • Taahhüt ve kota yok: Hizmetinizi memnun olduğunuz sürece kullanın. Kota derdi olmadan da Steam’den dilediğiniz gibi oyun indirebilir, Netflix’ten 4K içerik izleyebilir ve canlı yayın yapabilirsiniz.
  • Yüksek upload hızları: 1.000 Mbps’ye kadar hız seçenekleriyle Zoom ve EBA gibi platformlara kesintisiz erişim sağlayın. Twitch, TikTok ve YouTube gibi platformlarda en yüksek kalitede canlı yayınlar yapın.
  • Dünya kalitesinde hizmet: TurkNet, dünya hızında ve kalitesinde GigaFiber’i tamamen kendi altyapısında sunuyor. Sizi özgürleştiren, yüksek hızlı ve müşteri odaklı hizmet, sürekli iyileştirilmeye devam ediliyor.
  • 7/24 müşteri desteği: Dilediğiniz zaman TurkNet’e ulaşabilirsiniz. Destek talepleriniz hızlı çözülüyor.
  • Hızlı müdahale ve çözüm: TurkNet’in kendi altyapısında olan bu hizmette gerekli tüm müdahaleleri kendi uzman ekibi rekor sürelerde yapabiliyor.

TurkNet başvurusunun ilk adımı: altyapı sorgulama

Adresinizde kullanabileceğiniz altyapı ve hızı, müşterisi olacağınız internet servis sağlayıcısının sitesinden sorgulayabilirsiniz. Peki bu nasıl yapılıyor?

Türkiye’nin önde gelen internet servis sağlayıcılarından olan TurkNet, internet başvurusu öncesinde altyapınızın hangi teknolojiyi ve hangi hızı desteklediğini belirten bir altyapı sorgulama sistemine sahip. Bu sistem sayesinde adresinizdeki altyapının DSL ya da Fiber olup olmadığını görebilirsiniz.

TurkNet’in altyapı sorgulama sistemi iki şekilde çalışıyor; adres ile sorgulama ve sabit telefon numarası ile sorgulama. Her iki yöntemle altyapı sorgulama işlemleri şu şekilde;

TurkNet Adres ile Altyapı Sorgulama

TurkNet’in altyapı sorgulama sistemi, yukarıda da belirttiğimiz gibi hem adres hem de sabit telefon numarası üzerinden yapılabiliyor. Ancak günümüzde çoğu müşteri artık sabit telefon hattı kullanmıyor. En yaygın seçenek olan adresle altyapı sorgulama işlemi ise şu şekilde;

turknet altyapı sorgulama

Altyapı sorgulama sistemine girdikten sonra, karşımıza çıkan Adres Bilgisi ile Sorgula ve Telefon No ile Sorgula seçeneklerinden Adres Bilgisi ile Sorgula seçeneğine tıklayın. Buradan sonra il, ilçe, mahalle, cadde, sokak, bina ve daire numaraları bilgilerini doldurarak Altyapı Sorgula butonuna tıklayın.

Sorgulama işlemi bittiğinde şöyle bir ekranla karşılaşacaksınız;

turknet altyapı sorgulama sonucu

Bizim sorguladığımız örnek adreste 80 Mbps hıza kadar destek sunan VDSL bir altyapı hizmeti bulundu. TurkNet internet hizmetini 139,90 TL’den başlayan fiyatlarla sunuyor. Ayrıca sunulan hızı evinizde kullanırken altyapı kalitenize ek olarak bina, daire tesisatınızın ve modeminizin de önemli olduğunu belirtelim.

TurkNet’in altyapı sorgulama servisi, 80 Mbps destekleyen internet tesisatımız için bize Özgür İletişim 100 paketini önerdi. Bu kısım, sorguladığınız adreste çıkacak olan tahmini hıza ve altyapı türüne göre değişiklik gösterecek. Hemen aşağısında da TurkNet’in kota ve taahhüt koymadığını hatırlatan, ayrıca 30 gün içinde %100 iade seçeneği sunan hizmetleri görülüyor. Ayrıca bize sunulan VDSL tarifesinde, başka internet servis sağlayıcı operatörlerden geçmemiz durumunda 240 TL’lik cayma bedeli karşılandığını görüyoruz. Bu bedel GigaFiber hizmetine geçiş yapan kullanıcılar için ise 1.000 TL.

Sabit Telefon Numarası ile Altyapı Sorgulama

Bu işlem için de yine altyapı sorgulama sistemine girdikten sonra, karşımıza çıkan Adres Bilgisi ile Sorgula ve Telefon No ile Sorgula seçeneklerinden bu sefer Telefon No ile Sorgula seçeneğine tıklayın.

Buradan sonra Sabit telefon no giriniz boşluğuna, adresinize kayıtlı ev/iş telefonu numarasını girerek, altyapı sorgulama sonucunuzu öğrenebilirsiniz.

Altyapınızın desteklediği hız, evinizde alabileceğiniz internet hizmeti hızını gösterir. Ancak altyapınızın gelişmesi veya fiber altyapılara geçişinizin sağlanması durumunda 1.000 Mbps’e kadar çıkabilirsiniz.

TurkNet’e mevcut aboneliğinizi iptal ettirmeden geçebilirsiniz

Müşteriler internet sitesindeki başvuru adımlarını uygulayarak veya telefon üzerinden başvuru yöntemini kullanarak TurkNet’e geçişleri için ilk adımı atıyor. Ardından TurkNet, müşteriler için tüm geçiş sürecini yöneterek zahmetsiz bir geçiş süreci sunuyor. Bu sayede size ayrılan mevcut portu kaybetme riski olmadan ve internetiniz neredeyse hiç kesilmeden geçiş yapabiliyorsunuz.

Bununla birlikte, TurkNet’e geçen kullanıcıların mevcut internet servis sağlayıcı operatörlerindeki cayma bedelleri TurkNet GigaFiber’de 1.000 TL’ye kadar, diğer altyapılarda 240TL’ye kadar TurkNet tarafından ödeniyor.

Diğer operatörlerden TurkNet’e nasıl geçilir?

Sizin hiç yerinizden kalkmanıza gerek yok. Mevcut internet aboneliğinizi iptal etmeden TurkNet’e geçiş yapabilirsiniz. İlk olarak başvurunuzu yapıyorsunuz, ardından kurye ile kapınıza gelen operatör değişikliği belgelerini imzalamanız yeterli. TurkNet, sesli onayınızı aldıktan sonra değişiklik talebinizi operatörünüze iletiyor ve 48 saat içerisinde bu talebe cevap verilerek geçişiniz tamamlanıyor.

Farklı operatörlerden geçiş süreci de, daha önce anlattığımız “3 Adımda Nasıl TurkNet’li Olurum?” rehberimizdeki ile benzer ilerliyor. Abonelik başvurusu işlemlerine geçmeden önce altyapı sorgulaması yaparak geçebileceğiniz tarifelere ve kullanabileceğiniz hız miktarına göz atabilirsiniz. Eğer Kablonet, Superonline veya Vodafone fiber altyapısı üzerinden hizmet alıyorsanız, operatör değişikliği işlemleri yapılamamaktadır.

Aboneliğinizi iptal ettirmeden TurkNet’e geçmenin avantajları

Mevcut internet aboneliğinizi iptal ettirmeden TurkNet’e geçiş yaptığınız takdirde birçok avantaj elde etmiş olursunuz. İlk olarak abonelik işlemleriniz sıfır bir aboneliğe göre çok daha kısa sürüyor. Zaten halihazırda kullandığınız bir portunuz olduğunuz için onu da kaybetmemiş olursunuz.

Artı olarak sıfır aboneliklerde olan kurulum hizmeti ücretini ödemezsiniz. Yeni bir kurulum yapılmayacağı için böyle bir hizmete ihtiyacınız olmaz.

TurkNet başvurusu nasıl yapılır?

İlk aşamada da bahsettiğimiz gibi başvuru işlemlerini iki kanaldan yapabiliyorsunuz: web sitesi ve 0850 288 80 81 telefon hattı. Başvuruyu online olarak yapmak isteyen kullanıcılar, bu sayfa üzerinden işlemlerini gerçekleştirebiliyor.

4 adımda online başvuru süreci ise şu şekilde;

1- İletişim Bilgileriniz

TurkNet, hizmet söyleşmesini hazırlamak için online başvuru formunun ilk adımında iletişim bilgilerinizi talep ediyor. Bu doğrultuda Ad/Soyad, e-posta adresi ve telefon numaranız isteniyor. Ayrıca kişisel veri aydınlatma formunu ve verilerinizin işlenmesini onayladığınız adım da bu aşamada.

turknet başvuru formu - iletişim bilgileri

2- Adres Bilgileriniz

Online başvuru formunun ikinci aşamasında varsa halihazırda kullandığınız internet operatörünüzün bilgilerini girmeniz gerekiyor.

turknet başvuru formu - adres bilgileriİnternet Var seçeneğini seçip, mevcut internet servis sağlayıcının hizmet numarası (XDSL numarası) bilgisini girmeniz yeterli olacaktır. Ayrıca farklı bir servis sağlayıcıdan geçiş yapmanız durumunda 240 TL’ye kadar, TurkNet GigaFiber servisine geçmeniz durumunda da 1.000 TL’ye kadar taahhüt cayma bedeli TurkNet tarafından karşılanıyor. Artık sonraki aşamaya geçebilirsiniz.

3- Tercihler

Adres ve mevcut internet sağlayıcınızın bilgilerini doldurduktan sonraki aşamada, altyapınızın desteklediği hızı görebilirsiniz.

Üçüncü aşama penceresinde, yukarıda da belirttiğimiz gibi tercihlerinizi yapmanız istenmekte. İnternet Hız Seçimi kısmında altyapınızın desteklediği hızı içeren tarifeyi görebilirsiniz. Ek Hizmet Seçimi kısmından ek tercihlerinizi seçebilirsiniz. Örneğin modeminiz yoksa hem ADSL/VDSL hem de fiber hızları destekleyen, yüksek WiFi performansı sunan, fiyat performans ürünü modemi avantajlı ödeme yöntemleri ile satın alabilirsiniz.

Bunlara ek olarak sabit IP (static ip) hizmeti ve güvenli internet profili tercihlerinizi de yapabilirsiniz. Bu aşamalar tamamlandıktan sonra sıra fatura tercihlerinize geliyor. Faturanızı yeşil dostu olarak e-posta adresinize mail olarak isteyebilirsiniz.

4- Kimlik ve Ödeme Bilgileri

Online başvuru sürecinin dördüncü ve son aşaması kimlik doğrulamasını içeriyor. Bu aşamada kimlik belgenizin bilgileri ve fatura için ödeme yöntemi bilgileriniz isteniyor. Ancak tercihlerinizde modem seçeneğini seçmeniz durumunda, bu ücretlendirme kartınızdan alınıyor ve o aşamada başka bir ödeme alınmıyor.

Adresinizde GigaFiber yoksa ne yapacaksınız?

TurkNet, geçtiğimiz günlerde GigaFiber altyapı genişletme çalışmalarının bir parçası olarak, kullanıcıların altyapı taleplerini değerlendirmeye aldığı yeni bir başvuru sistemi duyurdu. Bu sistemle kullanıcılar adreslerini girerek, bulunduğu bölgeye TurkNet GigaFiber altyapısının gelmesini sağlayabiliyor.

TurkNet GigaFiber altyapı başvurusu yapma

Bu işlem için öncelikle TurkNet’in GigaFiber İstiyorum sayfasına gidin. Bu sayfanın orta kısmında “GigaFiber istiyorum” adlı butona tıklayın. Açılan sayfada, sizden adresiniz istenecek. Adres bilginizi girdikten sonra, mevcut altyapı durumunuzu içeren bir mesaj göreceksiniz. Test adresimizde henüz GigaFiber altyapısı olmadığından, “Üzgünüz, “şimdilik” GigaFiber altyapınız bulunmuyor. Hemen altyapı talebinizi iletebilirsiniz.” mesajı ile karşılaşıyoruz.

turknet gigafiber altyapı başvurusu

Bu mesajın hemen altında, GigaFiber altyapısı talebinizi iletebilmeniz için iletişim bilgilerinizi doldurmalısınız. Ardından ise Kişisel Veri Aydınlatma Metni’ni okuyup onaylayarak “Adresime GigaFiber İstiyorum” butonuna basın.

TurkNet web sitesinde yapmanız gereken işlemler bu kadar. Şimdi tek yapmanız gereken, başvuru sırasında verdiğiniz e-posta adresinize gelen doğrulama linkini kullanarak başvurunuzu gerçekleştirmek olacaktır. TurkNet, adresinizdeki taleplere göre durumu değerlendirecek ve GigaFiber çalışmaları için listeye ekleyecektir. İşte tüm işlem bu kadar basit.


TurkNet sponsorluğunda Technopat okurlarına yararlı olması için hazırlanmıştır: https://www.technopat.net/turknet bölümünde internet odaklı yardımcı makalelerimizi bulabilirsiniz.

– Advertorial / Reklam –