Anasayfa Haber DirectX 9 Desteğini Kaldıran Intel, Emülatör Kullanmaya Başlıyor 

DirectX 9 Desteğini Kaldıran Intel, Emülatör Kullanmaya Başlıyor 

Eski nesil grafik API’lerinin Intel Arc ekran kartlarında düşük performans sunacağından, çeşitli optimizasyon sorunları yaşandığından söz etmiştik. Şirket yetkilileri, fiyatlandırmanın bu durum dikkate alınarak yapılacağını söylemişti. Bu tür haberlerin hemen ardından, yerel DirectX donanım desteği resmi olarak 12. Nesil CPU’lardaki entegre Xe grafiklerden ve A-Serisi Arc Alchemist harici ekran kartlarından kaldırıldı.

DirectX 9 desteği artık emülatör yardımıyla DirectX 12 API’si kullanılarak sunulacak. Emülatör, Microsoft’un “D3D9On12” olarak bilinen açık kaynaklı bir dönüştürme katmanında çalışıyor. Dönüştürme sürecinde ise DirectX 9 grafik komutları doğrudan  D3D9 grafik sürücüsü yerine D3D9On12 katmanına iletiliyor.

D3D9On12 katmanı, D3D9 API’sinden komutları aldığında tüm komutları D3D12 API komutlarına dönüştürmekle görevli. Başka bir deyişle, bu katman Intel’in gerçek GPU sürücüsü yerine kendi başına bir GPU sürücüsü görevi görecek.

Microsoft, bu emülatör işleminin DirectX 9’un nispeten performanslı bir uygulaması haline geldiğini söylüyor. Sonuç olarak, performans yerel DirectX 9 donanım desteği kadar iyi olmasa da buna yakın olacak.

Bu hamle Intel için oldukça mantıklı görünüyor. GPU tarafında yeterince deneyimi olmayan şirket, artık sürücü geliştirme kaynaklarını DirectX 11 optimizasyonlarına yönlendirebilir. Ayrıca tekrar hatırlatmak gerekirse, şirket DirectX 9’un yanı sıra DirectX 11 tarafında da sorunlar yaşıyordu. DirectX 11 kullanan oyun sayısı çok daha fazla ve bu alana yönelmeleri daha mantıklı.

Yeni yöntemle birlikte dönüştürme yazılımla yapıldığından dolayı CPU kullanımını olumsuz etkileyebilir. Ancak bu konuda konuşmak için erken, bekleyip görelim.