Anasayfa Haber Ekran Kartı Sevkiyatları %50 Oranda Düşebilir

Ekran Kartı Sevkiyatları %50 Oranda Düşebilir

DigiTimes tarafından hazırlanan yeni bir rapora göre, GPU üreticilerinin sevkiyatları ve gelirleri düşmeye devam edecek. AMD, NVIDIA ve Intel gibi devler gelir tahminlerini revize etti. Kripto para birimlerindeki son çöküş sayesinde ekran kartı gönderilerinin %50’ye kadar düşmesi bekleniyor.

Intel, gelirlerin 8 ile 11 milyar dolar arasında bir düşüş yaşamayı bekliyor. Şirket ayrıca PC satışlarında (2021’e kıyasla) %10’luk bir düşüş olacağını tahmin ediyor. Bu o kadar şaşırtıcı değil zira pandemi nedeniyle 2020-2021 yıllarında bilgisayar ürünlerine olan talep çığ gibi büyümüştü. Her şeyin normale dönmesiyle birlikte insanların talepleri de azaldı. Dünya genelinde yaşanan enflasyon ve kripto para birimlerinin çöküşüyle özellikle GPU’lar olmak üzere tüm bileşenlere olan talep de ciddi bir şekilde zayıfladı.

Hem talepteki düşüş hem de kripto para çöküşle birlikte en büyük darbeyi NVIDIA alacak gibi görünüyor. Tayvanlı ekran kartı tedarikçileri, 2022 sevkiyatlarının %40 ile %50 arasında düşeceğini tahmin ediyor. Endüstri kaynaklarına göre NVIDIA’nın gelirleri “hayal gücünün ötesinde bir hızla” düşecek.

Tüketici teknolojisine olan talepteki düşüş, ekran IC’leri (entegre devreler), paneller ve daha birçok bileşen üreten şirketlere olan talebi de etkiliyor. Çeşitli mobil cihazlar için ekran kontrolcüleri üreten Elan Microelectronics, bu çeyrekte %30’luk bir gelir düşüşü bekliyor.

AMD ve Apple İyi Gidiyor

Diğer üreticiler satışları yüksek tutmak için mücadele ederken, AMD ve Apple bir şekilde sektör genelindeki sorunların üstesinden gelmeyi başardı. Son dönemde AMD’nin muazzam bir büyüme kaydettiğini biliyoruz. DigiTimes’ın raporuna göre AMD’nin yükselişi büyük ölçüde Intel’in pazar payını kaybetmesinden kaynaklanıyor. Aslında Intel hala pazarın neredeyse %80’ine hükmediyor. Ancak mavi dev, Apple’ın M1 ve M2 ARM yongalarını üretmesiyle birlikte çok fazla sipariş kaybetti.

Apple, MacBook tarafında da inanılmaz bir büyüme görüyor. Tahminlere göre 2022 yılında 28 milyon adet ile MacBook satışları rekor kıracak.