Anasayfa Haber İşlemci Satışları 30 Yılın En Düşük Seviyesine Geriledi

İşlemci Satışları 30 Yılın En Düşük Seviyesine Geriledi

Mercury Research, 2022 yılının ikinci çeyreği için araştırma sonuçlarını açıkladı ve haberler pek iyi değil. Masaüstü işlemci sevkiyatları otuz yılın en düşük seviyelerine geriledi. Mercury Research’ten Dean McCarron, yıldan yıla düşüşün 28 yıl öncesine uzanan firma kayıtlarındaki en büyük düşüş olduğunu, hatta 1984’ten beri (36 yıl) en büyük gerileme olduğunu tahmin ediyor.

Üreticilerin stokları azaltması ve talebin düşmesiyle birlikte CPU sevkiyatlarındaki düşüş kaçınılmaz oldu. Teknoloji devlerinin son kazanç raporlarına bakılırsa toparlanma uzun sürecek. Intel geçen hafta korkunç bir rapor yayınladı. Çip üreticisi, on yıllardır ilk kez para kaybetti. Intel ayrıca Xeon Sapphire Rapids veri merkezi yongalarını ertelediğini ve Optane bellek birimini kapattığını duyurdu.

Buna karşılık, AMD’nin gelirleri yıldan yıla %70 gibi yüksek bir oranda arttı. AMD tüm segmentlerde oldukça iyi işler çıkarıyor. Yakın zamanda ise Ryzen 7000 masaüstü CPU’ları, RDNA 3 GPU’ları ve EPYC Genoa sunucu işlemcilerini piyasada göreceğiz.

Intel ve AMD, masaüstü ve dizüstü bilgisayar pazarının yıl sonuna kadar çift haneli düşüşler yaşamasını bekliyor. Ayrıca NVIDIA, GeForce GPU satışlarındaki gerileme nedeniyle beklentilerini 1.4 milyar gibi önemli bir miktarda düşürdü.

ARM CPU pazar payı ise geçen çeyrekte %11.3’ten %9.4’e kadar düştü. McCarron, bu gerilemenin Apple M1 Mac satışlarının zayıflığından kaynaklandığını söylüyor. Ancak ARM tabanlı işlemciler sunucu tarafında pazar payı kazanmaya devam ediyor.

AMD’nin Yükselişi Sürüyor

  • Masaüstü: AMD gelir payı yıllık %0,7 puanı artarak %18,8’e yükseldi.
  • Dizüstü bilgisayarlar: Gelir payı yıldan yıla 12,1 puanı artarak %27,0’a ulaştı. Bu da AMD için tüm zamanların en yüksek seviyesi demek.
  • Veri merkezi: Şirketin gelir payı yıldan yıla %11,3 artarak %22,9’a ulaştı.
  • Genel x86 pazarı: AMD gelir payı yıldan yıla %11.2 artarak %28.1 ile tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.