Anasayfa Haber Artan Stoklar Nedeniyle Bilgisayar Fiyatları Düşebilir

Artan Stoklar Nedeniyle Bilgisayar Fiyatları Düşebilir

Tayvan’ın iş dünyasına yönelik dergilerinde yayınlanan raporlar, PC endüstrisinin zor zamanlar geçirdiğini gösteriyor. China Times, Acer, ASUS ve MSI gibi PC üreten OEM’lerin stoklarının “patladığını” ve perakende kanallarda halen ürün stokları olduğunu söylüyor. Satış rakamlarının düşmesiyle birlikte perakendeciler elindeki stoklardan kurtulamıyor. Dolayısıyla üreticiler de yeni ürünleri gönderemiyor ve stoklar yükseliyor. Ayrıca HP, Dell, ve Apple da dahil olmak üzere PC ve dizüstü bilgisayar üreten ODM’lerin benzer sorunlarla karşı karşıya olduğu bildirildi.

ASUS ve Quanta, aşırı envanter sorunundan en fazla etkilenen iki şirket olarak ön plana çıkıyor. Özellikle ASUS’un kötü durumda olduğu söyleniyor ve 6.8 milyar dolarlık fazla envanter ellerinde kaldı. Bu da geçen yıl aynı zamandaki stok seviyelerine göre yaklaşık %60’lık bir artışı temsil ediyor. Quanta ise geçen yıla göre yaklaşık %55’lik bir artışa tekabül eden 8.4 milyar dolar değerinde daha fazla envantere sahip.

China Times’ın kaynakları, çoğu bilgisayar markasının ürünleri “indirimler ve promosyonlar yoluyla” agresif bir şekilde perakende kanala iteceğini düşünüyor. Sonuç olarak PC ve bileşen üreticileri, perakende stoklarını ve depo stoklarını net olarak görmek için bazı karlarından fedakarlık etmek zorunda kalacaklar.

Pandemi döneminde gerek eğlence, gerek iş amaçlı olsun teknolojik aletlere büyük talepler olduğunu gördük. GPU’lar söz konusu olduğunda ise kripto patlaması işleri çok değiştirdi. Son aylarda ise kripto pazarının çöküşü, enerji krizi, dünya genelindeki enflasyon ve savaşın etkileriyle birlikte ürünlere olan talep fazlasıyla geriledi. Üçüncü ve dördüncü çeyrek raporları bakalım neyi gösterecek.