Anasayfa Haber Çin’deki Teknoloji Fabrikaları Elektrik Tüketimi Nedeniyle Geçici Olarak Kapatılıyor

Çin’deki Teknoloji Fabrikaları Elektrik Tüketimi Nedeniyle Geçici Olarak Kapatılıyor

Çin Sichuan’da devam eden sıcak hava dalgası vatandaşların hayatını tehdit ederken aynı zamanda çip üretimi konusunda aksaklıklara neden oluyor. Klima kullanımının artmasıyla birlikte elektrik tüketimi de artmış durumda. Sichuan’ın hidroelektrik santrallerini besleyen su kaynaklarının yetersiz olduğu belirtilirken bu da durumu daha fazla zorlaştırıyor. Sıcak hava dalgası sıcaklıkları 60 yılın en yüksek seviyelerine çıkarırken, yerel gazeteler durumu “çifte kıtlık” şeklinde özetleyerek vaziyetin ne kadar kötü olduğunu bildirdi.

Intel, tesislerinde üretimin durduğunu gören bölge üreticilerinden sadece bir tanesi. Saigon High Tech Park’taki tüm büyük fabrikalar, gelen önlemler kapsamında üretime ara verdi. Foxconn, Volkswagen, Onsemi, Tesla ve Toyota fabrikaları faaliyetlerini bir süre (en az 20 Ağustos’a kadar) askıya alacak.

Mavi takım, Sichuan’ın Chengdu şehrinde bir depo, ofis alanı ve park tesislerinin yanı sıra üretim, üretim, montaj, test ve dağıtım tesislerine ev sahipliği yapan CD1 ve CD6 adlı iki fabrikaya sahip. Yalnızca CD1 ve CD6 santralleri, 2021 boyunca 900.000 metreküp tatlı suyun yanı sıra yaklaşık 240 milyon kWh güç tüketiminden sorumluydu. Şirket daha önce bölgedeki ek bir üretim tesisine 1,6 milyar dolar harcamayı planlamıştı. Ancak Beyaz Saray’dan geldiği iddia edilen baskılar yüzünden bu planlarından vazgeçti.

Durdurulan üretimin teknoloji pazarına nasıl bir etkisi olacağını zaman gösterecek. Örneğin Foxconn, teknoloji alanındaki en önde gelen tedarikçilerden biri konumunda. Ayrıca Apple’a üretim ve montaj konusunda büyük hizmetler sağladığını biliyoruz.

Intel’e ait iki önemli tesisin durması ise şirket ürünlerinin durumunu olumsuz etkileyebilir. Birkaç günlük kesintiler çok fazla görünmeyebilir, ancak yarı iletken üretimi ve montaj süreci son derece hassastır. Duran montaj hatları nedeniyle büyük kayıplar yaşanabilir. Durdurulan üretimin devam edip etmediğini ise henüz bilmiyoruz.