Anasayfa Haber Gigabyte, 60 GB/sn Hız Sunan PCIe 5.0 SSD Adaptörünü Tanıttı

Gigabyte, 60 GB/sn Hız Sunan PCIe 5.0 SSD Adaptörünü Tanıttı

Gigabyte, geçen hafta PCIe 5.0 x4 arayüzüne sahip SSD’ler sunan sayılı şirketin arasına katılmıştı. Şirketin Aorus Gen5 1000 SSD’si şu anda en yüksek performanslı depolama cihazları arasında yer alıyor, ancak daha yüksek hızlar talep eden bazı kullanıcılar var. Donanım üreticisi, çeşitli uygulamalar için teorik depolama performansını ve kapasitesini dört katına çıkarabilen PCIe Gen5 SSD adaptörünü duyurdu.

PCIe 5.0 desteğine sahip Aorus Gen5 AIC Adapter, RAID yapılandırmasında çalışan ve dört M.2-2280 SSD barındırabilen bir PCIe x16 kartı olarak piyasaya çıkıyor. Ayarlanan RAID moduna bağlı olarak, Aorus Gen5 AIC 16 TB’a kadar depolama (en az dört Aorus Gen5 1000 sürücü ile kullanıldığında) ve 60 GB/s’ye kadar sıralı okuma/yazma performansı sağlayabiliyor.

Gigabyte’ın bu özel adaptörü, PCIe 5.0 x16 yuvasına sahip masaüstü bilgisayarlara takılacak şekilde tasarlandı. Bu nedenle Intel Alder Lake/Raptor Lake veya Ryzen 7000 serisi işlemcilerden birini kullanmak şart. Ancak burada önemli nokta var. Yeni nesil işlemciler yalnızca 20 PCIe 5.0 hattı (PCIe yuvası için 16 ve SSD için 4 adet) için destek sunuyor. Bazı sistemler ise her biri x8 modunda çalışan iki PCIe x16 yuvasına sahip. Bu yuvalara Gigabyte’ın 4 yollu SSD adaptörünü takmak mümkün, ancak bu durum hiçbir sistemin tam PCIe 5.0 x16 bant genişliğini kullanamayacağı anlamına gelmekte.

Doğrusu çok az kişinin ~60 GB/s bant genişliğine sahip bir depolamaya ihtiyacı vardır. Ultra yüksek çözünürlüklü videolar işleyen iş istasyonu kullanıcıları bu kadar yüksek sıralı okuma ve yazma hızından faydalanabilir. Bu bağlamda çoğu son tüketici için PCIe 4.0 ve PCIe 5.0 hızları rahatlıkla yeterli.