Anasayfa Video Cooler Master HAF500 İncelemesi

Cooler Master HAF500 İncelemesi

Dev ön fanları, çıkarılabilir üst paneli, açısı ayarlanabilir ekran kartı fanıyla Cooler Master HAF500 inceleme masamızda!

Açılımı High Airflow olan HAF, eskilerin efsane kasalarındandır. Büyük boyutları, yüksek hava akışı ve bol sayıda depolama yuvasıyla üst seviye sistem toplamak istiyorsanız, tercih etmeniz gereken bir kaç kasadan biriydi. Cooler Master’ın bugün kasa departmanını bu kadar popüler yapan birkaç modelden biridir dersek yanlış olmaz herhalde.

Tabii zamanla çok şey değişti. 5.25 inçlik disk yuvalarından kurtulduk, optik disk okuyucularının yerini usb flaş bellekler aldı, yan kapaklar tamamen temperli cam oldu. Ayrıca modern kasalara olabildiğince büyük ve çok sayıda radyatör ve fan desteği konuldu.

HAF500’ün efsanevi HAF932 ile görsel olarak çok fazla ortak yanı olduğu söylenemez. Daha çok Master Case H500 gibi modern serilere benziyor. Özellikle öndeki çift 20 santimlik ARGB fanlarıyla eskilerden tamamen ayrılıyor.

Ön Fanlar

Cooler Master bu modelde daha çok serinin açılımı olan “high airflow” yani yüksek hava akışına odaklanmış gibi duruyor. MF200R model isimli öndeki fanların detaylarına bakarsak bunun hakkını gerçekten verdiğini göreceksiniz.

Bu fanlar sadece 800 RPM devirde dönerek, 28 dBa gürültüyle 90 CFM hava akışı sağlama özelliğine sahipler. Karşılaştırma amaçlı olarak Cooler Master’ın 12 cm çaplı MF120R fanlarına bakarsak, 31 dba gürültüyle sadece 60 CFM hava akışı sunabiliyorlar. Yani bu dev fanlar hem daha sessiz, hem daha  performanslılar.

Fanların büyüdükçe gürültü/performans oranının arttığını biliyoruz Ama bu fanın başka ne özelliği var derseniz, adreslenebilir RGB aydınlatması var ve dahili ARGB destekli fan çoklayıcıya bağlı. Dahili fanlarınızı bu çoklayıcıya bağlayıp hem aydınlatmasını, hem de devrini kontrol edebiliyorsunuz.

Cooler Master HAF500 egzoz fan

Bu kasa mid-tower olarak anılan sınıfa giriyor ve ne küçük büyük diyebileceğimiz ortalama bir hacme sahip. E-ATX anakart takabiliyorsunuz ancak bazı parçaları sökmeniz gerekebiliyor.

Ön Panel

Bu kasa HAF932’ye göre epey modern özelliklerle geliyor dediğimde kastettiğim şeylerden biri de öndeki yuvalar. 2 standart tip-A bir de tip-C yuvamız var. Tip-A yuvalar 5 Gigabit hızında 3.2 gen1 sürümdeyken, tip-C yuva 10 gigabit hızında 3.2 gen2 sürümde. 

USB yuvaları dışında bir de kulaklık/mikrofon combo çıkışımız var. 2022’de çıkıp da kulaklıklar için combo ses jack’ı içermeyen kasa zaten olmasın. Cooler Master logosu şeklinde güç tuşunun etrafı aydınlatmalı ve hemen yanında bir disk işlem ledi var.

Cooler Master HAF500 ön giriş çıkış bağlantıları

Son olarak reset tuşu da unutulmamış, ön paneli sadeleştirme pahasına reset tuşunu kaldıran üreticiler Cooler Master’dan örnek alsın. Reset tuşu kırmızı çizgimizdir.

Fanların önünde duran mesh ön panelin çerçevesi plastikten ve klipslerle yerinde tutturuluyor. Buradaki mesh malzeme ise metal. Bununla fanlar arasında ayrıca bir toz filtresi yok. Tozlar birikince bu paneli söküp temizleyebiliyorsunuz. Üst paneldeki toz filtresi mıknatıslı ve bu sayede kolayca temizlenebiliyor. 

Aletsiz Açılabilen Kapaklar

Kasanın bir başka hoşuma giden özelliği de üst panelin 2 vida sökerek tamamen çıkarılabilmesi oldu. Buraya 360 mm radyatörler takılabildiği gibi, 3 adet 120 mm fan, 2 adet 140 mm ya da 2 adet 200 mm fan da takılabiliyor. Yani önde takılı gelen 200 mm fanları isterseniz buraya alabiliyorsunuz. Benim tavsiye ettiğim kullanım şekli öndeki fanları olduğu gibi bırakmanız ve radyatörünüzü üste takmanız şeklindedir.

Cooler Master HAF500

Kasayla Gelen Fanlar

12 cm’lik egzoz fanının da ARGB olması güzel. İlginç bir fan uygulaması da sabit disk kafesinin üzerinde. Bu fan da 12 cm ama açısını ayarlayabiliyoruz. Cooler Master bunu ekran kartınıza doğru yöneltmeniz için tasarlamış. Burada bir parmak vida var, bunu gevşettiğinizde fanı, takıldığı çerçeveyle birlikte kaldırıp indirebiliyorsunuz. 

Temperli Cam Kapak

Karartılmış temperli camdan oluşan yan kapağa yapıştırılmış 2 metal parça sayesinde bu kapak kasaya monte edilebiliyor ve tek parmak vidayla sabitlenebiliyor. Cooler Master bu kapağı vidasız olarak lanse ediyor ve gerçekten de vida kullanmadan kapak yerine stabil bir şekilde oturuyor.

Cooler Master HAF500 fan ve rgb kontrolcüsü

Kasa İçi Özellikler

Kasa içinde plastik bir güç kaynağı gizleme parçası var. Bu parça üzerindeki delik sayesinde ekran kartınıza takmanız gereken PCI-Express güç kablolarını buradan geçirebiliyorsunuz.

Onun hemen yanında 2 adet 3.5 inç disk alabilen sabit disk kafesi var. Disk yuvaları sürgülü ve kolay açılıp kapatılabilen bir mekanizmaya sahip, istendiğinde tamamen çıkarılabiliyor. 

Anakart boyunca uzanan 3 adet kauçuk kablo geçit kanalı ve hemen yanında kablo gizleyici metal parça yukardan aşağıya devam ediyor. E-ATX anakart takmak isterseniz bu gizleyiciyi sökmeniz gerekiyor.

Anakart plakasında işlemci soketi arkasına erişim için çok büyük bir kısım kesilmiş. Anakart kasaya takılıyken soğutucu takıp çıkarmanın bu kasayla çok rahat olacağı şüphesiz. Bu plakanın arkasına baktığımızda kablo düzenleme için 3 cm alana sahip olduğunu görüyoruz ki bu oldukça derin.

Hatta öyle ki 24pin anakart güç kablosu, 2 adet 8 pinli PCI-Express güç kabloları ve 2 adet 8 pinli işlemci güç kabloları ve irili ufaklı birçok fan ve USB kablosu için fazlasıyla yeterli. Yine anakart plakası arkasındaki 2 noktada 2.5 inçlik disk montaj noktası bulunuyor.

Cooler Master HAF500 hdd kızakları

Ölçüler

167 mm’ye kadar yüksekliğe sahip işlemci soğutucularla uyumlu olması sayesinde, piyasadaki en büyük kule tipi hava soğutucuları dahi bu kasayla kullanabiliyoruz. Yine benzer şekilde 410 mm’ye kadar ekran kartlarını da bu kasaya takabiliyoruz. RTX 3090’ın dahi 336 mm uzunlukta olduğunu düşünürsek, yatay eksende epey rahat olacağınızı söyleyebilirim.

Güç kaynağı uyumluluğunda ise 180 mm sınırını görüyoruz. Bizzat bunu test etmek istedik ve 180 mm uzunlukta Cooler Master MWE 1250W v2 Gold güç kaynağını taktık. Bu güç kaynağını sabit disk kafesini sökmeye gerek kalmadan kullanabildiğimizi gördük. Yani 180 mm uzun güç kaynaklarıyla bile kabloların güç kaynağından çıkıp kasa arkasındaki kanallara dağıtılması için sağlıklı bir boşluğun olduğundan emin olabilirsiniz.

Cooler Master HAF500

Sonuç Değerlendirmesi

Hem öne, hem de üste 360 mm genişliğe kadar ölçülerdeki soğutucuların takılabilmesi ve kasayla gelen çift 200 mm fanların yine üste veya öne takılabilmesi, bu kasayı yüksek performanslı hazır ya da özel sıvı soğutma için ideal yapıyor.

Kasanın beraberinde gelen fanlar çok sessiz ve yüksek hacimde havayı düşük devirde dönerek kasa içine gönderebiliyor. Kasa önünün tamamen mesh olması da bu yüksek hava akışı noktasında önemli. 

Çıkarılabilir üst panel montaj esnasında vakit kazandıran güzel düşünülmüş bir özellik, ekran kartına doğrultabileceğiniz açılı fan da yine aynı şekilde öyle. Her geçen sene ekran kartları daha yüksek TDP değerleriyle çıkıp geliyor. Nvidia’nın yakında çıkmasını beklediğimiz Ada Lovelace kod adli mimarisinin 600W’a ulaşabileceği fısıldanıyor. Bu noktada fazladan bir fanın ekran kartına hava üflemesi fena olmaz.

Kasa arkasındaki kablo düzenleme için ayrılan boşluğun 30 mm olması hoşuma giden bir detay oldu. Hoşuma gitmeyen kısımlara gelirsek, fan bıçaklarının plastiği biraz daha beyazlaştırılıp, LED’lerin vurduğu ışık daha homojen bir şekilde yayılabilirmiş. Güç kaynağı gizleyici de plastik yerine metal olabilirmiş.

Cooler Master HAF500 modelini yaklaşık 3.500 TL civarında fiyatla satın alabiliyoruz. Eğer 360 mm bir soğutucu takabileceğiniz, bolca ARGB fanlı ve geniş iç hacimli bir kasa arıyorsanız 3.000 TL üzerine çıkmanız gerekiyor. Bu açıdan Cooler Master HAF500’ün fiyat etiketi abartılı değil.