Anasayfa Makale NVIDIA RTX Laptoplar Öğrenciler İçin Ne Avantaj Sunuyor?

NVIDIA RTX Laptoplar Öğrenciler İçin Ne Avantaj Sunuyor?

GeForce RTX dizüstü bilgisayar

NVIDIA’nın GeForce RTX markası ilk olarak firmanın GTX 10 serisi sonrasında piyasaya sürdüğü RTX 20 serisi ekran kartlarıyla birlikte hayatımıza girdi. Dizüstü bilgisayarlarda da kullanma şansını bulduğumuz bu seri günümüzde GeForce RTX 30 serisi olarak devam ediyor.

GeForce RTX ekran kartları, getirdiği performans sıçramasının yanında birçok yeni özellik de sunuyor. Bunlar arasında kuşkusuz Ray Tracing, DLSS ve diğer yardımcı özellikler yer alıyor.

Geniş kitlelere hitap eden GeForce RTX ekran kartları, öğrenciler için de biçilmiş kaftan. Okula dönüş döneminde yeni bir dizüstü bilgisayar satın alacak olan öğrenciler, performans, sunduğu yardımcı özellikler ve verimlilik sebebiyle GeForce RTX dizüstü bilgisayarları tercih ediyor. Peki neden?

Öğrenciler neden GeForce RTX laptop tercih etmeli?

Öğrencilerin, uzun pil ömrüne sahip ve teknolojilerle dolu güçlü, taşınabilir, dayanıklı dizüstü bilgisayarlara ihtiyacı var. Bununla birlikte günün sonunda oyun oynamak istemeleri de laptop seçimleri konusunda önemli bir rol oynuyor. NVIDIA burada GeForce RTX teknolojileri ile gelişmiş görseller elde etmemizi sağlıyor. Ek olarak, mühendislik, mimarlık, grafikerlik veya medya gibi alanlarda okuyan öğrencilerin de ihtiyaçlarını karşılayan özellikler sunuluyor.

Ray Tracing nedir?

NVIDIA’nın Turing mimarisi ilk olarak Gamescom 2018’de duyurulmuştu. Duyurulmasından bu yana, desteklediği teknolojilerle en popüler ekran kartı platformunu sunan mimari, Ray Tracing teknolojisini evlerimize getirmesiyle, bilgisayar dünyasında bir ilki de yaşattı.

NVIDIA tarafında GeForce RTX olarak adlandırılan Ray Tracing teknolojisi, yapay bir aydınlatma kaynağından saçılan ışını simüle edip gerçekçi bir hale getiriyor. Ancak bu işlem oldukça yüksek bir bilgi işleme kapasitesi gerektiriyor. Bu sebeple NVIDIA, ışın izleme işlemlerinin ayrıca hesaplanabileceği RT çekirdeklerini kullanıyor.

Yani Ray Tracing kısaca, yapay bir sahnede ışık ve gölgeleri oluşturmanın gelişmiş ve gerçekçi bir yolu. Bu teknoloji, evlerimize girmeden önce, harika film efektlerini geliştirmek için kullanılıyordu. Marvel’ın ilk olarak Iron Man serisinde bu teknolojiyi kullanması ve film efektleri konusunda neredeyse rakipsiz olması, buna güzel bir örnek.

Bugünlerde Ray Tracing teknolojisi, NVIDIA’nın Turing ve devamında Ampere mimarisiyle bilgisayar oyunlarına gelmiş durumda. Bu oyunlardan Battlefield V, Minecraft, Fortnite ve daha fazlasını hemen deneyimlemeniz mümkün.

RTX ON, RTX OFF

Bu teknoloji günümüzde oyun tarafında popüler olsa da, öğrenciler için çok daha fazlasını sunuyor. GeForce RTX ekran kartlı laptoplar, yüksek oyun performansı sağlamanın yanı sıra, işlerini daha hızlı ve daha iyi yapmak isteyen kullanıcılar için yüksek performanslı mobil platformlar olarak karşımıza çıkıyor.

İster grafik ve animasyon tasarlayın, isterseniz yapay bir sahne yaratın, taşınabilir dizüstü bilgisayarlara gelen Ray Tracing teknolojisi, masaüstü GeForce RTX ekran kartı modellerini aratmayacak düzeyde ışın izleme performansı sunuyor. Böylelikle öğrenciler ve çalışanlar, nerede olurlarsa olsunlar bu teknolojiye erişebiliyor.

Daha fazlası için: Ray Tracing Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Yapay Zeka ile Kalite Kaybı Olmadan Performansı Artırın: NVIDIA DLSS

NVIDIA DLSS (Derin Öğrenme Süper Örnekleme), kare hızlarını (FPS) artıran ve oyunlarınız için güzel, keskin görüntüler oluşturan yeni ve geliştirilmiş bir derin öğrenme teknolojisidir. Oyunlarda GeForce RTX yani ışın izleme ayarlarını ve çözünürlüğünü daha yüksek bir seviyeye çıkardığınızda, olması gerekenden çok daha iyi bir FPS oranı sunar. Bu teknoloji sayesinde görüntüler, uygun mimariye sahip GeForce RTX ekran kartlarında, yalnızca bu amaca özel geliştirilmiş tensör çekirdekleri ile işleniyor. NVIDIA’nın 2. nesil GeForce RTX mimarisi Ampere tarafından güçlendirilen GeForce RTX 30 Serisi ekran kartları daha hızlı 2. nesil ışın izleme çekirdeklerine, daha hızlı 3. nesil tensör çekirdeklerine ve duraksız işlem özellikli çoklu işlemcilere sahip. Bu da performansta önemli bir artış anlamına geliyor.

NVIDIA DLSS 2.0
NVIDIA DLSS 2.0 Mimarisi

NVIDIA DLSS 2.0 sürümüne güncellenen teknoloji, ilk sürümüne göre 2 kat daha hızlı işlem yapabiliyor. Genel olarak bu geliştirmeler ise şu şekilde;

  • Üstün Görüntü Kalitesi – NVIDIA DLSS 2.0, piksellerin yalnızca yarısını işliyor ve yerel çözünürlükte görüntü kalitesi sunuyor. Daha net görüntü ayrıntıları ve kareler arasında iyileştirilmiş tutarlılık için yeni geçici geri bildirim tekniklerini kullanır.
  • Tüm GeForce RTX GPU’larda ve Çözünürlüklerde Harika Ölçeklendirme – Yeni ve daha hızlı yapay zeka modeli, Tensor Çekirdeklerini daha verimli kullanarak orijinaline göre 2 kat daha hızlı işlem yapar ve böylece desteklenen GPU’lar, ayarlar ve çözünürlüklerde kare hızlarını iyileştirip kısıtlamaları kaldırır.
  • Tüm Oyunlar İçin Tek Ağ – Orijinal NVIDIA DLSS, her yeni oyunda yapay zekanın eğitilmesini gerektiriyordu. NVIDIA DLSS 2.0 ise tüm oyunlar genelinde çalışan genel bir yapay zeka ağı sunuyor. Bu da daha hızlı oyun entegrasyonu ve daha fazla NVIDIA DLSS destekli oyun anlamına geliyor.
  • Özelleştirilebilir Seçenekler – NVIDIA DLSS 2.0 kullanıcılara, görüntü oluşturma çözünürlüğünü kontrol eden 3 görüntü kalitesi modu (Kalite, Denge ve Performans) sunuyor. Performans modu şimdi 4 kata kadar süper çözünürlüğe olanak tanıyor. Bu daha fazla kullanıcı seçeneği ve hatta daha yüksek performans artışları anlamına geliyor.

Orijinal hesaplama güçleriyle ortaya çıkan FPS değerini bazı oyunlarda neredeyse 2 katına çıkartan NVIDIA DLSS 2.0 teknolojisi, özellikle dizüstü bilgisayar tercih edecek olan öğrenciler için biçilmiş bir kaftan.

Dizüstü bilgisayarların güç tüketim limitleri bir kısıtlama gibi gözükse de, NVIDIA DLSS 2.0 ile yükselen performans masaüstü bilgisayarların seviyesine gelmekle kalmıyor, rakibi olan GPU’ları geride bırakıyor.

Örneğin NVIDIA GeForce RTX 3060 içeren bir laptop seçen kullanıcılar, uygun fiyata GPU potansiyelinin üstünde bir performans alarak, rakip çözümlere göre avantaj elde ediyor. Üstelik bunu yaparken de Ray Tracing özelliğinden feragat etmek zorunda kalmıyor.

Aşağıdaki görsel ile, NVIDIA GeForce RTX 3060 bir GPU’nun orijinal olarak 1080p’de işlediği Control oyununda, NVIDIA DLSS 2.0 teknolojisi açıkken artan görüntü kalitesine şahit olabilirsiniz:

DLSS 2.0

Öğrencilerin Hayatını Kolaylaştıran Bilgisayarlar: RTX Studio Nedir?

NVIDIA RTX Studio, öğrencilerin yaratıcı çalışmalarını daha kolay ve verimli hale getirmek için NVIDIA teknolojilerini kullanan yazılım ve donanım platformudur. Kısaca; içerik oluşturmayı hızlandıran güçlü GPU’lar, yaratıcı uygulamalar için en iyi uyumluluğu ve performansı sağlayan özel Studio Sürücüler ve dünyanın önde gelen donanım üreticilerinin amaca yönelik RTX Studio dizüstü bilgisayarlarındadan oluşuyor.

Daha detaylı anlatmak gerekirse RTX Studio, dünyanın en güçlü NVIDIA GeForce ve Quadro RTX GPU’larının yanı sıra hassas bir şekilde tasarlanmış, yüksek renk gamutu sunan ekranlar gerektiriyor. Bunun sonucu olarak da ortaya ince bir profile sahip olmasına rağmen yüksek performans sunmayı başaran dizüstü bilgisayarlar çıkıyor.

RTX Studio avantajları neler?

RTX Studio sertifikalı bilgisayarlar ile kullanılan Adobe Premiere Pro, DaVinci Resolve ve REDCINE-X PRO gibi yazılımlar sayesinde 8K ultra yüksek çözünürlüklü videoları düzenleyip, hızlıca çıktı alabilirsiniz. Eğer fotoğraflarla çalışıyorsanız, Adobe Photoshop ile Content-Aware Fill, Blur Gallery ve Smart Sharpen filtrelerini GPU hızlandırmasıyla çok daha hızlı uygulayabilirsiniz. 

Bununla da kalmayarak, eğer bir grafik tasarım öğrencisiyseniz, Adobe Illustrator’da GPU hızlandırma tekniğiyle, normalden çok daha hızlı çizimler oluşturabilirsiniz.

RTX StudioMimari tasarım ve çizim yapan öğrenciler için de, destekli tüm yazılımlarda Ray Tracing kullanılarak oluşturulan sahneler / yapılar yapmak mümkün. Gerçek yansımayı simüle eden Ray Tracing sayesinde, çok daha gerçekçi içerikler üretecek ve işinize odaklanabileceksiniz. 

Çalışma veya ödev hazırlıyor olun, günün sonunda eğlenmek, hatta eğlendirmek amaçlı yayın yapmak istiyorsanız, RTX Studio destekli dizüstü bilgisayarlar yine yanınızda. Hangi yayın platformunda yayın yaptığınız fark etmeksizin, OBS tabanlı yazılımlar veya doğrudan NVIDIA Broadcast ile özel donanım kodlayıcısı sayesinde GPU ve CPU performansı düşmeden yayın yapabilirsiniz. 

NVIDIA RTX GPU’lar içerik oluşturmak için neden tercih edilmeli?

  • Gerçek Zamanlı Işın İzleme – Donanımla hızlandırılmış ışın izleme, çarpıcı görsellerle daha hızlı, daha yüksek kaliteli renderlar sağlar. NVIDIA RTX GPU’lar, ışığın 3D ortamlarda nasıl hareket ettiğinin hesaplamasını hızlandıran RT Çekirdekleri adı verilen özel ışın izleme işlemcileriyle donatılmıştır. Işın izleme, fotogerçekçi dijital varlıklar ve animasyonlar tasarlamanıza olanak tanır.
  • İçerik Oluşturma için Yapay Zeka – Çözünürlük ölçekleme, gürültüden arındırma ve video yeniden zamanlama gibi yapay zeka ile geliştirilmiş yeteneklerle daha hızlı, daha iyi içerik oluşturun. NVIDIA RTX GPU’lar, yapay zekayı hızlandıran işlemciler olan yeni Tensor Çekirdeklerine sahip ve yapay zeka ile geliştirilmiş özellikleri önemli ölçüde hızlandırmak için saniyede 500 trilyona kadar tensör işlemi sağlıyor.
  • Video ve Görüntü İşleme – NVIDIA RTX GPU’lar, önceki nesil GPU’lara göre H.264 ve H.265 kodlama hızını %25’e kadar artıran gelişmiş bir video kodlayıcı içeriyor. Bu, içerik oluşturucular için daha yüksek kaliteli canlı akışlar ve daha hızlı video oluşturma anlamına geliyor. NVIDIA RTX GPU’larda 4.608 adede kadar CUDA Çekirdeği ile Adobe Premiere Pro, Photoshop ve diğer yaratıcı uygulamalarda renk düzeltme, keskinleştirme ve örnekleme gibi GPU hızlandırmalı görüntü işleme efektleri her zamankinden daha hızlı çalışıyor.

FeTeMM uygulamaları artık daha hızlı

Bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik alanları akla gelebilecek her şekilde büyüyor. Daha fazla iş, uygulama, ana dal ve öğrenci STEM’e odaklanıyor.

Studio dizüstü bilgisayarlar mühendislik, bilgisayar bilimi, veri bilimi ve ekonomi uygulamaları için hızlandırma sağlayan NVIDIA RTX GPU’larla donatılmıştır. Karmaşık tasarımlar ve simülasyonlar için gerçek zamanlı işleme, daha hızlı görüntü, sinyal işleme ve daha büyük, daha doğru AI ve veri bilimi modelleri geliştirme yeteneği ile öğrenciler için büyük fayda sağlıyor.

Ek bilgisayar gücü arayan mühendislik öğrencileri, SOLIDWORKS’ü ortalama bir GPU’dan 8 kata kadar daha hızlı çalıştırmak için RTX 3080 Ti Laptop GPU’lu bir Studio dizüstü bilgisayar satın alabilir. Aynı sistem, ortalama bir dizüstü bilgisayardan 15 kata kadar daha hızlı RAPIDS (GPU hızlandırmalı veri analitiği ve makine öğrenimi) çalıştırabilirken, TensorFlow ve ResNet50 eğitimi 50 kat daha hızlı çalışır.

NVIDIA Broadcast nedir, ne sağlar?

NVIDIA Broadcast, yapay zekanın gücü ile standart web kameralarını ve mikrofonları üst düzey cihazlara dönüştürerek her mekanı ev tipi stüdyo haline getiren bir uygulamadır. Mikrofon parazitlenmeleri ve oda yankısı giderme, sanal arka plan, web kamerasını otomatik çerçeveleme ve video gürültüsünü giderme gibi yapay zeka destekli özellikler sayesinde canlı yayınınızın video ve ses kalitesini artırabilirsiniz. NVIDIA RTX GPU’lardaki tensör çekirdekleri adı verilen özel yapay zeka işlemcileri sayesinde, yapay zeka ağları gerçek zamanlı olarak yüksek kaliteli efektler çalıştırabilir.

Öğrenciler için NVIDIA GeForce RTX ekran kartlı dizüstü bilgisayarlar

NVIDIA’nın GeForce RTX ekran kartlarının getirilerine hep birlikte göz attık. Söz konusu teknolojiler, birçok kullanıcı türüne hitap ediyor. Bunlardan biri de tabii ki öğrenciler. Öğrenciler için biz de ideal olabilecek birkaç örnek dizüstü bilgisayar listeleyerek, en azından fikir edinmelerini sağlayacağız.

HP Pavilion Gaming 15-EC2057NT

HP’nin 15.6 boyutlarında olan bu dizüstü bilgisayarı, bünyesinde NVIDIA GeForce RTX 3050 ekran kartının yanında 144 Hz ekranla geliyor. Bu ekran yüksek yenileme hızı sayesinde öğrencilerin göz sağlığını korurken, aynı zamanda oyun oynamak istedikleri durumda da GeForce RTX 3050 sayesinde akıcı bir deneyim yaşamalarını sağlar.

Satın alma bağlantısı: HP Pavilion Gaming 15-EC2057NT

HP Pavilion Gaming 15-EC2057NT

HP Pavilion Gaming 15-EC2057NT Özellikleri

  • NVIDIA GeForce RTX 3050 ekran kartı
  • AMD Ryzen 5 5600H işlemci
  • 8 GB DDR4 RAM
  • 512 GB PCIe SSD

Monster Abra A5 V17.2

Listenin ikinci sırasında Monster Notebook’tan Abra A5 V17.2 modeli var. Yine 15.6 inç boyuta sahip olan cihaz, NVIDIA GeForce RTX 3050 Ti Max-Performance ekran kartına sahip. Bununla birlikte cihaz, HP’de olduğu gibi 144 Hz ekran paneliyle geliyor.

Satın alma bağlantısı: Monster Abra A5 V17.2

Monster Abra A5 V17.2

Monster Abra A5 V17.2 Özellikleri

  • NVIDIA GeForce RTX 3050 Ti Max-Performance ekran kartı
  • Intel® Tiger Lake Core™ i5-11400H 6C/12T işlemci
  • 8 GB DDR4 RAM
  • 500 GB Crucial P2 PCIe SSD