Anasayfa Haber Intel, Linux İçin Çoklu Ekran Desteğini Geliştiriyor

Intel, Linux İçin Çoklu Ekran Desteğini Geliştiriyor

Intel, Linux’ta ilk kez Display-Port Multi-Stream Transport özelliğini (MST) uygulamak için çalışıyor. Bu özellik, kullanıcılara DisplayPort 1.4 ile iki yerine üç adet 4K 60 Hz monitörü zincirleme bağlama olanağı sağlayacak. Yeni özelliğin yakında kullanıma sunulması bekleniyor. Eğer geliştirme süreci sorunsuz devam ederse Ekim ayı başında Linux 6.1 ile de sunulabilir.

Linux yayını Phoronix, bu özelliğin Intel grafiklerinde ilk kez kullanıldığını söylüyor. Şirketin bugüne kadarki Linux sürücüleri, Intel’in tümleşik grafik çözümleri de dahil olmak üzere yalnızca Display Stream Compression (DSC) desteği sunuyordu. MST (Multi-Stream Transport) ise monitörleri zincirleme olarak bağlama imkanı tanıyacak.

Intel şimdilik bu özelliği yalnızca Arc ekran kartları için açık kaynaklı sürücülerine dahil edecek gibi görünüyor. Entegre grafik desteği bu noktada bir sır olarak kalıyor. Intel dahili grafiklerini kullanan birçok bilgisayar var ve birçok kullanıcı için bu destek faydalı olabilirdi.

Masaüstü ve mobil Arc ekran kartlarının yakında Linux kanadında bu özelliğe kavuşacağını göreceğiz. Masaüstü kartlar zaten fazla sayıda görüntü çıkışına sahip. Bu nedenle sınırlı ekran bağlantı portuna sahip Arc destekli dizüstü bilgisayarlar için çok yararlı olacak.