Anasayfa Haber Noctua, Ryzen 7000 İçin Termal Macun Uygulama Önerisini Yayınladı

Noctua, Ryzen 7000 İçin Termal Macun Uygulama Önerisini Yayınladı

Noctua, AMD’nin Ryzen 7000 CPU’ları ve yeni IHS tasarımı için farklı bir termal macun uygulama yöntemi açıkladı. Fotoğraflardan görebileceğiniz üzere yeni Raphael işlemciler tamamen farklı bir IHS tasarımını benimsiyor. Soğutma ürünleriyle tanınan şirket ise macunu yeni entegre ısı yayıcının tam ortasına 3-4 mm’lik tek bir nokta şeklinde sıkmamız gerektiğini söylüyor.

“Nokta” uygulaması yeni bir şey değil ve tartışmasız bu güne kadarki en popüler uygulama tekniği. Ancak Noctua, benzer boyuttaki AM4 işlemcilerde beş noktalı bir macun tekniği öneriyordu. Özetlemek gerekirse, bu yöntemle IHS’nin dört köşesine küçük, ortasına tek bir büyük nokta şeklinde termal macun sürüyoruz. Ancak AM5 için önerilen yöntem tamamen değişiklik gösteriyor.

AMD, AM5 soketini daha uyumlu hale getirebilmek için AM4 ile aynı boyutları kullandı. Bu nedenle Noctua’nın her iki soket türü için farklı termal macun uygulamaları önermesi ilginç. Ryzen 7000 serisi, CPU’nun PCB’sinde kapasitörlere yer açmak için IHS’den kesilmiş sekiz yuvaya sahip ve ahtapot şeklinde, daha önce hiç görmediğimiz çok benzersiz bir tasarım benimsiyor. AMD’nin eski tasarımları ise AM4’te gördüğümüz gibi komple bir IHS tasarımına sahipti.

Kesikler IHS yüzey alanını gözle görülür şekilde azaltıyor. Noctua’nın termal macun tavsiyesindeki değişikliğin temel nedeni ise muhtemelen bundan kaynaklı. Tek nokta tekniği yine AM4 ve benzer boyuttaki soketler için de uygun. Bu nedenle AM5 işlemciler için de başarılı olacağına şüphe yok.