Anasayfa Video Huawei MateBook 16s İncelemesi (Video)

Huawei MateBook 16s İncelemesi (Video)

Huawei MateBook 16s

Huawei laptop ailesinin son üyesi olan Huawei MateBook 16s son yılların en iddialı MateBook modellerinden biri. Geçtiğimiz aylarda İstanbul’da düzenlenen küresel Huawei ürün tanıtımı etkinliğinde gösterilen ürünlerden biriydi ve MatePad Paper ile beraber en çok merak ettiğim cihazlar arasında yer alıyordu. Çünkü bu kez video kurgu ve ağır iş yüklerinin altından kalkabileceği söylenen bir laptop tanıtılmıştı.

Huawei MateBook 16s – Tasarım ve Ekran Özellikleri

Yeni MateBook’un geliştirmelerinin başında ekran, klavye ve kasa geliyor. Aslına bakarsanız MateBook 16s diğer MateBook modellerinden çok da farklı görünmüyor ama bazı geliştirmelerle cihaz çok daha rafine bir tasarıma kavuşmuş.

Çerçeveler inceltilirken, genelde klavyenin F tuşlarına tümleşik gördüğümüz kamera asıl yerine, yani ekranın üst kısmına taşınmış. 1080p çözünürlüğe sahip ve 88 derecelik görüş açısı sunabiliyor.

Huawei MateBook E İncelemesi

Huawei MateBook 16s’in kasası yekpare metalden üretilmiş. Alüminyum alaşımlı metal malzemeden üretilen kasa, CNC Seramik Kumlama adı verilen özel bir işlemden geçirilmiş. Bu sistem halihazırda pek çok farklı alanda kullanılıyor ve yüzeyin kolayca pürüzsüz hale getirilmesi sağlanıyor. Zaten kasaya dokunduğunuzda cihazı kullanmaya başladığınızda bunu siz de kolayca hissedebiliyorsunuz.

MateBook 16s’in bir diğer güzel ek özelliğiyse tek elle kolayca açılabiliyor olması. Ağırlık dengesi ve menteşe kalitesi üst sınıf materyallerden oluştuğu için hem görünüş olarak hem de kullanım deneyimi açısından gerçekten de üst sınıf bir bilgisayar.

Touchpad alanı da form faktörünün 16 inç olması sayesinde çok geniş tutulmuş. CAM1 adı verilen yeni touchpad’i kullanmak çok kolay ve işlemlerinizi mouse desteği olmadan da kolayca halledebiliyorsunuz. Zaten ekran da dokunmatik olduğundan iki arayüz desteği birbirilerine sürekli destek çıkabiliyor. Ek olarak geniş alan sağlanması sayesinde Huawei Share özelliklerini akıllı telefonunuzu Touchpad alanına dokundurarak kullanabiliyorsunuz.

Cihazın dahili hoparlörleri klavyenin iki yanına yerleştirilmiş. Hoparlörlerin ses seviyesi de ses kalitesi de üst düzeyde. Geniş kasa alanının sağladığı akustik destek sayesinde hem film izlerken hem de günlük işlerinizi hallederken herhangi bir kulaklık veya ek hoparlör desteğine ihtiyacınız olmadan bu laptopu kullanabiliyorsunuz.

MateBook 16s giriş/çıkış portları söz konusu olduğunda da kullanıcıları tatmin etmeyi başarıyor. Laptopun sol tarafında bir adet Tip-C bağlantı noktası yer alıyor. Bu bağlantı noktası USB3.2 Gen1 ve 5gigbit bant genişliğini destekliyor. İkinci Tip C yuvası ise Thunderbolt 4 portu. Bu iki bağlantı portundan da bilgisayarınızı yüksek hızlı şarj edebiliyorsunuz. Sol taraftaki bir diğer önemli bağlantı ise HDMI 2.0 çıkışı. Her ne kadar kablosuz görüntü aktarımı ve Thunderbolt üzerinden aktarım son derece popülerleşse de halen toplantılarda HDMI üzerinden projeksiyon makinelerine yansıtma yapmanız gerekebiliyor. Ayrıca HDMI bağlantısı sayesinde ek monitör kullanacak ama DP veya Tip-C destekleyen monitörü olmayan kullanıcılar düşünülmüş. HDMI çıkışının yanındaysa 3.5 kombo jak var.

Sağ tarafa geçtiğimizde ise burada iki adet USB3.2 Gen 1 portu bulunuyor ve Tip A yapısında. Kısaca MateBook 16s’in kasası sahip olduğu zengin port desteğiyle dikkat çekmeyi başarıyor.

Kasa üzerindeki son önemli parça ise elbette klavyenin kendisi. MateBook’lar genel olarak klavye konusunda güçlü makineler. MateBook 16s ile bir önceki model olan MateBook 16’ya göre tuş basma hassasiyeti geliştilmiş. Mesafe 1.5 mm’ye çekilmiş ve tuşlara basmak çok daha keyifli, kolay ve yumuşak hale gelmiş. Kesinlikle benim için laptoplarda en önemli arayüzlerden biri klavye ve MateBook 16s’in bu konuda iyi iş çıkardığını rahatlıkla söyleyebilirim.

Klavyenin sağ üst kısmında ise güç tuşu bulunuyor. Bir standart olarak güç tuşu içerisinde aynı zamanda parmak izi okuma sensörü yer alıyor. Hissiyat açısından ve parmak izi okuma hızı açısından bir sorunu yok. Diğer MateBook’larda olduğu gibi çok güzel çalışıyor.

Şimdi gelelim ekrana. 16 inçlik dev çalışma alanı sunan MateBook 16s, 2K çözünürlük sunarken 3:2 görüntüleme oranı sayesinde benzer 16 inçlik laptoplara oranla yüzde 8 daha fazla görüntüleme alanı sunabiliyor. Parlaklık 300 nite çıkabiliyor ve 1500:1 kontrast oranına sahip. Bunlar alıştığımız değerler, alışmadığımız özelliklerse biraz daha derinde. Mesela MateBook 16s’in ekranı donanım seviyesinde kalibrasyon çözümü sunuyor. Diğer pek çok bilgisayar ekranı bu kalibrasyonu yazılım çözümü olarak sunduğu için ekran sadece desteklenen uygulamalarda istenen sonuçları verebiliyor. İşte Huawei 3D Lut tam bu noktada devreye girerek bilgisayarınızda açtığınız tüm uygulamalarda kalibrasyon sağlayabiliyor. Böylece çok daha tutarlı renk doğruluğuna kavuşuyorsunuz.. Ayrıca sRGB renk uzayında %100 doğruluk sağlayabiliyor.

Ekranın bir diğer önemli özelliği ise dokunmatik panele sahip olması. Windows 11 dokunmatik kontrol konusunda güzel adımlar atmış bir işletim sistemi. Bu sayede MateBook 16s’in dokunmatik kontrolleri de gayet güzel çalışıyor. Huawei ek olarak ekran üzerine bir AF kaplama yerleştirmiş. Bu sayede ekran üzerinde kalan parmak izleri kolayca silinebiliyor.

Huawei MateBook -16s Donanım Özellikleri

Huawei MateBook 16s’in iki farklı işlemci seçeneği bulunuyor. İster Intel Core-i7 isterseniz de Intel Core-i9’lu modeli alabiliyorsunuz. Bizim test cihazımızda Intel Core i9 12900H işlemci bulunuyor. Ekran kartı olarak da Inlet Iris Xe grafik yongası var. Yine bağlantı tarafında WiFi 6E gibi yenlikçi teknolojileri de destekliyor. Ayrıca 16 GB LPDDR5 RAM MateBook diğer bir önemli donanım özelliği.

Böylece güçlü bir işlemci ve genel donanımı serin tutmak için de iki adet Huawei SharkFin fan kullanılıyor. Aynı zamanda iki ısı borusu laptopun önemli donanım parçalarını koruyor. Normal, gündelik uygulamalarda fanların gürültü seviyesi 22 db seviyelerini geçmiyor ama Premiere gibi yüksek işlem gücü isteyen uygulamalarda fan sesini net bir şekilde duyuyorsunuz.

Batarya Özellikleri

Son olarak bataryaya da değinelim. Huawei MateBook 16s’in içerisinde 84Wh lityum polimer pil bulunuyor. Aldığınız modele göre de kutudan 90 veya 135W’lık hızlı şarj adaptörü çıkıyor. Bataryanın performasını ölçmek içinse PCMARK10 kullandık. Seçenek olarak Modern Office’i seçtik, ekran parlaklığını yarıya çektik ve testi başlattık. Aldığımız süre 9H 20 dakika oldu ki bu gerçekten harika bir ekran süresi.