Anasayfa Haber Intel Arc Ekran Kartlarında ‘Re-Size BAR’ Kritik Önem Taşıyor

Intel Arc Ekran Kartlarında ‘Re-Size BAR’ Kritik Önem Taşıyor

Intel, yakın zaman önce röportajlarında Arc A750 ve Arc A770 ekran kartlarıyla ilgili birçok detay vermişti. Detayların yanı sıra bu kartların çok yakında piyasaya çıkacağı müjdelendi. Harici GPU’lar konusunda tecrübesiz olan şirket, PCI Resizable-BAR desteği konusunda bazı olumsuz haberler de verdi.

Mavi takım, Re-Size BAR desteği olmayan sistemler için sürücü optimizasyonları üzerinde harıl harıl çalışıyor. Ancak Intel yetkilisi Tom Petersen, eski platform kullanan kişilerin diğer üreticilere bağlı kalması gerektiğini söylüyor. Intel Arc GPU’lar, büyük kopyalama işlemleri (burst işlemleri) için optimize edildi. Yani bu ekran kartlarında veri aktarım süreçleri çok önemli ve bu noktada Re-size BAR desteği ön plana çıkıyor.

Sonuç olarak, mavililerin Arc ekran kartları bu özellik olmadan kullanıldığında %40’a varan performans kayıpları yaşayabiliyor. Bu durumun ilk nesil Alchemist serisinde değişmesi pek olası görünmüyor. Şirket gelecekte Druid ve Celestial gibi farklı mimariler de sunacak. Gelecek nesillerde umuyoruz ki tüm bu sorunlar ortadan kalkar.

Uzun lafın kısası, PCI Resizable-BAR özelliği aktif edilemeyen sistemler kullanıyorsanız NVIDIA veya AMD markalı bir ekran kartı tercih etmekten başka şansınız yok. Yapılan Arc A380 testlerinde zaten bu özelliğin önemli performans farkları yarattığı ortaya çıkmıştı.