Anasayfa Haber Tesla Model Y, En Yüksek Güvenlik Skorunu Aldı

Tesla Model Y, En Yüksek Güvenlik Skorunu Aldı

tesla model y Euro NCAP

Tesla Model Y, yeni protokol kapsamında en yüksek Euro NCAP tam puanına ulaşarak 5 yıldızlı güvenlik derecesine sahip oldu. Konu ile ilgili açıklama yapan Tesla yetkilileri, modelin ne kadar güvenli olduğu üzerinde duruyor;

“Tesla’da araç tasarımı, yoldaki en güvenli arabalardan bazılarını daha da güvenli hale getirmeyi hedeflediğimiz yinelemeli bir süreçtir. Bugün Model Y, Avrupa Yeni Araba Değerlendirme Programı’ndan (Euro NCAP) 5 yıldızlı güvenlik derecesi alan en son aracımızdır.”

Model Y, bu değerlendirmenin bir parçası olarak, Euro NCAP’in en yeni, en katı test protokolü kapsamında test edilen tüm araçlar arasında en yüksek tam puanı aldı. Bu, Model Y’nin, yetişkinleri, çocukları, yayaları ve bisiklet sürücüleri gibi savunmasız yol kullanıcılarını koruma yeteneğinin yanı sıra güvenlik yardımı özelliklerinin bir değerlendirmesine dayanıyordu.

Euro NCAP Overall Score
Euro NCAP Toplam Puanı

Model Y ayrıca Yetişkin Yolcu Koruması (Adult Occupant Protection) kategorisinde %97 gibi olağanüstü bir puan elde etti. Yani bir kez daha bu protokolde test edilen araçların en yüksek puanı olmakta. Bu kategori puanı,

  • kurtarma,
  • çarpışma & kurtarma,
  • kurtarma sonrası güvenlik

gibi diğer birçok güvenlik özelliğinin analizine ek olarak bir dizi ön, yan ve arkadan çarpma testiyle belirleniyor.

Euro NCAP Adult Occupant Protection Score
Euro NCAP Yetişkin Yolcu Koruması Puanı

Sürekli Güvenlik İyileştirmeleri

Euro NCAP, değerlendirmelerini tamamlamak için en son üretim tekniklerine ve güvenlik özelliklerine sahip yeni Model Y araçları kullandı:

  • Arka Gövde Altı Döküm: Güçlendirilmiş pil takımıyla birlikte arka gövde altı dökümü, güvenlik hücresine büyük çarpışma gücü sağlayarak bölme bütünlüğünün korunmasına yardımcı olur. Bu güç, gelişmiş güvenlik sistemlerinin kabin içinde etkin bir şekilde açılmasına, yolcuları yerinde tutmasına ve kabine izinsiz girişlere karşı koruma sağlamasına olanak tanır.
  • Uzak Yan Hava Yastığı: Özellikle iki ön yolcu olduğunda, yandan çarpmalarda ek koruma sağlar. Bu hava yastığı, yolcular arasında temastan kaynaklanabilecek kafa yaralanmalarını önlemek için ön koltuklar arasında açılır.
  • İkincil Çarpışma Freni: İkincil bir çarpmayı önlemek için bir çarpışmadan sonra araç fren sistemini otomatik olarak uygular.
  • Çarpışma Önleme Sistemi: Dikkati dağılmış bir sürücüyü tespit etmek için doğrudan izlemeyi kullanır ve Ön Çarpışma Uyarı sisteminin hassasiyetini daha duyarlı olacak şekilde otomatik olarak ayarlar.

Tesla Vision için En Yüksek Skor

Model Y, Euro NCAP’in Güvenlik Yardımı kategorisinde de yüzde 98 gibi önemli bir derece aldı. Bu sonuç, şu an Kuzey Amerika ve Avrupa’da dağıtımı yapılmış tüm Tesla araçlarına standart olarak gelen Tesla Vision, kamera görüş sistemi ve sinir ağı işleme sistemi ile donatılmış Model Y araçlarla sağlandı. Bu puan, pek çok kişinin radar kullanmadan bunun mümkün olamayacağına inandığı bir sonuçtu.

Euro NCAP Safety Assist Score
Euro NCAP Güvenlik Yardımı Puanı

Ek olarak, Otomatik Acil Durum Frenleme, aracın yol boyunca dönüş senaryoları sırasında ve rotasında savunmasız yayalar varken ve geri geri giderkenki durumlarda önemli gelişmeler göstermeye devam ediyor. Model Y, aynı zamanda Şerit Destek Sistemi (LSS) kategorisinde tam puan aldı. Şerit Destek Sistemleri, Euro NCAP’e göre tek araçlı ve önden çarpmaların ana nedenlerinden biri olan kaza sonucu yoldan ayrılmaların azaltılmasına yardımcı oluyor.

Tesla, mühendislerinin kendisini sürüş güvenliğini iyileştirmeye adadığını belirtmiş. Ekip halen araçların çok daha güvenli olmasını sağlamak için çalışmalarını sürdürüyor.