Anasayfa Makale Apple Kaza Tespit Özelliği Nedir, Nasıl Çalışır?

Apple Kaza Tespit Özelliği Nedir, Nasıl Çalışır?

apple kaza tespit özelliği nedir

Apple, gerçekleştirdiği büyük tanıtım etkinliği kapsamında bu yıl için piyasaya sürülecek olan amiral gemisi ürünlerini görücüye çıkardı. Şirket, iPhone serisinin yeni ürünleri olan iPhone 14, iPhone 14 Plus, iPhone 14 Pro ve iPhone 14 Pro Max’in tanıtımını gerçekleştirdi.

Bunlarla da sınırlı kalmayan şirket, amiral gemisi akıllı saat serileri için de yeni ürünlerini kullanıcılar ile buluşturdu. Etkinlik kapsamında tanıtılan akıllı saatler arasında Apple Watch Series 8, Watch SE 2 ve Apple Watch Ultra yer alıyor. Bu cihazlara ek olarak, bir de AirPods Pro 2 kablosuz kulaklıklarından bahsedebiliriz. Şirket, yeni kablosuz kulaklıklarını da aynı etkinlik ile piyasaya sürmüş oldu.

Apple, her sene olduğu gibi bu sene de yeni özellikler ve geçmişteki modellere göre yeni modellerinde iyileştirmeler ile kullanıcıların ilgisini cezbetmeye çalışıyor. Şirket, akıllı cihazları için fiziksel iyileştirmelerinin yanı sıra, çeşitli yeni özellikleri de kullanıma sunduğunu resmen duyurmuş durumda. Bu özellikler arasında dikkatimizi çeken bir özellik ise Apple’ın yeni “Kaza Tespit” özelliği. Peki bahsi geçen bu özellik nasıl çalışıyor ve neye yarıyor? Hemen inceleyelim.

iPhone Kaza Tespit

Yıl içerisinde pek çok trafik kazası haberi duyuyoruz. Maalesef bu kazalardan bazıları ölümcül olabiliyor. Bazı kazalarda kazazedeler, araçların içerisinde sıkışmış olabiliyor veya darbeye bağlı olarak bilinç kaybı yaşayabiliyor. İşte Apple’ın yeni özelliği, bu gibi durumlarda imdadımıza yetişecek. Bahsettiğimiz durumda bir kazazedenin sağlık ekiplerini arayarak kendisini kurtarmalarını istemesi pek de mümkün değil. Böyle bir durumda şanslı olan bir kazazedeye ancak çevredeki duyarlı kişiler yardım edebilir. Apple’ın yeni kaza tespit özelliği ise Apple’ın akıllı ürünlerine sahip olan kullanıcılar için bu tarz durumlarda yardım elini uzatacak.

Apple’ın yeni “Kaza Tespit” özelliği, belirttiğimiz gibi bir kazanın yaşanması durumunda otomatik olarak acil servislere sinyal gönderebiliyor veya acil servisleri arayabiliyor. Böylelikle, herhangi bir kazanın yaşanmasının akabinde sağlık ekiplerine çok hızlı bir şekilde bildirim gitmiş oluyor. Bu da kazanın yaşandığı bölgeye çok daha hızlı bir şekilde yardım gelmesini sağlayabilir. Peki, Apple’ın yeni ürünleri böyle bir kazayı nasıl tespit ediyor?

iPhone 14 Özellikleri

Şirket, yeni nesil amiral gemisi akıllı telefonlarına, yüksek dinamik aralıklı bir jiroskop monte etmiş. Ayrıca cihazlarda, 256G’ye kadar G kuvveti ölçümlerini tespit edebilen yeni bir çift çekirdekli ivmeölçer de yer alıyor. İşte bu iki ölçüm cihazı, akıllı telefonların şiddetli bir kazayı tespit ederek acil servislere sinyal göndermesini sağlayacak. Aynı zamanda kazanın tespit edilmesi hususunda, kabin basıncı değişikliklerini anlık olarak algılayabilen barometre, hız değişiklikleri için ek girdi sağlayan GPS özelliği ve şiddetli araba kazalarında meydana gelen yüksek sesleri algılayabilen mikrofonlar da telefonlara yardımcı oluyor. Tüm bu bileşenlerin ortak çalışması ile yaşanan herhangi bir kaza tespit ediliyor ve acil servisler anında kaza ile ilgili bilgilendirmeye ulaşabiliyor.

Akıllı telefonlar için bu işleyişten bahsetmek mümkün. Ancak Apple’ın yeni akıllı saatleri de bahsi geçen “Kaza Tespit” özelliğini barındırmakta. Akıllı saatlerin yaşanan bir kazayı tespit edip acil servisleri bilgilendirme sürecinin, akıllı telefonlardaki süreçten daha kolay olduğunu söylemek de pek yanlış olmayacaktır. Zira, akıllı saatler çalışır bir şekilde kullanıcının bileğinde yer alıyorsa, herhangi bir kazanın yaşanması durumunda saat arayüzünde hemen kaza bildirim ekranı açılıyor. Kullanıcı, bu ekran sayesinde acil servisleri anında bilgilendirebiliyor. Aynı zamanda ekranda, kazadan hemen sonra bir geri sayım da işlemeye başlıyor. 10 saniyelik bir süre içerisinde kullanıcı, saat arayüzü aracılığıyla acil servisleri bilgilendirmemişse, bu kez akıllı saat otomatik olarak acil servislere çağrı gönderiyor. Böylece, kaza nedeniyle bilincini kaybetmiş olan veya o anda akıllı saati ile bildirim gerçekleştiremeyecek durumda olan kazazedeler için de akıllı saatler destek sağlamış oluyor. Akıllı saatler aynı zamanda, otomatik çağrı ile birlikte kazanın yaşandığı konumu da acil servislere otomatik olarak gönderiyor. Böylece acil servis ekipleri de hızlı bir şekilde kazanın yaşandığı bölgeye gelebilecek.

Şirket ayrıca, yeni özelliğin geliştirilmesi için bir milyon saati aşkın gerçek sürüş deneyiminin kaydedildiğini ve gerçek çarpışma kayıtları ile eğitilen gelişmiş hareket algoritmalarının oluşturulduğunu belirtiyor. Böylelikle yeni özelliğin çok daha yüksek bir doğruluk ile çalışabileceğini de duyuruyor. Apple, yeni özelliği çok yönlü hale getirebilmek için algoritmayı profesyonel çarpışma testi laboratuvarlarındaki hareket sensörlerinden toplanan verileri kullanmış. Hareket sensörleri ile şirket, kafa kafaya çarpışma, arkadan çarpma, yandan çarpma ve devrilme gibi kaza türlerini simule ederek gerçek kaza verilerini elde etmiş.

iPhone Acil SOS Çağrısı

Apple’ın yeni ürünleri ile birlikte sunduğu bir diğer kullanıcı güvenliği özelliği ise “Acil SOS Çağrısı” olarak adlandırılıyor. Kullanıcılar, bu yeni özellik sayesinde herhangi bir yerde mahsur kalmaları veya bilmedikleri bir yerde kaybolmaları durumunda acil olarak SOS çağrısı yapıp yetkilileri bilgilendirebilecekler. Apple, uydu üzerinden gerçekleştirilen acil SOS çağrılarının nasıl çalıştığını anlatırken, antenlerin doğrudan bir uyduya bağlanmasını sağlayan yazılım ile entegre edilmiş özel bileşenleri bir araya getirdiğini belirtiyor. Böylece şirket, hücresel veri veya Wi-Fi kapsama alanı dışındaki bölgelerde acil servisler ile mesajlaşmaya olanak tanındığını da söylüyor.

Şirketin yeni “Acil SOS Çağrısı” özelliği, bu yılın Kasım ayında ABD ve Kanada’daki kullanıcılara sunuluyor. Servis, ilk iki yıl boyunca ücretsiz olarak hizmet sunacak. Devam eden yıllarda özelliğin kapsam alanı da genişleyebilir. Yukarıda bahsettiğimiz “Kaza Tespit” özelliği için de aynı cümleleri kurmak mümkün. Apple, özelliklerin kullanım alanlarının ne zaman genişleyeceği ile ilgili bir bilgi paylaşmış olmasa da ilerleyen dönemlerde dünyanın her bölgesinde Apple kullanıcıları için bu özelliklerin kullanıma sunulmasını beklemek yanlış olmayacaktır.

Son olarak yeni güvenlik özelliklerinin Apple ürünlerinin tercih edilmesi adına önemli yenilikler olduğunu belirtelim. Eminiz ki hiçbir kullanıcı, bahsi geçen özellikleri kullanmak için hevesli değildir, zira bu tarz kötü durumlarla karşılaşmak istemez. Ancak yine de hayatın gerçeklerinde bu tarz durumların olduğunu göz önünde bulundurursak, herhangi bir sıkıntı yaşandığında yeni güvenlik özelliklerinin hayat kurtarıcı bir etki yapabileceğini de söylememiz gerekir.