Anasayfa Haber SSD Fiyatlarında Gerileme Bekleniyor

SSD Fiyatlarında Gerileme Bekleniyor

TrendForce‘daki endüstri analistleri, NAND flash pazarına giden yolda tüketiciler için olumlu, üreticiler için olumsuz bir tablo çiziyor. Araştırmacılara göre üretici stokları bir “kırılma noktasına” ulaştı çünkü beklenen talep sağlanmadı.

TrendForce, NAND yonga fiyatlarının %15-20 oranında düşeceğini tahmin ediyordu. Analist şirket şimdi tahminlerini revize ederek %30-35 gibi önemli bir orana çekti. Üstelik öngörülen bu düşüş tek bir çeyreği, yani bu yılın üçüncü çeyreğini kapsıyor. Son tüketiciye ulaşan SSD’lerde yer alan NAND IC’lerin fiyatı önemli bir faktör. Bu nedenle fiyat düşüşlerinin SATA ve NVMe SSD modellerini etkilemesini bekliyoruz.

Bununla beraber, 2022 yılının son çeyreğinde benzer eğilimler sürecek. Üreticiler, her ne pahasına olursa olsun pazar payını korumak ve müşterilerle anlaşmalar yapmak için çalışacak. Bu bağlamda NAND üreticilerinin elinde yüksek stoklar olduğunu tekrar hatırlatalım.

SSD fiyatları dünya pazarında zaten bir süredir düşüşte. Sektör raporuna bakılırsa yıl sonuna kadar bu süreç devam edecek. Ancak ülkemizdeki ekonomik nedenlerden dolayı fiyatların yönü hakkında net bir tahmin yapmak zor.