Anasayfa Haber İşlemcili SSD Modelleri Yolda: Performans Artıyor

İşlemcili SSD Modelleri Yolda: Performans Artıyor

Artan performans ve iş yükünün altından kalkabilmek için üreticiler artık işlemcili SSD modelleri üzerinde çalışıyor.

Storage Networking Industry Association (SNIA) nihayet Hesaplamalı Depolama Mimarisi ve Programlama Modeli’nin 1.0 sürümünü yayınladı; bu özellikler, farklı satıcılar arasında birlikte çalışabilirlik sağlayarak yeni performans artırıcı teknolojinin geliştirilmesine yardımcı olmayı amaçlıyor.

“Hesaplamalı Depolama” kısmen kuruluşların kendilerini uğraşırken buldukları artan veri hacimleri gibi eğilimler tarafından yönlendirilen, hesaplamanın sistem ve sürücü düzeyinde depolama ile daha sıkı bir şekilde birleştiği donanım ve yazılım mimarilerini kapsıyor.

Tipik bir örnekte sıkıştırma, şifreleme ve silme gibi işlemlerin yükü ana işlemciden alınarak SSD’nin içerisinde Linux ve özel kod çalıştırabilen bir ARM CPU’ya yaptırılıyor.

Standart için 2018’den Beri Çalışılıyor

SNIA’nın 2018’de hesaplamalı depolama alanı için bazı ortak standartlar oluşturmak üzere Hesaplamalı Depolama Teknik Çalışma Grubunu (TWG) kurmasından bu yana bu spesifikasyonlar bekleniyordu.

Yeni özelliklerin kullanılabilirliği SNIA’nın Bilgi İşlem, Bellek ve Depolama Girişimi (CMSI) blogunda duyuruldu ve veriler artık SNIA web sitesinden PDF olarak da indirilebiliyor.

Hesaplamalı Depolama Nedir?

“Hesaplamalı Depolama” (Computational Storage) ile birlikte SSD’ler tam olarak işlemciye dönüşmese bile ağır yükleri paylaşmak için özel gömülü işlemciler kullanacak. Halihazırda sevkiyatı yapılan ürünler arasında AMD’nin Xilinx Versal Adaptive SoC’lerini kullanan Samsung SmartSSD çözümü var. Üreticiye göre CSD (hesaplamalı depolama sürücüsü) ile birlikte CPU kullanımı %97’ye kadar azaltılabiliyor. Ayrıca bir de Scaleflux’ın sekiz çekirdekli ARM çipi kullanan üçüncü nesil CSD3000 SSD çözümü mevcut.

Samsung’un veri merkezlerinde kullanılacak olan SSD’leri, geleneksel SSD‘lere kıyasla CPU, GPU ve bellek arasındaki veri aktarımını azaltarak veri tabanı sorgu işleme süresini en az %50 ve enerji kullanımını %70’e kadar azaltabiliyor. İşlemci kullanımı ise etkileyici şekilde %97 oranında düşürülebiliyor.

NVM Express Sonrası

NVM Express konsorsiyumu, SNIA Mimarisi ve Programlama Modelini uygulamak için bir mekanizma sağlayacak hesaplamalı depolama programları üzerinde de geliştirme çabalarını sürdürüyor.

NVMe’nin ötesine bakan SNIA, CXL’in hem depolama hem de bellek cihazları için yeni nesil aktarım olacağını söyledi. SNIA Mimarisi ve Programlama Modelinin önemli bir özelliği de  Hesaplamalı Depolama Cihazları (CSx’ler) ile konuşmak için kullanılan taşıma katmanını dikte etmediği için CXL, Ethernet veya diğer taşımalara uygulanabilmesi.