Anasayfa Haber Microsoft, Windows 11 Tasarımını ‘Mica Alt’ ile Zenginleştiriyor

Microsoft, Windows 11 Tasarımını ‘Mica Alt’ ile Zenginleştiriyor

Microsoft’un “Moment” paketleriyle birlikte farklı bir güncelleme yaklaşımı benimsemesini bekliyoruz. Yazılım devi, görünüşe göre Dosya Gezgini sekme özelliğini biraz gecikmeli olarak Windows 11 22H2 “Moment 1” güncellemesiyle sunacak. Bununla birlikte, yeni özelliklerin yanı sıra tasarımsal olarak bazı değişiklikler bizi bekliyor.

Dosya Gezgini’nin yeni tasarımı, “Mica Alt” adı verilen yeni bir “Mica” sürümünü kullanacak. Windows 11’in beğenilen tasarımının arkasında “Mica” isimli bir araç/tema bulunduğunu daha önce belirtmiştik. Yeni Mica aracı Windows uygulamalarının arka plan rengini masaüstüyle hizalarken, modern görünümlü yarı saydam bir renk geçişi oluşturuyor.

Mica, Fluent Design System’ın tasarım parçası olarak kullanılırken Ayarlar, Microsoft Edge gibi birçok uygulamada görsel tasarıma katkıda bulunuyor. Microsoft, Mica ile bir “renk hiyerarşisi” oluşturmak istiyor ve amaç, aynı uygulamanın birden çok örneği arasında ayrım yapmak. Mica Alt ise aynı uygulamanın açık sekmelerini ayırt etmeye yardımcı olabilir.

Mica’nın bir çeşidi olan Mica Alt ana tasarım aracına çok benzer. Ancak arka plan rengi orijinal Mica’ya kıyasla çok daha güçlü. Bu yeni görsel materyal, Mica’ya kıyasla daha derin bir görsellik sağlıyor. Yazılım devi ise sekmeli uygulamaların arka planına Mica Alt efekti uygulayacak. Aşağıdaki ekran görüntüsünde iki Mica çeşidi arasındaki farkı görebilirsiniz.

Mica Alt, uygulama başlık çubuğu öğeleri ile komut alanları (gezinme, menüler gibi) arasında da kullanılabilir. Öte yandan işletim sisteminin farklı alanlara renk kattığını görebiliriz. Şirket, “Mica Alt, etkin olan/olmayan durumlar ve ince kişiselleştirme gibi aynı özelliklere sahip uygulamanızın hiyerarşisinde temel katman olarak Mica’ya bir alternatiftir” diye ekliyor.