Anasayfa Makale iPhone 14 Pro ile Hayatımıza Giren Dynamic Island Nedir?

iPhone 14 Pro ile Hayatımıza Giren Dynamic Island Nedir?

Dynamic Island

Geçtiğimiz günlerde piyasaya sürülen iPhone 14 Pro, klasik çentik tasarımını “Dynamic Island” ile değiştiriyor.

Dynamic Island Nedir?

Apple, geçtiğimiz günlerde düzenlediği büyük tanıtım etkinliği ile birlikte yeni amiral gemisi akıllı telefon serisi iPhone 14’ü de görücüye çıkarmıştı. Serinin içerisinde dört adet yeni akıllı telefon yer alıyor. Cihazlar, geçmiş serilerde yer alan cihazlara göre yenilikler barındırıyor. Bugün inceleyeceğimiz yenilik ise iPhone 14 Pro ve Pro Max modellerinde karşımıza çıkmakta. Apple, geçtiğimiz dönemlerde akıllı telefonlarının ekranlarında çentik tasarımını bulunduruyordu. Ancak bu sene, çentik tasarımının kullanıldığı beş yılın ardından şirket yeni bir tasarım planı ile kullanıcıların karşısına çıktı. iPhone 14 Pro modeli, ekranın üstünde bir bölüm barındırıyor. Apple, bahsettiğimiz bölüme “Dynamic Island” adını vermiş. Telefon ekranında yer alan bu “ada”, kullanıcılara daha fazla ekran alanı sunmanın yanı sıra, çentik tasarımında bulunmayan pek çok yeni işlevi de beraberinde getiriyor.

Piyasaya sürülecek yeni cihazlarla ilgili söylentiler dolaşırken, Apple’ın çentik tasarımını değiştireceği ve yeni cihazlarında farklı bir tasarımla kullanıcılara hitap edeceği belirtiliyordu. Nitekim, bu söylentiler tanıtım etkinliği ile birlikte karşılık buldu ve beklendiği üzere şirket, yeni iPhone 14 Pro akıllı telefonunda farklı bir tasarımı kullanıcılara sundu. Bununla birlikte, yeniliğin iPhone 14 ve iPhone 14 Plus modellerine kullanılmadığını da hemen ekleyelim.

Dynamic Island

Dynamic Island Nasıl Çalışır?

Dynamic Island, telefon ekranının en üst bölümünde yer alıyor. Bölme, yan yana konumlandırılmış iki adet delikli kamera yuvasına benziyor. Ancak yine de hap şeklinde bir tasarıma sahip olan yeni yuvada görünenden çok daha fazlası da mevcut. Yazılım ve grafik unsurlarının bir kombinasyonundan oluşan söz konusu bölüm, Face ID sensörlerini ve ön kamerayı barındırmanın yanı sıra, telefondaki herhangi bir uyarıyı ve ek içerikleri görüntülemek için genişleyebiliyor ve hatta şekil değiştirebiliyor. Örneğin, zamanlayıcı veya medya oynatma gibi çok kullanılan widgetlar aktif hale geldiklerinde, artık bu bölgenin içerisinde görüntülenebilecek. Böylelikle kullanıcılar, herhangi bir uygulamayı açmak ya da kilit ekranını aşağı çekmek zorunda kalmadan ilgili bilgilere kolayca erişebilecek. Kullanıcılar, widgetlarda yer alan uygulamayı açmak istediklerinde de bölgeye uzun dokunarak isteklerini gerçekleştirebilecekler.

Dynamic Island, çoğunlukla ekran üzerinde pasif bir halde bulunuyor olacak. Bu bölgeyi aktif hale getirmek ise kullanıcıların elinde. Cihaz üzerinde yapılan her türlü aktivite, yeni bölge üzerinde bir etki yaratıyor olacak. Yine bir örnek vermek gerekirse; herhangi bir kullanıcı, iPhone 14 Pro akıllı telefonu ile Apple Music üzerinden şarkı dinlemek istediğinde, dinlediği şarkı Dynamic Island üzerinde görüntülenebilecek. Bu görüntülenme, Apple Music’de dinlenen şarkının kapak fotoğrafının ekranda görünmesi şeklinde olacak. Bir başka örnek; Apple Haritalar uygulamasını kullanarak yol tarifi alan bir kullanıcı, telefon kilit ekranında olsa dahi ekranın üst bölümünde yer alan Dynamic Island sayesinde bir sonraki dönüşe ne kadar mesafesinin kaldığını görebilecek. Tüm bu yeni özellikleri göz önünde bulundurduğumuzda Apple’ın ekran üzerinde çentiğin yerini yeni bir arayüze bıraktığını söylemek pek de yanlış olmayacaktır.

Dynamic Island, yukarıda da belirttiğimiz gibi bazı durumlarda genişleyerek veya şekil değiştirerek, kullanıcılar için daha işlevsel bir hale de gelebiliyor. Kısaca, yeni özellik yalnızca herhangi bir uygulamayı görüntülemek için değil, o uygulama üzerinde çeşitli kontrolleri sağlamak için de işlevsellik sunuyor. Bu durumu da bir örnekle açıklayacak olursak; bir kullanıcının Apple Music uygulamasından müzik dinlerken, ekranın üstünde yer alan yeni bölme aracılığıyla şarkının albüm kapağını görüntüleyebileceğini belirtmiştik. Kullanıcı, dinlediği şarkının sesini artırmak istediğinde veya şarkı dinlemeyi bırakmak istediğinde de yine Dynamic Island vesilesi ile bu eylemleri gerçekleştirebiliyor. Dynamic Island, üstüne dokunulduğunda genişliyor ve uygulama ile ilgili kontrolleri kullanıcının önüne seriyor.

Dynamic Island

Dynamic Island Hangi Telefonlarda Mevcut Olacak?

Dynamic Island özelliğine yalnızca iPhone 14 Pro modellerini kapsayacak olacak olsa da dünyanın en önde gelen akıllı telefonlarından birinin yeniden tasarlanması oldukça dikkat çekici bir gelişme olarak nitelendirilebilir. Böylelikle, son beş yıl içerisinde tüm dünyada yaygınlaşan çentikli iPhone tasarımının da kademeli olarak emekliye ayrılmak üzere olduğunu söyleyebiliriz.

Henüz net bir bilgi olmasa da, yeni Dynamic Island özelliğinin, iPhone 14 Pro ve iPhone 14 Pro Max cihazları için otomatik olarak mevcut olması bekleniyor. Zira, yeni özellik iOS 16 güncellemesi ile birlikte sunulacak. Bahsi geçen akıllı telefon modelleri ise piyasaya, kutudan çıktıkları halleriyle iOS 16 yüklü bir şekilde sürülecek. Yeni özelliğin iPhone 14 ve iPhone 14 Plus akıllı telefonlarda bulunmadığını belirtmiştik. Bu cihazlarda Dynamic Island özelliğinin bulunmamasının temel sebebi olarak, cihazların ön kameralarının ekranda kapladığı yer gösterilebilir. Bunun yanı sıra, bazı söylentilere göre yeni Dynamic Island özelliği, iPhone SE gibi çentik tasarımını kullanmayan akıllı telefonlar için de gelecekte mevcut olabilir. Ancak Apple’ın halihazırda yeni özelliği yalnızca üst düzey akıllı telefonları için cezbedici bir yenilik olarak kullandığını da belirtmek yanlış olmayacaktır. Bu nedenle, yeni özelliğin diğer akıllı telefonlarda da bulunacağı tarihin henüz çok yakın olduğunu söylemek mümkün değil.

Tüm bunların yanı sıra, şimdilik yalnızca Pro modellerinin çentiksiz tasarımla kullanıma sunulması gerçekten talihsiz bir durum. Zira bu durum, normal iPhone modelleri için daha düşük ekran alanı ve daha kısıtlı yeni özellik anlamına geliyor. Bununla birlikte, standart iPhone 14 modellerinin görünümü de geçtiğimiz senelerde piyasaya sürülen modeller ile pek de farklılık göstermemiş oluyor. Apple, bu yöntem ile kullanıcıları Pro modellerini almaya teşvik ediyor olabilir. Ancak, standart iPhone 14 modellerini satın alacak olan kullanıcıların bu durumdan rahatsız olmaları muhtemel.