Anasayfa Haber Apple, İşlemcilerinde Kısmi Olarak RISC-V Mimarisine Geçebilir

Apple, İşlemcilerinde Kısmi Olarak RISC-V Mimarisine Geçebilir

Yeni MacBook modelleri Apple M2 işlemci

SemiAnalysis‘ten Dylan Patel’e göre Apple, gömülü çekirdeklerini ARM mimarisinden RISC-V mimarisine taşımaya hazırlanıyor. Şirket Apple Silicon tasarımıyla yeni bir devir başlatmıştı. Özel tasarlanan SoC’lerde işletim sistemine ve son kullanıcı uygulamalarına güç sağlayan birçok çekirdek yer alıyor. Örneğin M1 SoC’lerde işletim sistemiyle ilgili olmayan iş yüklerinden sorumlu 30’dan fazla çekirdek kullanılıyor.

Görünüşe göre bu çekirdeklerin çoğu Arm M serisi veya alt uç A serisi çözümlere dayanıyor. Eğer gelen haberler doğruysa, teknoloji devi bu tür yan çipleri RISC-V mimarisini temel alan çiplerle değiştirecek. Öyle ki teknoloji devi ARM tabanlı yongalar için lisans ücretleri ödüyor. RISC-V mimarisinin tamamen açık kaynaklı olduğunu ve lisans ücretleri bulunmadığını özellikle belirtmekte fayda var.

Apple yazılımlarının büyük bir bölümü ana big.LITTLE yaklaşımına uygun şekilde çalışıyor. Bu nedenle ikinci SoC görevleri, küçük firmware ayarlarıyla birlikte RISC-V’ye uyarlanabilir. Ek olarak, Apple mühendislerinin firmware geliştirme konusunda sorun yaşamayacağı belirtiliyor.

Şu an için Apple Silicon ve RISC-V bağlantısı için bir tarih yok. Ana çekirdekler aynı şekilde ARM ISA tarafından devam edecek ve önemli görevler bu şekilde yürütülecek. RISC-V çekirdekleri ikincil görevleri üstleneceğinden dolayı son kullanıcı tarafından pek dikkat çekmeyecek. Bu bağlamda Apple’ın özel bir duyuru yapıp yapmayacağını zaman içinde göreceğiz.