Anasayfa Haber 14nm Üretimine Başlayan SMIC, 7nm ve 5nm Yolunda İlerliyor

14nm Üretimine Başlayan SMIC, 7nm ve 5nm Yolunda İlerliyor

Çin devlet medyası, yetkililerden gelen bilgilere atıfta bulunarak SMIC’nin (Semiconductor Manufacturing International Co.) 14nm sürecinde seri üretime başladığını bildirdi. Daha da önemlisi, raporda şirketin 7nm ve 5nm teknolojisine giden yolda ilerlediği iddia ediliyor.

SMIC, 2020’nin başından beri N+1 üretim teknolojisinden bahsediyor. Bu isimlendirme şirket içinde 7nm sınıfı olarak kabul ediliyor ve TSMC’nin DUV (derin ultraviyole) kullanan N7 teknolojisine düşük maliyetli bir alternatif olarak tanımlanıyor. N+1, SMIC’in 14nm teknolojisi kullanılarak üretilen benzer bir çipe kıyasla güç tüketimini %57 oranında azaltmayı, performansı %20 artırmayı ve mantıksal alan yoğunluğunu %63’e kadar azaltmayı hedefliyor.

Bir teknoloji analisti olan Xiang Ligang, “Çin’de 7nm çiplerin üretimi de beklenenden daha hızlı ilerliyor” dedi. Hatırlarsanız ABD, Çin’e gelişmiş çip üretiminde kullanılan ekipmanların satışını yasaklamıştı. Eğer haberler doğruysa Çinli üreticiler bir şekilde bu zorlukların üstesinden gelmeyi başarmış görünüyor.

SMIC ayrıca geçmişte kısaca N+2 teknolojisinden bahsetmişti. Bu 14nm’ye kıyasla başka bir evrimsel adım olacak. Ancak N+2, anladığımız kadarıyla N+1’in bir adım ötesinde olduğu için ‘5nm sınıfı’ bir teknoloji olarak anılıyor.