Anasayfa Makale NVIDIA IGX Platformu, Yapay Zeka ile Geleceğin Fabrikalarına Işık Tutuyor

NVIDIA IGX Platformu, Yapay Zeka ile Geleceğin Fabrikalarına Işık Tutuyor

NVIDIA IGX platformu
NVIDIA IGX edge AI

RTX 40 serisi ekran kartlarını tanıtan NVIDIA, donanım haricinde yapay zeka tarafına da önem veriyor. Amerikalı üretici, yapay zeka departmanının en önemli ürünlerinden birisi olan DLSS 3.0 haricinde yeni NVIDIA IGX platformu ile dikkatleri üzerine çekti. Şirket, yapay zeka ile geleceğin fabrikalarına yön vermek istiyor.

NVIDIA’nın geliştirdiği IGX donanımı, yapay zekayı şirketler için daha güvenli hale getiriyor. Bu donanımla birlikte programlanabilir güvenlik uzantıları, ticari işletim sistemi desteği ve güçlü yapay zeka yazılımı ile şirketlerin insan – makine iş birliği destekleniyor. Hepsi bir arada olarak nitelendirilen bu platform, sağlık hizmetleri ve endüstriyel alanlarda kullanılan yapay zekayı daha da güvenli hale getiriyor.

NVIDIA IGX edge AI

Geleceğin fabrikaları, insanlar ve robotların güvenli ve hızlı şekilde bir arada çalıştığı bir senaryodan geçiyor. NVIDIA IGX platformu da bunun için hazırlandı. Makinelerin kendi aralarındaki iletişimini artıran platform, kazalara ve çarpışmalara engel olan güvenlik paketlerine sahip.

Anlık kazaların önüne geçen IGX platformu, olası kazalar için yapay zeka sensörlerinden faydalanıyor. Bu uyarılar sayesinde, henüz kaza olmadan önüne geçme şansı elde ediliyor.

Şirketin endüstri güvenliğinden sorumlu başkan yardımcısı Riccardo Mariani, NVIDIA IGX platformu ile ilgili “Güvenlik, endüstriyel şirketler için uzun süredir en büyük öncelik olmuştur. Yeni olan ise akıllı makinelere ve ortamda çalışan otonom mobil robotlara ek girdiler sağlayarak güvenliği artırabilecek merkezi bir görünüm için fabrikadaki sensörlerin yapay zeka ile iletişim kurmasıdır.” açıklamalarında bulundu.

Genel olarak fabrikalar, dağıtım merkezleri ve depolarda yapay zeka ile güvenliğin artırılması hedefleniyor. Böylece genel işleyiş ve üretimin de hızlanacağı tahmin ediliyor.

NVIDIA IGX Platformu ile Endüstri için Üç Katmanlı Güvenlik Önlemi

Amerikalı üretici tarafından geliştirilen platform, üç farklı güvenlik katmanına ayrılmış.

Bunlardan ilki reaktif güvenlik olarak geçiyor. Bir insan, bir robotun doğrudan rotasına girdiği taktirde sistem çarpışmayı önlemek için robotu durdurabilir, yavaşlatabilir veya kapatabilir. Bu güvenlik önlemi, standart düzenlemelere göre otonom makinelerde zaten mevcut. Ancak bir hattın veya robotun yanlış karar vermesi, fabrikalar için yüz binlerce dolara varan zarara yol açabiliyor.

NVIDIA IGX platformu

İkinci katman ise proaktif güvenlik. NVIDIA IGX platformu, kazalar gerçekleşmeden önce potansiyel güvenlik tehditlerinin belirlenmesinde rol alıyor. Örneğin IGX destekli proaktif güvenlik devredeyken, depodaki kameralar bir robotun yoluna giren insan görmesi halinde robotu durdurulabilir veya rotasını yeniden hesaplayabilir.

Son katman ise tahmine dayalı güvenlik. Bu güvenlik sisteminde platform, geçmişteki kazaları analiz ediyor. Fabrika düzeninin iyileştirilmesi veya değiştirilmesi gerekiyorsa simülasyon ve dijital ikizler teknolojisi ile şirketlere eski ve yeni tasarım arasında karşılaştırma imkanı sağlıyor.

NVIDIA IGX platformu, otonom fabrikalar için Siemens tarafından kullanılıyor. Alman teknoloji devi, çalışmalarını endüstriyel bilgi işlem ölçeğinde genişletmek için endüstriyel metaverse ve dijital ikizler doğrultusunda NVIDIA ile işbirliği yapıyor. Ayrıca Siemens, NVIDIA Metropolis ile yapay zekayı endüstriyel ortamlarda kullanabilmek için tüm robot filolarını ve IoT cihazlarını fabrikadaki sensörler ile birbirine bağlıyor.

NVIDIA IGX platformu

Tüm bu yapay zeka eklemeleri ile fabrikalar, çalışanlar için daha güvenli bir hale geliyor. Şirketler için de olası maddi ve manevi kayıpların büyük oranda önüne geçiliyor.

Yüksek Güvenlik, Yüksek Performans ve Uzun Vadeli Destek

NVIDIA IGX platformu, dışarıdan gelebilecek saldırılar için gelişmiş bir güvenliğe de sahip. Gelişmiş ağ iletişimi ve özel bir güvenlik denetleyicisi, bulut vasıtasıyla yönetimi ve düzeni sağlayan NVIDIA Fleet Command ile eşleştirilmiş. Fleet Command, sistem düzeyinde güvenliğe başlıyor ve buluttan kablosuz güncellemelerle genişliyor.

Platformun ilk ürünü olan NVIDIA IGX Orin, otonom endüstriyel makinelerin ve tıbbi cihazların gelişimini hızlandırmayı amaçlıyor. Ek olarak Orin, NVIDIA tarafından dünyanın en güçlü, kompakt ve enerji açısından en verimli AI sistemi olarak nitelendirilmiş.

NVIDIA IGX edge AI

IGX Orin geliştirici kitleri ise gelecek yılın başlarında satışa sunulacak. Bu kitlerin her biri, yüksek performanslı yapay zeka hesaplamaları için entegre bir GPU ve CPU’ya sahip. Ek olarak NVIDIA, ultra düşük gecikme süresi ve gelişmiş güvenlik ile yüksek performanslı ağ iletişimi sağlamak için bir adet de NVIDIA ConnectX-7 SmartNIC sunuyor.

Son olarak IGX, NVIDIA ve önde gelen partnerleri tarafından 10 yıllık tam destek sunuyor.

Yapay zekanın günden günden daha da akıllı hale gelmesiyle birlikte, gelişmiş endüstriyel çözümler için de kullanılması kaçınılmazdı. Şu an yapay zeka departmanına oldukça önem veren NVIDIA, pek çok sektör için AI destekli ürünler geliştirmeyi hedefliyor.