Anasayfa Makale Apple Watch Akıllı Saatler Suya Karşı Nasıl Korunur?

Apple Watch Akıllı Saatler Suya Karşı Nasıl Korunur?

Apple Watch

Apple, 7 Eylül günü düzenlediği etkinlik kapsamında Apple Watch Ultra ve Apple Watch Series 8 cihazlarının tanıtımı gerçekleştirdi.

Yeni akıllı saatler, pek çok yeniliği de beraberinde getiriyor. Akıllı saatlerin dikkat çeken özellikleri arasında suya dayanıklılık dereceleri de yer alıyor. Şirket, Apple Watch Series 2 cihazının tanıtımından itibaren, aileye kattığı yeni akıllı saatlerinde 50 metreye kadar suya dayanıklılık desteğini de sunuyor. Kullanıcılar böylelikle, saatlerin suyla teması neticesinde yaşayabileceği herhangi bir sorunu dert etmeden, istedikleri yerde akıllı saatleri kullanabiliyorlar.

Apple Watch ailesine mensup akıllı saatlerin, bahsedildiği gibi suya dayanıklılık göstermesi için ise birtakım işlemler gerekiyor. Bu işlemler kısaca Apple Watch saati su geçirmeyecek şekilde ayarlamak ve saatin içine su kaçması durumunda bu suyu dışarı atmak olarak sıralanabilir. İlk etapta, cihazı su geçirmeyecek şekilde ayarlamak, su altında yanlışlıkla işlem yapılmasını önlemek için ekranı kilitliyor. Bir diğer işlem olan suyu dışarı atmak ise saatin içine sızmış olan suyun dışarı atılmasını sağlıyor. Bu iki işlem de aynı özellik kullanılarak gerçekleştirilebiliyor.

Akıllı Saat

Suya Karşı Direnç

Peki akıllı saatler suya dayanıklılık konusunda sertifikaya sahipse neden bu şekilde ekstra bir korumaya ihtiyaç duyuyor? Bu noktada hemen belirtmemiz gerekir ki, suya dayanıklılık ile su geçirmezlik aynı anlama gelmiyor. Suya dayanıklılık sertifikası, akıllı saatin içerisinde bulunan dahili bileşenlerin belirli koşullar altında su ile temaslarının ardından hasara karşı dayanıklı olacak şekilde üretildiğini ifade ediyor. Bahsi geçen sertifikaya sahip olan akıllı saatlerde, su ile temasın ardından su saatin içine sızabilir ancak saatin iç kısımları, suyu geri itici maddelerle kaplandığı için suyun dahili bileşenlere zarar vermesi pek de mümkün olmuyor.

Bahsettiğimiz bu direncin ise zaman içerisinde kademeli olarak azaldığını belirtelim. Direnç zaman içinde azaldıkça, Apple Watch ailesi ürünler ile suyun temas etmesi durumunda hasar meydana gelme ihtimali de ters orantılı olarak yükseliyor. Bununla birlikte, sertifikada yer alan derinlik mesafesi de akıllı saatin direnci için önemli bir parametre. Örneğin, 50 metreye kadar suya dayanıklılık gösteren bir akıllı saat, 50 metrenin ötesinde bir suya daldırılırsa, saatin direnci de daha hızlı bir şekilde kayboluyor. Ayrıca, akıllı saatin su ile temasının yanı sıra, sabunla veya sert kimyasallarla teması da bu direncin daha hızlı bir şekilde azalmasına yol açıyor. Akıllı saatlerin suya karşı direncinin kırılmasındaki bir başka sebep ise saatlerin içinde uzun süre su bırakmak.

Apple Watch Ultra Eski Kayışlar

Direnci Korumak için Ne Yapmalıyız?

Apple Watch ürünlerinin suya karşı direncini azaltan unsurlardan bu şekilde bahsedebiliriz. Derin bir dalış sırasında veya sabunla el yıkarken akıllı saati kullanmayarak, ilk iki problemin üzerinden gelmek mümkün. Ancak, akıllı saatin içerisine su sızmışsa ve suyu uzun süredir dışarı atmıyorsak ne yapmalıyız? İşte bu noktada, manuel olarak saatin içine sızmış olan suyu dışarı atma işlemi devreye giriyor.

Apple akıllı saatin içerisine sızan suyu manuel olarak dışarı atmak 3 ayrı adımda mümkün olabiliyor. Bunun için ilk olarak, akıllı saatin içerisine fazla su sızmaması için cihazın kullanımını kilitlemek gerekiyor. Bunu yapmak için de akıllı saatin kadranının alt kısmından yukarı doğru kaydırma işlemini kullanarak “Denetim Merkezi”ni açıyoruz. Denetim Merkezi kısmında su damlacığı simgesini görene kadar kaydırma işlemine devam ettikten sonra, su damlacığı simgesine dokunuyoruz. Bu simgeye dokunduğumuz andan itibaren, kullandığımız akıllı saat, suya karşı kilitlenmiş olacak. Kullanıcılar, akıllı saatlerinin suya karşı kilitli olması durumunu da ekran üzerindeki su damlası simgesiyle görüntüleyebilecek.

Tüm bu işlemlerin ardından akıllı saatler suyun altında veya suyla temas edecek şekilde olsa dahi güvenli bir şekilde kullanılabiliyor. Ancak, kullanım süresi boyunca suyla temas devam edeceği için kullanıcılar tarafından su kilidi deaktif edilene kadar akıllı saate erişim sağlanamıyor. Yeniden erişebilmek için de ekran üzerindeki su damlası simgesine tekrardan dokunarak, açılmış olan su kilidi modunun kapatılması şart.

Apple Watch Series 8 Özellikleri

Suyu Manuel Olarak Dışarı Atmak

Yine de işlemin bununla da sınırlı kalmadığını belirtmekte fayda var. Su kilidi kullanılmış olmasına rağmen, fiziksel olarak suyun altında veya suyla temas edilen bir kullanımın ardından akıllı saatin içerisine su sızmış olabilir. Böyle bir durumda da aynı işlem devam ettirilerek, akıllı saatin içerisine sızmış olan suyun dışarı atılması gerekmekte. Bunu yapabilmek için de su kilidi açıldıktan sonra, Apple Watch saati çevreleyen Digital Crown’un çevrilmesi gerekiyor. Digital Crown çerçevesi çevrildikçe, akıllı saatin ekranında yer alan su damlası simgesi ilk olarak baloncuklar halini alıyor, daha sonra da tamamen kayboluyor. Simgenin tamamen kaybolması, akıllı saatin içerisine sızan suyun tamamen dışarı atıldığını gösteriyor. İşlem tamamlandığında da Apple Watch, bir bildirim sesiyle kullanıcıları uyarıyor.

İşte tüm bu işlemler ile Apple Watch ürünlerinin suya karşı direncinin daha uzun ömürlü olması sağlanabilir. Bu da dolaylı olarak Apple Watch’un ömrünün de daha uzun olması anlamına geliyor.