Anasayfa Haber Windows 11 Güncellemesi, Belirli Uygulama İşlevlerini Kısıtlıyor

Windows 11 Güncellemesi, Belirli Uygulama İşlevlerini Kısıtlıyor

Reddit’te MSI_Gaming başlığı altında yayınlanan bir rapor, yakın tarihli bir Windows 11 güncellemesiyle birlikte MSI anakartların kısıtlandığını ortaya koyuyor. Bu güncellemeyle birlikte Intel tabanlı MSI anakartlarda overvolt ve undervolt işlevlerinin etkisiz hale geldiği bildirildi.

Peki bu ne anlama geliyor? Etkilenen bir sistemde XTU gibi yardımcı overclock yazılımları kullananlar, Windows üzerinde CPU’da undervolting veya overvolting ayarı yapamıyor. Bu soruna hangi sürümün sebep olduğunu bilmiyoruz. Ancak güncelleme yüklendiğinde Virtualization-based Security (VBS) otomatik olarak etkin hale geliyor. Microsoft, Windows 10 ve 11’in güvenlik uygulamasında bu özelliği “Memory Integrity (Bellek Bütünlüğü)” olarak adlandırıyor.

Anlaşılan o ki Windows’ta VBS’nin etkinleşmesi farklı sorunlara neden oldu. VBS, yazılım tabanlı hız aşırtma özelliklerini desteklemek için gerekli olan kayıtlar da dahil olmak üzere işletim sistemi içindeki belirli kayıtlara erişimi engelliyor. Bu kayıt defteri kilitlemesi nedeniyle CPU-Z gibi izleme uygulamaları bile engellenebilir. Bir kullanıcı, ASUS AI Suite dahil olmak üzere bazı yazılımları kurarken engellerle karşı karşıya kaldığını söylüyor. Ayrıca bu sorunların Build 22621 ile başladığı eklenmiş.

VBS’nin Windows 10’da otomatik olarak devre dışı bırakıldığını belirtmekte fayda var. Nitekim bu durumdan yalnızca Windows 11 kullanıcıları etkilenecek. VBS, yalnızca temiz kurulumla Windows 11’e geçiş yapıldığında veya bahsi geçen yeni Windows güncellemesi yüklendiğinde aktif hale geliyor.