Anasayfa Makale Mac Studio vs Mac Pro: Hangisi Tercih Edilmeli?

Mac Studio vs Mac Pro: Hangisi Tercih Edilmeli?

Mac Studio vs. Mac Pro

Apple’ın iki farklı masaüstü bilgisayar seçeneği olan Mac Studio ve Mac Pro benzerlikleri ve farklılıkları ile dikkat çekiyor.

Apple, geçtiğimiz Mart ayı içerisinde yeni masaüstü bilgisayarı Mac Studio’nun tanıtımını gerçekleştirmişti. Mac Studio, şirketin Mac cihazları arasında yeni bir kategoriyi temsil etmesi bakımından önemli bir yere sahip. Cihazın tasarımı temel olarak Mac Mini masaüstü bilgisayarını temel alıyor. Tabi ki bu temel tasarımın üzerinde bazı farklılıklar var. Örneğin cihaz, Mac Mini’ye göre daha uzun bir gövde tasarımına sahip. Ayrıca Mac Studio, daha güçlü bir donanım ve daha iyi bir soğutma sistemini de kullanıcılara sunmakta.

Mac Studio piyasaya çıktığında, seride yer alan üst düzey Mac Pro cihazını da geride bırakarak, şirketin en güçlü masaüstü bilgisayarı olma unvanını da elde etmişti. İşte durum burada ilginç bir hal alıyor. Zira, Mac Studio’nun başlangıç fiyatı 42.999 TL olacak şekilde belirlenmiş. Mac Pro ise 105.999TL’lik fiyat etiketi ile Mac Studio cihazına göre oldukça yüksek bir fiyattan kullanıcılar ile buluşuyor. Hal böyle iken, Mac Pro cihazının halen neden seride yer aldığını düşünebiliriz. Elbette fiyat farklarının yanında, sözünü ettiğimiz bu iki cihazı birbirinden ayıran diğer özellikler de mevcut. Biz de bu yazımızda iki cihaz arasındaki benzerlikleri ve daha çok farklılıkları inceleme altına alacağız.

Mac Studio
Mac Studio

Mac Studio ve Mac Pro Arasındaki Benzerlikler

Apple’ın Mac masaüstü bilgisayar serisinin iki gözde üyesi arasında çeşitli benzerlikler bulunduğunu söylemiştik. Bu benzerlikler arasında ilk olarak bilgisayarların gövde tasarımı için kullanılan malzeme dikkat çekiyor. Öyle ki, iki bilgisayar da gümüş alüminyum gövdeye sahip. Böylelikle iki bilgisayarın da aynı hammadde kullanılarak üretildiğini kolaylıkla söyleyebiliyoruz. Pek tabii benzerlikler yalnızca tasarımda kullanılan hammadde ile sınırlı kalmıyor. İki cihaz arasındaki donanımsal benzerlikler de söz konusu. Örneğin, her iki Mac cihazı da 8TB’a kadar SSD depolama alanı desteği sunuyor. Bunun yanı sıra, Mac Studio ve Mac Pro, Bluetooth 5.0 bağlantı desteği ve dahili hoparlör gibi özellikler ile de birbirlerine benzerlik gösteriyorlar.

Mevzu bahis olan iki cihazın benzerlikleri yalnızca bu kadar. Ancak her iki bilgisayar da tamamen farklı yonga setleri, bellek kapasiteleri, bağlantı noktası seçimleri ve harici ekran olanakları gibi çok sayıda farklı özellik ile birbirlerinden tamamen ayrılıyor. Şimdi de iki masaüstü bilgisayarı birbirinden ayıran özellikleri inceleme altına alalım.

Mac Pro
Mac Pro

Mac Studio ve Mac Pro Arasındaki Farklılıklar

Mac Studio ve Mac Pro arasındaki farklar söz konusu olduğunda, ilk etapta bahsetmemiz gereken kısmın, cihazların donanımsal tasarımları olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Zira, bahsettiğimiz bu farklılık iki cihazı birbirinden ayıran en önemli özelliklerden biri. Mac Studio, entegre bir tasarımla bizleri karşılıyor. Bu durum, cihazda yer alan donanımların herhangi bir şekilde yükseltilemeyeceği anlamına gelmekte. Mac Pro ise modüler bir tasarım ile kullanıcılar ile buluşuyor. Mac Pro’yu tercih eden kullanıcılar, istedikleri zaman donanım yükseltmesi yapma şansına sahip.

Bu farklılıktan bahsettikten sonra bir de donanımsal farklara gelelim. Bu kısımda da ilk olarak işlemci farklılığından bahsedebiliriz. Bu noktada her iki bilgisayarın da başlangıç versiyonlarını karşılaştırmak faydalı olacaktır. Buna göre, Mac Studio’nun başlangıç versiyonu M1 Max çipi ile birlikte geliyor. Bahsi geçen çipin, 2021 yılında piyasaya sürülen MacBook Pro cihazında da yer aldığını belirtmekte fayda var. Mac Pro ise Intel Xeon W işlemciye sahip. Bununla birlikte, Mac Studio’nun üst düzey versiyonlarının, iki adet M1 Max çipini bir arada sunan M1 Ultra çipsetini de barındırmakta olduğunu da hatırlatmakta fayda var.

Mac Studio
Mac Studio

İki cihaz GPU desteği konusunda da birbirinden ayrışıyor. Mac Studio, tercih edilen versiyona göre değişkenlik gösterecek biçimde 64 çekirdekli GPU desteğini kullanıcılara sunuyor. Mac Pro ise AMD Radeon Pro W6800X Duo GPU ile birlikte satışa sunuluyor.

Cihazların bağlantı seçenekleri arasında da bazı farklar yer almakta. Yine ilk olarak Mac Studio’ya göz atalım. Bilgisayar, arka bölümünde dört adet Thunderbolt 4 bağlantı noktasını barındırıyor. Cihaz ayrıca, 10Gb Ethernet, iki adet USB-A portu, çok kanallı ses çıkışı desteğine sahip HDMI bağlantı noktası, dört adede kadar Pro Display XDR ve bir adet 4K ekran desteği gibi özellikleri de bünyesinde barındırmakta. Mac Pro ise bu noktada çok daha fazla bağlantı seçeneğini bir arada sunuyor. Bilgisayar, 12 adede kadar Thunderbolt 3 bağlantı noktası, 12 adede kadar 4K ekran, altı adet 5K ekran veya altı adet Pro Display XDR desteğini barındırmakta. Ayrıca cihaz, 2 adet USB-A portu, 2 adet 10Gb ethernet portu ve ses girişi de olmak üzere bağlantı noktası seçeneklerinde bir hayli önde gözüküyor.

Hangi Cihaz Tercih Edilmeli?

Mac Studio ve Mac Pro’dan hangisinin tercih edileceği konusunda birçok parametre göz önünde tutulabilir. Bu noktada, kullanıcının bütçesi, kullanım alanı vb. gibi birçok öznel fikri bir kenarda tutarak iki cihaz arasındaki farkların oluşturduğu avantajları ve dezavantajları göz önünde bulundurmaya çalışalım. Örneğin, Mac Pro’nun Mac Studio yerine tercih edilmesindeki temel sebeplerden biri, Mac Pro’da yer alan Intel yongası olabilir. Zira, bazı üst düzey profesyonel uygulamalar, Intel işlemcili Mac’ler için geliştirilen uygulamaların Apple Silicon çipli Mac’lerde de kullanılabilmesi için geliştirilen Rosetta 2’ye rağmen, yerel Intel sistemlerinde çok daha iyi performans gösteriyor.

Mac Pro
Mac Pro

Mac Pro’yu, Mac Studio’ya göre daha avantajlı kılan bir başka özellik ise modülerlik. Yukarıda iki cihaz arasındaki farklardan bahsederken, Mac Studio’nun entegre bir tasarıma sahip olduğunu, Mac Pro’nun ise modüler bir tasarıma kullanıcıların beğenisine sunulduğunu belirtmiştik. Mac Pro, modüler yapısı sayesinde sekiz adet PCI Express genişletme yuvasını bünyesinde barındırıyor. Bu genişletme yuvaları sayesinde kullanıcılar, daha fazla depolama alanı elde etmek veya sisteme yeni bir ekran kartı eklemek gibi çeşitli olanaklara sahip oluyorlar. Bunun yanı sıra, modüler tasarımlı Mac Pro, zaman içerisinde hasar gören, bozulan veya eskiyen bazı parçaların değişimini de olanaklı hale getiriyor. Mac Studio ise tamamen entegre bir tasarıma sahip olduğu için bu bahsettiğimiz olanaklar, Studio cihazında yer almıyor.

Pek tabii, bazı kullanıcılar için Mac Pro’nun sunduğu bu olanaklar çok da cezbedici olmayabilir. Bu bağlamda, Mac Studio’nun da kendine has bazı avantajları bünyesinde barındırdığını söylemek mümkün. Örneğin Mac Studio, M1 Ultra çipi sayesinde, en üst düzey ekran kartına sahip olan 28 çekirdekli Xeon işlemciyi barındıran Mac Pro’dan bile daha iyi performans gösteriyor. Ayrıca, iki masaüstü bilgisayar seçeneği arasındaki fiyat farkı da tercih söz konusu olduğunda ön plana çıkabiliyor. Mac Studio’nun temel başlangıç modeli, Mac Pro’nun başlangıç modeline göre 4.000$ gibi ciddi bir miktarda daha ucuz olma özelliğine sahip. Mac Pro’nun bahsettiğimiz özel avantajlarından yararlanmayı elzem bulmayan kullanıcıların, çok daha ucuz olan ve temelde daha iyi performans sunma vaadi olan Mac Studio’yu tercih etmeleri beklenebilir.

Tüm bu koşullar göz önünde bulundurulduğunda, siz hangi Mac masaüstü bilgisayarını tercih ederdiniz?