Anasayfa Makale SSD’ler, HDD’lerden Daha Düşük Arıza Oranına Sahip

SSD’ler, HDD’lerden Daha Düşük Arıza Oranına Sahip

SSD’lerin kullanım oranı her geçen gün artmaya devam ediyor. Katı hal sürücüleri, en başta sundukları yüksek performanstan dolayı tercih meselesi. Bununla birlikte, SSD’lerin daha dayanıklı olduğu ve arıza potansiyelinin daha düşük olduğu bilinir. Son yıllarda bu varsayım hakkında bazı şüpheler vardı, ancak yapılan uzun süreli testler bunun doğru olduğunu gösteriyor.

Bulut depolama uzmanı Blackblaze, depolama birimleri hakkında yaptığı testlerle birlikte bazı raporlar ortaya koydu. Genel olarak bakacak olursak, SSD’lerin HDD’lere kıyasla daha güvenilir olduğunu, daha düşük arıza oranları sunduğunu görüyoruz. Depolama şirketinin yeni raporu, geçtiğimiz yıl SSD’ler konusunda yapılan analize kıyasla daha iyi bir resim çiziyor. Uzun lafın kısası, katı hal sürücüleri uzun vadede daha iyi sonuçlar veriyor.

Bulut depolama ve yedekleme sağlayıcısı olan Backblaze, hizmetlerinde hem SSD hem de HDD’ler kullanıyor. Bu sayede uzun süreli kullanım senaryolarında sürücü takibi yapabiliyorlar ve arıza oranlarının geçmişini tutabiliyorlar. Periyodik bulgular, katı hal teknolojisinin geleneksel disk sürücülerine göre üstün dayanıklılık sunduğunu ortaya koyuyor.

Rapora konu olan sürücülerin yıllarca çalıştığından bahsetmiştik. Beşinci yıl ile birlikte HDD arıza oranları tırmanışa geçiyor ve yedinci yılda %6’nın üzerine çıkmış. 2022 verileriyle birlikte SSD’ler hakkında da yeni raporlar sağlandı. Katı hal sürücüleri beşinci yılında güçlü kalmaya devam ediyor ve HDD’lere göre önemli bir fark yaratıyor. Önümüzdeki yıllarda bu analizler güncellenecek ve aradaki farkı daha net bir şekilde gösterecek. Ancak güncel raporlar kesinlikle SSD teknolojisinin uzun vadede daha dayanıklı olduğunu kanıtlıyor.

Mekanik olarak çalışan sabit disklerin aksine SSD’lerde hareketli bir parça yok. SSD’lerde arızalanabilecek NAND yongalar (TBW derecelendirmelerinin nedeni de budur) ve kontrolcüler vardır. Ancak Backblaze’in verilerine bakarsak bu ürünler genel olarak daha güvenilir, uzun vadeli.

Yıllık Arıza Oranları: SSD vs HDD

Analizde yer alan SSD ve HDD’lerin tümü önyükleme sürücülerinden oluşuyor; depolama sunucularında kullanmak, günlük dosyalarını kaydetmek, SMART istatistikleri için geçici depolama işlevleri vb. gibi görevlerde kullanılıyorlar. Başka bir deyişle, ürünlerin hepsi aynı görevleri yerine getiriyor. Blackblaze, 2018 yılının sonuna kadar HDD’leri kullandıklarını, ardından SSD’lere geçiş yaptıklarını söylüyor.

Tablolarda SSD’leri ve HDD’leri adil bir şekilde karşılaştırmak için iki grubun ortalama yaşları kontrol edildi. Yani ortalama olarak bir yaşında olan SSD’ler, yine aynı süre kullanılmış HDD’lerle karşılaştırıldı. Aşağıdaki tablo geçtiğimiz yıla ait:

2021’in 2. çeyreği boyunca (grafikte 4. yıl) SSD’ler, biraz daha düşük bir ortalama ile HDD’lere yakın oranlarda seyretti. 2022 2. çeyrek verilerine geldiğimizde ise (5. yıl) tablonun değiştiğini görüyoruz.

Sonuç

SSD’lerin en azından önyükleme sürücüsü olarak kullanıldığında HDD’lerden daha güvenilir olduğu söylenebilir. Bu sonuçlar da genel olarak kullanıcıların SSD’ler konusunda yaptığı yorumları destekliyor. SSD’lerin arızalanma oranları da eninde sonunda artmaya başlayacak. Ancak söz konusu dayanıklılık olduğunda oklar şu an için katı hal sürücülerini gösteriyor.

Elbette SSD/HDD marka ve modeline göre işler değişebilir. Bahsettiğimiz raporda farklı markalardan farklı ürünler yer alıyor. Sizler de yorumlarda uzun süreli depolama deneyimlerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.