Anasayfa Video Steelseries Arctis Nova 1 Oyuncu Kulaklık Seti İncelemesi

Steelseries Arctis Nova 1 Oyuncu Kulaklık Seti İncelemesi

Steelseries Arctis Nova 1 yeni serinin en hesaplı ve erişilebilir modeli. Üstelik kendisinden daha yüksek fiyatlı modeller gibi yine 40 mm neodimyum sürücülere sahip. Yeni Nova serisi daha iyi ses kalitesi yanında yeni bir mikrofon ile karşımızda. Binaural kayıt örnekleri, mikrofon testi ve deneyimlerimizle detaylı bir inceleme hazırladık.

Technopat’ta incelediğimiz ilk Arctis Nova modeli, bütçesi yüksek olanlara tavsiye ettiğimiz Pro modeliydi. Seriyi daha iyi anlamak isteyenler Arctis Nova Pro incelememize bakabilirler. Bu incelemenin kahramanı kaliteli sesi, diğer Nova modellerine göre daha uygun fiyatla buluşturmayı amaçlayan Arctis Nova 1. Bunu ne ölçüde yapıyor gelin incelememizde birlikte bakalım….

Arctis serisi artık Arctis Nova serisi oldu…

Hatırlarsanız eskiden Steelseries’in kulaklarının model isimleri Arctis 1, 3, 5, 7, 9 şeklindeydi. Şirket yeni nesil kulaklarını eskilerinden ayırmak için yeni anlamına gelen Nova ibaresini kullanıyor. Nova 1 Fiyatı…

Nova’yla gelen yenilikler

Tüm Nova kulaklıklarla gelen ortak özellikler neler derseniz, bunların başında yüksek çözünürlüklü ses için elden geçirilmiş özel sürücüler geliyor. Bunlar halen neodimyum mıknatıs kullanan 40mm çaplı sürücüler ancak bazı küçük nüanslara sahipler. Sadece sürücüler değil, mikrofon da yeni, ClearCast gen 2 ile güncellenmiş, birazdan örnek ses kaydıyla ona da değineceğiz.

Comfort MAX

Kafa bandı çıkarılabilir ve oldukça elastik.

Ergonomi noktasında tüm nova kulaklar Steelseries’in Comfort Max adını verdiği yeniliklerle geliyor. Comfort Max bize çıkarılabilir ve ayarlanabilir kafa bandı sunuyor. Bu kafa bantlarında 3 tane delik var ve bunları kulaklıktaki 2 deliğe takıp birini boş bırakarak yüksekliğini ayarlayabiliyorsunuz.

Aynı zamanda kulak kaplarının da yükseklik ayarı yapılarak kafa yapımıza en uygun kullanımı bulmamız sağlanmış.

Konfor demişken kulak kapları dönebildiği için kulağınızdan çıkarıp kafanızı dinlendirmek istediğinizde boynunuzda bu şekilde bırakabiliyorsunuz. Köprücük kemiklerinize sert plastik değil, yumuşak dolgu malzemesi temas etmiş oluyor. Aynı zamanda bu şekilde dönebilmesi, kulaklığı çantanıza atıp dışarı götürmek istediğinizde düşük profilli ve taşınması kolay yapıyor.

Ölçüler

Ergonomiyle başladık ergonomiyle devam edelim. Bir kulaklıkta beni en çok rahatsız eden şey bu dolgu malzemesinin yeterince yüksek olmamasıdır, yani kulak kapları yeterince derin olmayınca kulağımın kıkırdakları içerdeki sert plastiğe baskılanınca kısa süre sonra kulaklığı çıkarmak istiyorum.

Nova 1’de kulak kaplarındaki yastıkların derinliği 2.5cm. Bu derinlik iyi, ama deliklerin çapı benim kulağım için biraz küçük geldi. Arctis Prime’daki devasa kulak kaplarının rahatlığını aramadım değil.

Malzeme kalitesi

Arctis Nova 1 serinin bütçe odaklı versiyonu olduğu için tamamen plastik gövde görüyoruz bu kulaklıkta. Arctis Nova Pro ve Arctis Prime gibi üst seviye kulaklıklarda gördüğümüz metal kafa bandını bu kulaklıkta göremiyoruz yani.

Kulaklık üzeri tuşlar

Kulaklık üzeri kontroller oldukça sade, bir tane mikrofon sessize alma tuşu, bir de analog ses seviyesi tekeri görüyoruz. Bağlantı olarak 4 pinli TRRS uçlu jack kabul ediyor kulaklık. Güzel haber, buradaki kablo çıkarılabilir yapılmış. Steelseries kutuya hem iki ucu bu tip olan bir kablo hem de eski bilgisayarlar için bir ucu 4 pinli, diğer uçta 2 pinli jack bulunan kablo koymuş.

Dayanıklılık

Kulak kaplarındaki yastıklar çıkarılabilir yapılmış ancak Steelseries’in sitesi Türkiye’ye gönderim yapmadığı için bu tür yedek aksesuarları ülkemizde edinmek zorlaşıyor. Örnek olarak suni deri kulak yastıklarını bu linkte bulabilirsiniz. Kulaklığın en çabuk eskiyen kısımlarından birisinin bu yastıklar olduğu düşünüldüğünde, kullanıcılar cuzzi bir miktara kulaklığını yenileyip kullanmaya devam edebilecekken yeni bir kulaklık almak zorunda kalabilir. Umarım bu aksesuarları ülkemizde satın almak kolaylaşır.

Kulaklığı kullanmak için tek yuva 3.5mm analog jack olduğundan dolayı PC, Mac, 3.5mm jack’ı olan tüm akıllı telefonlar ve oyun konsollarıyla uyumlu.

Mikrofon

Arctis Nova’nın gizlenebilir mikrofonuna kolaylıkla şekil verilebiliyor.

Ben hala Nova serisinin mikrofonu yerinden çıkarmanın zor olduğunu düşünüyorum, daha belirgin bir çıkıntı yapılabilirmiş. Şu anki haliyle yerinden çıkarmak çok pratik değil, yağlı bir cildiniz varsa parmağınız kayıyor, bu çıkıntı biraz daha belirgin yapılabilirmiş. Onun dışında mikrofonun herşeyinden memnunum, kolayca şekil verilebiliyor ve şeklini koruyor. Kutudan mikrofon köpüğü çıkmadığı için ağzınıza çok yakın kullandığınızda sert sessiz harfler patlamaya sebep olabilir. Çok maliyetli bir şey değil, üst seviye modellere bunu koyup Nova 1’e koymamaları yanlış bir politika.

Mikrofonun testimizi videomuzda dinleyebilirsiniz. Bu fiyata bu kalitede bir ses alan mikorofon bu kulaklık setinin en güzel yanlarından.

Ses kalitesi

Ses seviyesi istendiğinde çok yükseğe çıkarılabiliyor ve dolgu malzemesi olarak kullanılan köpük malzeme kabul edilebilir bir akustik izolasyon sunuyor. %70 seviyesinde müzik açtığınızda dibinizde çalan davul zurnayı bile duymayacak hale geliyorsunuz.

Ses kalitesi ise frekans cevabı iyileştirilen yeni nesil sürücüler sayesinde daha net ve dengeli. Elektronik dans müziği sevenlerdenseniz bass’lar gümbür gümbür geliyor. Bu tabi müzikte olduğu kadar FPS, aksiyon oyunlarında da etkisini tecrübe edebileceğiniz bir şey.

Düşük, orta ve yüksek frekanslar net şekilde ayırt edilebiliyor ve bir oyuncu kulaklığı olmasına rağmen nötr bir ses karakteristiğine sahip. Yani oyunculuğun yanı sıra amatör mixing ve video kurgu kulaklığı olarak da kullanılabilir.

Artılar:

  • Mikrofon kolayca gizlenebiliyor ve göze batmıyor.
  • ClearCast Gen2 gürültü engelleyici mikrofon kaliteli ses alıyor.
  • Uygun fiyata kaliteli sürücülere ve iyi ses kalitesine sahip
  • Çıkarılabilir ve ayarlanabilir kafa bandı.

Eksiler:

  • Kulak kaplarının çapı küçük.
  • Plastik gövde.
  • Steelseries aksesuarları Türkiye’den satın alınamıyor.