Anasayfa Haber Intel, Yanlışlıkla 34 Çekirdekli Raptor Lake CPU’ları Sergiledi

Intel, Yanlışlıkla 34 Çekirdekli Raptor Lake CPU’ları Sergiledi

Intel, Yanlışlıkla 34 Çekirdekli Raptor Lake CPU'ları Sergiledi
Kaynak: Tom's Hardware

Intel, San Jose’deki Innovation 2022 etkinliğinde Raptor Lake çiplerinin kesildiği bir silikon disk plaka (wafer) sergiledi. Yakından incelendiğinde wafer’ın üzerinde 34 çekirdekli Raptor Lake işlemciler yer aldığını görüyoruz. Öte yandan, Intel’in bu plakaları yanlışlıkla sergilediği söyleniyor.

Tom’s Hardware, bu silikonların İsrail’de gösterilen Raptor Lake masaüstü silikonlarından daha büyük olduğunu fark etti. Wafer’a yakından bakıldığında, tasarımın standart Raptor Lake CPU’lara ait olmadığı anlaşılıyor. Gördüğünüz gibi, çekirdekler tipik Raptor Lake kalıbında gördüğümüz şekilde iki sıra halinde yatay olarak hizalanmamış.

Intel, resmi sunumunda 8 adede kadar Performans ve 16 adede kadar verimlilik çekirdeği sunan 13. Nesil masaüstü serisini duyurmuştu. Raptor Lake-S ailesinin patronu Core i9-13900K, bildiğiniz üzere 24 çekirdeğe sahip. Yanlışlıkla sergilenen wafer ise henüz açıklanmayan 34 çekirdekli yongalar içeriyor.

Mavi takımın 34 çekirdekli bir masaüstü varyantı sunması pek olası görünmüyor. Bu silikon disk plakalar Sapphire Rapids sunucu işlemcilerinde kullanılacak olabilir, ancak Raptor Lake markası açık bir şekilde görünüyor. Yonga kalıbı, LGA1700 soketli standart masaüstü işlemcilerde yer verilen kalıptan daha büyük görünüyor. Bu nedenle Threadripper serisine rakip olacak, iş istasyonlarına yönelik bir seride kullanılma ihtimali yüksek.

13. Nesil Raptor Lake işlemcilerde kullanılan standart CPU kalıbı.
13. Nesil Raptor Lake işlemcilerde kullanılan standart CPU kalıbı.