Anasayfa Makale Öğrenciler İçin Yüksek İnternet Hızı Neden Önemli?

Öğrenciler İçin Yüksek İnternet Hızı Neden Önemli?

Öğrenciler İçin Yüksek İnternet Hızı Neden Önemli

Son dönemde internet kullanımı ve yüksek internet hızı ihtiyacı büyük bir sıçrayış yaşadı. Bunun temel sebepleri arasında tabii ki pandemi süreci yer alıyor. İnsanlar evlere kapandığı dönemde vakit geçirmek için elektronik cihazlarla daha fazla haşır neşir olmaya başlamış, iş ve eğitimleri için de interneti daha fazla kullanmaya başlamıştı.

Eğlenceli vakit geçirmek için interneti kullanan insanlar kadar, eğitim ihtiyaçlarını gidermek için interneti kullanan insanların da yüksek internet hızına ihtiyacı var. Örneğin Netflix veya Disney+ üzerinden bir içerik izlerken, oyun indirirken, canlı yayın yaparken veya yedeklerinizi buluta kaydederken yüksek internet hızına ihtiyaç duyarsınız.

Bunun haricinde artık öğrencilerin de online eğitim sürecinde maksimum verim alabilmek için en önemli ihtiyacı iyi bir internet altyapısıyla birlikte iyi bir internet hızı.

İnternet hızı eğitimde neden önemli?

Artık birçok eğitim materyali online ortamda yer alıyor. Özellikle uzaktan eğitim sisteminin benimsenmesiyle birlikte internete olan eğilim artmaya devam ediyor. Bu sürecin öncesinde eğitim-öğretimde kullanılan materyallerin büyük kısmı yazılıydı. Araştırma ve ödevler için ise esas kaynaklar kitaplar, ansiklopedi ve sözlüklerdi…

Günümüzde ise yazılı materyallerin görsel-işitsel ögelerle desteklendiği; çok daha fazla dijital materyale ulaşmak mümkün. Öğrenciler için online kaynaklar, derslerine yardımcı olmanın yanında aynı zamanda gündelik konularda merak ettikleri başlıklarda farklı perspektifleri görebilecekleri dinamik bir arşiv sunar hâle geldi.

Uzaktan Eğitim: Online Dersler

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, pandemi süreciyle oldukça yaygın hale gelen ve pandemi sonrası dönemde de oldukça benimsenen bu ders yöntemi, öğrenciler için yüksek hızlı internet ihtiyacını ortaya çıkardı.

Öğrenciler canlı derslerde eğitimci yani öğretmenin canlı yayınını izlerken, bir yandan kendi görüntüsünü de öğretmenine iletiyor. Ayrıca artık online ders platformları, tıpkı bir dersliği simüle ederek yazılım üzerinden soru çözmenizi, online kitaplarınızı veya notlarınızı göstermenizi ve hatta sınav olabilmenizi bile sağlıyor.

Bu sebeple hızlı bir internet ihtiyacı, öğrenciler için kaçınılmaz bir gerçek oldu. Mesela Netflix’ten bir içerik izler gibi online eğitimde de donma problemi yaşanmaması için internet hızının iyi olması gerekir. Yani bu noktada önemli olan kısım download ve upload hızının yüksek olması.

online eğitim internet hızı

Download hızı, online ders esnasında izlediğiniz görüntünün, içeriklerin, notların ve materyallerin size ulaşması için önemlidir. Yani bu verileri ne kadar hızlı indirirseniz, online eğitim deneyiminiz o kadar kaliteli olur. Upload hızı da, Türkçe manasında olduğu gibi yükleme işleminde önemli bir noktadır. Yani kamera görüntünüz, notlarınız ve online ders platformundaki diğer özellikleri kullanarak öğretmene ulaştırdığınız her veri, upload ile yani upload hızı ile ilişkilidir.

Türkiye’de özellikle upload hızı düşük internet hizmetleri sebebiyle öğrenciler ve öğretmenler online eğitim sürecinde büyük sorunlar yaşıyor. Kimi bu sorunları bilgisayarında ararken kimi de dersin gerçekleştiği platformda arıyor. Ancak belirttiğimiz gibi, bu sorunların temel sebepleri yavaş internet bağlantıları.

Ayrıca yine bu içerikler online derslerde aktarılacağı için hem öğrenci hem de öğretmenin yüksek hızlı internete sahip olması önemli.

Yeni Eğitim Yöntemleri

Günümüzde birçok şey internet ortamına taşındı. Bunlardan biri de elbette eğitim sektörü. Daha önce de bahsettiğimiz gibi özellikle pandemi döneminde yaygınlaşan ve sonrasında hayatımızın bir parçası haline gelen online eğitimle birlikte hayatımıza birçok şey girdi. Bunlar arasında yalnızca uzaktan, görüntülü görüşme yardımıyla yapılan dersler değil, birebir interaktif işlenen dersler de mevcut. Elbette bunun için de hızlı ve sorunsuz bir internet bağlantısı şart.

online eğitim

İnteraktif online eğitimde öğrenciler, online eğitim aracı üzerinden kullandıkları video izleme, anlık soru yanıtlama, soru çözme, deneme sınavları gibi eğitime destek olan noktalarda da iyi bir internet hizmetine ihtiyaç duyar.

Eğitimde Yüksek Hızlı İnternetin Sağladığı Avantajlar

Online eğitimde öğrenciler için hızlı bir internetin sağladı avantajlar var. Bunlar şu şekilde;

  • Öğrenciler yüksek hız sayesinde eğitim materyallerine, kaynaklara, online kitaplara ve araştırmalara saniyeler içinde erişebilir.
  • Online eğitimde kamera kalitesinden ve online eğitim platformuyla iletişimden upload hızı sorumludur. Yüksek upload hızı sayesinde bu sorunları ortadan kaldırabilirsiniz.
  • Öğrenci grupları, yüksek internet hızı sayesinde kesintisiz bir şekilde birlikte çalışarak proje geliştirebilir, ödev yapabilir ya da sınava hazırlanabilir.
  • Ödevlerin kesintisiz ve hızlı bir şekilde karşıya yüklenmesini sağlar.
  • Video içeriklerin donmadan kesintisiz izlenmesi sağlanarak, kaynak araştırması yapan bir öğrenci veya önceden kaydedilmiş eğitim seanslarını izlemek isteyen bir öğrenci sorun yaşamadan dersini tamamlayabilir.

Online Eğitim İçin İnternet Hızı Ne Olmalı?

İnternet hızı, internet altyapınız, evde interneti kullanan kişi sayısı ile ev içindeki kullanılan kabloların kalitesi gibi pek çok şeyden etkilenir. Bu sorunun tek bir cevabı yoktur. Eğer ev internetinizi tek başınıza kullanıyorsanız, Zoom veya benzeri bir platformda online eğitime katılmak ve web sitelerinde gezinmek gibi faaliyetler dışında ekstra pek bir şey yapmıyorsanız, çok yüksek bir internet hızına ihtiyacınız olmayabilir.

Ancak bu durum herkes için geçerli değil. Evde yalnız yaşamayan veya evde bulunan cihazları internete bağlı olan kişiler, çeşitli sorunlarla karşılaşabilir. Yani evinizdeki televizyon, akıllı beyaz eşyalar, akıllı ev sistemleri gibi çeşitli cihazlar internet kullanımınızı olumsuz etkileyebilir. Bu sebeple de yüksek internet hızına ihtiyaç duyarsınız. Bu noktada önerimiz, altyapınızın ve internet servis sağlayıcınızın desteklediği en yüksek hızı tercih etmeniz olacaktır.

internet hızı

İnternet ile ilgili bir işlem yapmadan önce, mevcut internet hizmetinizin hızını test ederek, öncelikle yeterli olup olmadığına bakın. İnternet hizmetinizin sunduğu hız sizin için yeterliyse, herhangi bir işlem yapmadan mevcut hizmetinizi kullanmaya devam edebilirsiniz. Ancak yetersiz bir hızla karşılaşırsanız, daha yüksek paketlere geçmelisiniz.

İnternet paketi araştırmadan önce de adresinizde yer alan altyapı türlerine göz atmanızı öneririz. Zira Türkiye’de en iyi çalışan altyapı türü fiber internet altyapısıdır. ADSL ve VDSL ise, fiber internet altyapısının olmadığı yerlerde bir çözüm olabilir. Bu noktada ikisinden en hızlı olan çözüm, yani VDSL tercih edilmeli.

Tercih edeceğiniz hız konusunda da evinizde bulunan internet kullanıcısı sayısı ve cihaz sayısı etken olmalı. Birkaç kişilik bir aileye sahipseniz ve çok fazla cihaz çalışmıyorsa, sizin için 50/100 Mbps düzeyindeki internet paketleri memnun edecektir. Ancak bu sayının üstünde bir kullanıcı mevcutsa, 100 Mbps fiber internet veya daha yüksek hız sunan yine fiber internet paketi tercih edilmeli.

Online eğitim platformları için önemli olan internet hızı upload hızıdır. Bu da tercih konusunda size fikir verecektir. Yani internet paketi ve internet servis sağlayıcısı araştırırken öncelikli hedefiniz yüksek upload hızı sunan firmalar olmalıdır.

Buna örnek olarak TurkNet’i verebiliriz. TurkNet, ADSL ve VDSL altyapılarında sunduğu internet hizmetlerinde, yerel operatörün upload sınırlandırmasını kaldırarak daha yüksek upload hızları sunabiliyor. Hatta bundan daha fazlasına ihtiyacınız varsa, ki fiyat aynı, 1000 Mbps’e kadar download ve upload hızı sunan TurkNet GigaFiber altyapısına geçebilirsiniz. Bu sayede evde kaç kişi olursa olsun, sorunsuz bir internet deneyimi yaşayabilirsiniz.

İnternet Bağlantı Sorunları Nasıl Çözülür?

İyi bir internet hızına sahip altyapıya geçtiniz, her şey çok güzel ancak yine eğitim platformunda sorun yaşıyorsunuz. Bunun temel sebepleri, yerel ağ bağlantınızda yatıyor. Eski ve zayıf modemler, evinizde modemin önünü kesen öğeler… Bunların hepsi, yüksek hızlı internetiniz olsa da deneyimizi kötü etkileyebilir.

Bu tarz sorunların önüne geçmek için, yeni ve güçlü bir modem alabilirsiniz. Örneğin TurkNet, GigaFiber altyapısına geçen kullanıcıları için ZyXEL VMG3625-T50B modemi ücretsiz veriyor. Söz konusu bu modem hem kablolu bağlantıda hem de kablosuz bağlantıda gigabit hızları destekliyor.

TurkNet GigaFiber altyapısında olmayan müşteriler ise, TurkNet üzerinden ZyXEL VMG3625-T50B modemi satın alabiliyor. Ayrıca ileride farklı bir altyapıya geçmek durumunda olduklarında modem değişikliği yapmalarına da gerek kalmıyor. ZyXEL VMG3625-T50B, hem ADSL ile VDSL hem de fiber interneti destekleyen bir modem.

Modem değişikliği sizin için mümkün değilse, çözüm olabilecek birkaç şey var.

Modeminizin Çevresini Boş Bırakın

Cihazlarınızı kablo ile bağlayamıyorsanız alabileceğiniz önlemler de var. Bunlardan ilki, modem çevresini, sinyali düzgün yayabilecek şekilde temiz tutmanızdır. Modemin yaydığı dalgalar çevresinde bulunan eşyalardan etkilenebilir. Her eşya bu durumu etkilemese de elektromanyetik alana sahip veya metal parçalar bulunduran eşyalar modeminizin performansını düşürebiliyor.

Peki başka ne gibi önlemler alınabilir?

  • Modeminizi yüksek bir yere koyun. Mesela bir raf ya da kitaplık olabilir. Aşağıda yer alması sinyallerin verimliliğini azaltabilir.
  • Çevresinde çok fazla eşya bulundurmayın. İçeriğinde metal bulunan eşyalar sinyallerin gücünü oldukça etkiler. Mesela genelde aynaların arkasında metal yüzeyler kullanılır. Ayrıca duvarların fayansla kaplı olduğu bir yerde bulunuyorsa modeminiz yine kötü sonuçlar alabilirsiniz. Yani siz siz olun metal ve fayans gibi malzemelerden modemi uzak tutun.
  • Tüm bu eşyaların haricinde aslında en çok dikkat edilmesi gereken nokta duvarlar. Evin içerisinde modem ile aranızda çok fazla duvar varsa sinyallerin gücü düşer. Bu noktada mümkün olduğunca modeme yakın olmak en iyisi. Eğer tek başınıza değil de ortak kullanıyorsanız da başka bir madde de bahsettiğimiz gibi evin orta noktasında tutmak en iyi sonucu verir.

Modeminiz Destekliyorsa 5 GHz Bağlantı Kullanın

Bazı modemler dual band (çift bant) adı verilen bir özelliğe sahiptir. Bu özellik modemin iki farklı frekansta çalışmasını sağlar; 2.4 GHz ve 5 GHz. Eğer modeminiz destekliyorsa modem arayüzüne girip işlemi yapabilirsiniz. Tarayıcınıza aynı bir web sitesine girer gibi 192.168.1.1 (değilse 192.168.0.1 deneyin) yazarak arayüze giriş yapın. Ardından arayüzdeki “Kablosuz Ağ Ayarları” ayarlarını bulun ve girin. Kablosuz ağ ayarlarında 5 GHz bandını seçin ve aktif edin. Günümüzde halen 5 GHz destekli cihazların sayısı az diyebiliriz. Dolayısıyla daha az cihaz demek, daha hızlı internet demek!

ethernet vs wi-fi

Bununla birlikte 5 GHz frekansının kapasitesi, 2.4 GHz frekansının kapasitesine göre çok daha geniş bir veri aralığı sunar. Bu sebeple çok daha yüksek hızlara erişmeniz mümkün. Özellikle ülkemizde 2.4 GHz oldukça yoğun kullanım altında. Trafikten yani frekans kalabalığından kaçmak için 5 GHz bağlantı güzel bir seçenek. Tabii bu kanala geçerken de manuel seçim yapmanız gerekiyor. Çünkü özellikle telefonlar otomatik olarak 2.4 GHz’den bağlanır. Siz bir kere ayarlasanız dahi bir açıp kapattığınız anda yeniden 2.4’e bağlanacaktır. Bunu manuel olarak cihazlarınızda düzenli olarak seçebileceğiniz gibi iki kanalı iki farklı Wi-Fi ağı olarak da kullanabilirsiniz. Kablosuz ağ ayarlarınızdan yeni bir Wi-Fi ağı oluşturarak biri 2.4 GHz diğerini 5 GHz olarak adlandırırsanız cihazlarınızdan direkt olarak seçim yapmanız kolaylaşır. Böylece sürekli manuel olarak 5 GHz ağına bağlanmak zorunda da kalmazsınız.

Modemi Evin Ortasına Konumlandırın

Modemin evinizdeki en iyi konumu, evin orta bölümleridir. Böylece evinizin her yerinden internete bağlanmakta sorun yaşamazsınız.

Peki başka ne gibi önlemler alınabilir?

  • İnternete bağlandığınız cihaz modemden uzaklaştıkça performans kaybı yaşarsınız. Modem bir uçta siz bir uçta olursanız internet hızınız istediği kadar yüksek olsun yeterli sinyal alamayınca performans kaybı yaşarsınız.
  • Evinizin bir ucunda duran modemler, komşu binalarda yer alan modemlerin sinyalleri ile çakışabilir. Yine bu da performans kaybına sebep olur.
  • Daha önce de bahsettiğimiz gibi; ne kadar az duvar, o kadar güçlü sinyal demektir! Eğer interneti tek başınıza kullanıyorsanız, modeme mümkün olduğunca yakın olun. Ama ortak kullanım yapıyorsanız ve evinizin her yerinden internete bağlanan birileri varsa, orta nokta çok idealdir.

Modeminizi Düzenli Aralıklarla Kapatıp Açın

Modeminizi ortalama haftada bir kere kapatıp açmanız gerekir. Sadece güç düğmesinden kapatıp 30-40 saniye bekledikten sonra tekrar açmanız yeterli. Basit ama etkili bu yöntem için sadece deneyin ve etkisini görün.

Ayrıca bazı cihazlarda bu işlem tamamen otomatik yapılabiliyor. Destekleyen bir modeminiz veya router cihazınız varsa, otomatik yeniden başlatma ayarını aktif ederek bu işlemi otomatik bir şekilde yapabilirsiniz. Örneğin henüz internet kullanımına başlamadığınız sabahın erken saatlerinde, modeminizin otomatik olarak yeniden başlatılmasını sağlayarak daha stabil bir bağlantı sağlayabilirsiniz.

En Sorunsuz Yöntem

Denediğiniz tüm bu çözümlere rağmen kablosuz internet performansınız iyileşmediyse, yapabileceğiniz tek şey kablolu bağlantı kurmak. Bu noktada önerdiğimiz kablo CAT5E ve üstü bir kablo olacaktır. Bu kablolar, gigabit hızı destekliyor ve altyapınız geliştikçe ekstra masrafa girmeden halihazırda kullanmaya devam edebileceğiniz kablolar. Ayrıca daha eski tip kablolara göre parazitten daha az etkilendiklerinden, kaliteli kablolar kullanman gerekiyor.

Kablo ile uğraşamam diyorsanız, yine yapabileceğiniz şey modem değiştirmek olacaktır. Eğer TurkNet müşterisiyseniz, ZyXEL VMG3625-T50B modemi TurkNet üzerinden satın alarak sorunların önüne geçebilirsiniz.

Her altyapıya uygun modem: Zyxel VMG3625-T50B

TurkNet, kendi modemlerini kullanmakta kullanıcıları özgür bırakan bir şirket. Ancak modem ve router değiştirmek isteyen kullanıcılar için de uyumluluk problemlerini bir kenara bırakarak ihtiyaçlarınızı giderecek bir çözümleri var.

TurkNet’in faturaya ek peşin fiyatla satışa sunduğu Zyxel VMG3625-T50B modem, hem ADSL hem VDSL hem de fiber internet yani TurkNet’in GigaFiber hizmetiyle tam uyumlu.

Zyxel VMG3625-T50B

Modem ve router tanımını tek cihazda birleştiren bu ürün, kullanıcıların altyapı türü fark etmeden internete hızlı bir şekilde bağlanmalarını sağlıyor. Üstelik ayrıcalıklar bununla da sınırlı değil. ADSL kullanıcısı olan bir kişi altyapısı iyileştikten sonra VDSL hizmetine geçmek istediğinde herhangi bir ek masrafa girmeden mevcut cihazla yoluna devam edebilecek.

Modemin TurkNet GigaFiber ile sunulan 1000 Mbps hızıyla da tam uyumlu olduğunu belirtelim.

TurkNet GigaFiber nedir?

Türkiye’nin başarılı servis sağlayıcılarından olan TurkNet, kendi altyapısıyla kullanıma açtığı GigaFiber hizmetini 139.90 TL’ye sunuyor. Üstelik vaat edilen 1.000 Mbps’ye kadar olan hız yalnızca download yani indirme hızında değil, upload yani yükleme hızında da kullanıcıların hizmetine sunuyor.

GigaFiber hizmeti, TurkNet’in diğer hizmetlerinde olduğu gibi taahhütsüz bir hizmet ve farklı bir operatörden geçmeniz durumunda taahhüt cayma bedelinin 1.000 TL‘ye kadar olan kısmı da TurkNet tarafından karşılanıyor. Adresinizde TurkNet GigaFiber varsa, siz de hemen TurkNet’li olmak için başvurunuzu iletebilirsiniz.

  • Taahhüt ve kota yok: Hizmetinizi memnun olduğunuz sürece kullanın. Kota derdi olmadan da Steam’den dilediğiniz gibi oyun indirebilir, Netflix’ten 4K içerik izleyebilir ve canlı yayın yapabilirsiniz.
  • Yüksek upload hızları: 1.000 Mbps’ye kadar hız seçenekleriyle Zoom ve EBA gibi platformlara kesintisiz erişim sağlayın. Twitch, TikTok ve YouTube gibi platformlarda en yüksek kalitede canlı yayınlar yapın.
  • Dünya kalitesinde hizmet: TurkNet, dünya hızında ve kalitesinde GigaFiber’i tamamen kendi altyapısında sunuyor. Sizi özgürleştiren, yüksek hızlı ve müşteri odaklı hizmet, sürekli iyileştirilmeye devam ediliyor.
  • 7/24 müşteri desteği: Dilediğiniz zaman TurkNet’e ulaşabilirsiniz. Destek talepleriniz hızlı çözülüyor.
  • Hızlı müdahale ve çözüm: TurkNet’in kendi altyapısında olan bu hizmette gerekli tüm müdahaleleri kendi uzman ekibi rekor sürelerde yapabiliyor.

TurkNet başvurusunun ilk adımı: altyapı sorgulama

Adresinizde kullanabileceğiniz altyapı ve hızı, müşterisi olacağınız internet servis sağlayıcısının sitesinden sorgulayabilirsiniz. Peki bu nasıl yapılıyor?

Türkiye’nin önde gelen internet servis sağlayıcılarından olan TurkNet, internet başvurusu öncesinde altyapınızın hangi teknolojiyi ve hangi hızı desteklediğini belirten bir altyapı sorgulama sistemine sahip. Bu sistem sayesinde adresinizdeki altyapının DSL ya da Fiber olup olmadığını görebilirsiniz.

TurkNet’in altyapı sorgulama sistemi iki şekilde çalışıyor; adres ile sorgulama ve sabit telefon numarası ile sorgulama. Her iki yöntemle altyapı sorgulama işlemleri şu şekilde;

TurkNet Adres ile Altyapı Sorgulama

TurkNet’in altyapı sorgulama sistemi, yukarıda da belirttiğimiz gibi hem adres hem de sabit telefon numarası üzerinden yapılabiliyor. Ancak günümüzde çoğu müşteri artık sabit telefon hattı kullanmıyor. En yaygın seçenek olan adresle altyapı sorgulama işlemi ise şu şekilde;

turknet altyapı sorgulama

Altyapı sorgulama sistemine girdikten sonra, karşımıza çıkan Adres Bilgisi ile Sorgula ve Telefon No ile Sorgula seçeneklerinden Adres Bilgisi ile Sorgula seçeneğine tıklayın. Buradan sonra il, ilçe, mahalle, cadde, sokak, bina ve daire numaraları bilgilerini doldurarak Altyapı Sorgula butonuna tıklayın.

Sorgulama işlemi bittiğinde şöyle bir ekranla karşılaşacaksınız;

turknet altyapı sorgulama sonucu

Bizim sorguladığımız örnek adreste 80 Mbps hıza kadar destek sunan VDSL bir altyapı hizmeti bulundu. TurkNet internet hizmetini 139,90 TL’den başlayan fiyatlarla sunuyor. Ayrıca sunulan hızı evinizde kullanırken altyapı kalitenize ek olarak bina, daire tesisatınızın ve modeminizin de önemli olduğunu belirtelim.

TurkNet’in altyapı sorgulama servisi, 80 Mbps destekleyen internet tesisatımız için bize Özgür İletişim 100 paketini önerdi. Bu kısım, sorguladığınız adreste çıkacak olan tahmini hıza ve altyapı türüne göre değişiklik gösterecek. Hemen aşağısında da TurkNet’in kota ve taahhüt koymadığını hatırlatan, ayrıca 30 gün içinde %100 iade seçeneği sunan hizmetleri görülüyor. Ayrıca bize sunulan VDSL tarifesinde, başka internet servis sağlayıcı operatörlerden geçmemiz durumunda 240 TL’lik cayma bedeli karşılandığını görüyoruz. Bu bedel GigaFiber hizmetine geçiş yapan kullanıcılar için ise 1.000 TL.

Sabit Telefon Numarası ile Altyapı Sorgulama

Bu işlem için de yine altyapı sorgulama sistemine girdikten sonra, karşımıza çıkan Adres Bilgisi ile Sorgula ve Telefon No ile Sorgula seçeneklerinden bu sefer Telefon No ile Sorgula seçeneğine tıklayın.

Buradan sonra Sabit telefon no giriniz boşluğuna, adresinize kayıtlı ev/iş telefonu numarasını girerek, altyapı sorgulama sonucunuzu öğrenebilirsiniz.

Altyapınızın desteklediği hız, evinizde alabileceğiniz internet hizmeti hızını gösterir. Ancak altyapınızın gelişmesi veya fiber altyapılara geçişinizin sağlanması durumunda 1.000 Mbps’e kadar çıkabilirsiniz.

TurkNet’e mevcut aboneliğinizi iptal ettirmeden geçebilirsiniz

Müşteriler internet sitesindeki başvuru adımlarını uygulayarak veya telefon üzerinden başvuru yöntemini kullanarak TurkNet’e geçişleri için ilk adımı atıyor. Ardından TurkNet, müşteriler için tüm geçiş sürecini yöneterek zahmetsiz bir geçiş süreci sunuyor. Bu sayede size ayrılan mevcut portu kaybetme riski olmadan ve internetiniz neredeyse hiç kesilmeden geçiş yapabiliyorsunuz.

Bununla birlikte, TurkNet’e geçen kullanıcıların mevcut internet servis sağlayıcı operatörlerindeki cayma bedelleri TurkNet GigaFiber’de 1.000 TL’ye kadar, diğer altyapılarda 240TL’ye kadar TurkNet tarafından ödeniyor.

Diğer operatörlerden TurkNet’e nasıl geçilir?

Sizin hiç yerinizden kalkmanıza gerek yok. Mevcut internet aboneliğinizi iptal etmeden TurkNet’e geçiş yapabilirsiniz. İlk olarak başvurunuzu yapıyorsunuz, ardından kurye ile kapınıza gelen operatör değişikliği belgelerini imzalamanız yeterli. TurkNet, sesli onayınızı aldıktan sonra değişiklik talebinizi operatörünüze iletiyor ve 48 saat içerisinde bu talebe cevap verilerek geçişiniz tamamlanıyor.

Farklı operatörlerden geçiş süreci de, daha önce anlattığımız “3 Adımda Nasıl TurkNet’li Olurum?” rehberimizdeki ile benzer ilerliyor. Abonelik başvurusu işlemlerine geçmeden önce altyapı sorgulaması yaparak geçebileceğiniz tarifelere ve kullanabileceğiniz hız miktarına göz atabilirsiniz. Eğer Kablonet, Superonline veya Vodafone fiber altyapısı üzerinden hizmet alıyorsanız, operatör değişikliği işlemleri yapılamamaktadır.

Aboneliğinizi iptal ettirmeden TurkNet’e geçmenin avantajları

Mevcut internet aboneliğinizi iptal ettirmeden TurkNet’e geçiş yaptığınız takdirde birçok avantaj elde etmiş olursunuz. İlk olarak abonelik işlemleriniz sıfır bir aboneliğe göre çok daha kısa sürüyor. Zaten halihazırda kullandığınız bir portunuz olduğunuz için onu da kaybetmemiş olursunuz.

Artı olarak sıfır aboneliklerde olan kurulum hizmeti ücretini ödemezsiniz. Yeni bir kurulum yapılmayacağı için böyle bir hizmete ihtiyacınız olmaz.

TurkNet başvurusu nasıl yapılır?

İlk aşamada da bahsettiğimiz gibi başvuru işlemlerini iki kanaldan yapabiliyorsunuz: web sitesi ve 0850 288 80 81 telefon hattı. Başvuruyu online olarak yapmak isteyen kullanıcılar, bu sayfa üzerinden işlemlerini gerçekleştirebiliyor.

4 adımda online başvuru süreci ise şu şekilde;

1- İletişim Bilgileriniz

TurkNet, hizmet söyleşmesini hazırlamak için online başvuru formunun ilk adımında iletişim bilgilerinizi talep ediyor. Bu doğrultuda Ad/Soyad, e-posta adresi ve telefon numaranız isteniyor. Ayrıca kişisel veri aydınlatma formunu ve verilerinizin işlenmesini onayladığınız adım da bu aşamada.

turknet başvuru formu - iletişim bilgileri

2- Adres Bilgileriniz

Online başvuru formunun ikinci aşamasında varsa halihazırda kullandığınız internet operatörünüzün bilgilerini girmeniz gerekiyor.

turknet başvuru formu - adres bilgileriİnternet Var seçeneğini seçip, mevcut internet servis sağlayıcının hizmet numarası (XDSL numarası) bilgisini girmeniz yeterli olacaktır. Ayrıca farklı bir servis sağlayıcıdan geçiş yapmanız durumunda 240 TL’ye kadar, TurkNet GigaFiber servisine geçmeniz durumunda da 1.000 TL’ye kadar taahhüt cayma bedeli TurkNet tarafından karşılanıyor. Artık sonraki aşamaya geçebilirsiniz.

3- Tercihler

Adres ve mevcut internet sağlayıcınızın bilgilerini doldurduktan sonraki aşamada, altyapınızın desteklediği hızı görebilirsiniz.

Üçüncü aşama penceresinde, yukarıda da belirttiğimiz gibi tercihlerinizi yapmanız istenmekte. İnternet Hız Seçimi kısmında altyapınızın desteklediği hızı içeren tarifeyi görebilirsiniz. Ek Hizmet Seçimi kısmından ek tercihlerinizi seçebilirsiniz. Örneğin modeminiz yoksa hem ADSL/VDSL hem de fiber hızları destekleyen, yüksek WiFi performansı sunan, fiyat performans ürünü modemi avantajlı ödeme yöntemleri ile satın alabilirsiniz.

Bunlara ek olarak sabit IP (static ip) hizmeti ve güvenli internet profili tercihlerinizi de yapabilirsiniz. Bu aşamalar tamamlandıktan sonra sıra fatura tercihlerinize geliyor. Faturanızı yeşil dostu olarak e-posta adresinize mail olarak isteyebilirsiniz.

4- Kimlik ve Ödeme Bilgileri

Online başvuru sürecinin dördüncü ve son aşaması kimlik doğrulamasını içeriyor. Bu aşamada kimlik belgenizin bilgileri ve fatura için ödeme yöntemi bilgileriniz isteniyor. Ancak tercihlerinizde modem seçeneğini seçmeniz durumunda, bu ücretlendirme kartınızdan alınıyor ve o aşamada başka bir ödeme alınmıyor.

Adresinizde GigaFiber yoksa ne yapacaksınız?

TurkNet, geçtiğimiz günlerde GigaFiber altyapı genişletme çalışmalarının bir parçası olarak, kullanıcıların altyapı taleplerini değerlendirmeye aldığı yeni bir başvuru sistemi duyurdu. Bu sistemle kullanıcılar adreslerini girerek, bulunduğu bölgeye TurkNet GigaFiber altyapısının gelmesini sağlayabiliyor.

TurkNet GigaFiber altyapı başvurusu yapma

Bu işlem için öncelikle TurkNet’in GigaFiber İstiyorum sayfasına gidin. Bu sayfanın orta kısmında “GigaFiber istiyorum” adlı butona tıklayın. Açılan sayfada, sizden adresiniz istenecek. Adres bilginizi girdikten sonra, mevcut altyapı durumunuzu içeren bir mesaj göreceksiniz. Test adresimizde henüz GigaFiber altyapısı olmadığından, “Üzgünüz, “şimdilik” GigaFiber altyapınız bulunmuyor. Hemen altyapı talebinizi iletebilirsiniz.” mesajı ile karşılaşıyoruz.

turknet gigafiber altyapı başvurusu

Bu mesajın hemen altında, GigaFiber altyapısı talebinizi iletebilmeniz için iletişim bilgilerinizi doldurmalısınız. Ardından ise Kişisel Veri Aydınlatma Metni’ni okuyup onaylayarak “Adresime GigaFiber İstiyorum” butonuna basın.

TurkNet web sitesinde yapmanız gereken işlemler bu kadar. Şimdi tek yapmanız gereken, başvuru sırasında verdiğiniz e-posta adresinize gelen doğrulama linkini kullanarak başvurunuzu gerçekleştirmek olacaktır. TurkNet, adresinizdeki taleplere göre durumu değerlendirecek ve GigaFiber çalışmaları için listeye ekleyecektir. İşte tüm işlem bu kadar basit.


TurkNet sponsorluğunda Technopat okurlarına yararlı olması için hazırlanmıştır: https://www.technopat.net/turknet bölümünde internet odaklı yardımcı makalelerimizi bulabilirsiniz.

– Advertorial / Reklam –