Anasayfa Haber Tesla Optimus Prototipi Tanıtıldı

Tesla Optimus Prototipi Tanıtıldı

Tesla Optimus Prototipi

Tesla CEO’su Elon Musk, Tesla Yapay Zeka Günü 2022 etkinliği sırasında bazı yapay zeka yazılımlarını ve sensörlerini otomobillerinin Autopilot sürücü yardım özellikleriyle paylaşan Optimus robotun prototipini gösterdi.

Musk’a göre, bu prototip canlı olarak gösterilenden daha fazlasını yapabilecek nitelikte. Ünlü girişimci insansı robotun muhtemelen 20.000 dolardan daha düşük bir fiyata piyasaya çıkacağını tahmin ediyor. Ayrıca şirketin elektrikli arabalar için tahrik üniteleri üretme deneyimi, robot için gerekli olan yapay zeka ve aktüatör üretimini de destekleyecek.

Tesla’nın tasarımı ile diğer etkileyici insansı robotlar arasındaki fark, şirketin Optimus adlı robotunu seri üretecek olması ve rakiplerinden çok daha gelişmiş olması.

Etkinlikte sahneye iki Teska Bot çıktı. İlk yürüyen model, kullanıma hazır mekanik aktüatörlerle yapıldı. Söz konusu robotun bacakları ve parmakları Tesla’nın kendi aktüatörleri tarafından kontrol edilirken, ikinci robot ise henüz yürüyemiyor. Bir videoda robotlar kutuları toplamak ve belden döndürmek de dahil olmak üzere daha fazlasını yapabiliyordu.

İlk robot, bir ayağını diğerinin hemen önüne koyarak yavaş, karışık bir hızda yürüdü. Ayrıca robot belinden dönebiliyor ve esneyebiliyordu. Gövdesi çoğunlukla yeşil LED’lerle süslenen robotun göğsünde işlemcileri soğutmak için çift fanlı bir sistem mevcut.

İkinci Optimus prototipi 73 kg ağırlığında. Prototip, Tesla’nın FSD adı verilen otonom araç teknolojisine güç veren aynı bilgi işlem donanımının farklı bir versiyonunu kullanıyor. Prototip üzerindeki pil takımının 2,3 kilovat saat kapasiteye sahip olduğu ve tam bir günlük çalışma için mükemmel olduğunu belirtiliyor. Robot otururken yaklaşık 100 watt ve hızlı yürürken 500 watt güç tüketiyor.

Musk, robotların iş başında olmasıyla ekonominin yeni bir çağa gireceğini söylüyor ve gerçekten bildiğimiz şekliyle medeniyetin temel bir dönüşümü olduğunu iddia ediyor.