Anasayfa Haber E-Posta Dolandırıcısına 25 Yıl Hapis Cezası Verildi

E-Posta Dolandırıcısına 25 Yıl Hapis Cezası Verildi

ABD’nin Georgia eyaletinde ikamet eden 46 yaşındaki bir adam siber suçlar yoluyla 9.5 milyon dolar kazanç elde etmekten 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

BEC (Bussiness Email Compromise) adı verilen yöntemle kurbanlarını dolandıran şahsın parayı aklamak için en az 50 banka hesabı kullandığı düşünülüyor. Bu dolandırıcılık yöntemi ise öncelikle hedeflerin sıklıkla iş yaptığı ve güvendiği şirketlerin mail adreslerinin ele geçirilmesine ya da kurumsal gibi gözüken sahte şirketlere dayanıyor. Daha sonra bu şirketlerden gelmiş gibi gösterilen sahte faturalar, ödeme talepleri, zararlı dosya ekleri kurbanlara gönderilerek tuzağa çekilmeye çalışılıyor.

Mahkemenin iddiasına göre 46 yaşındaki e-posta dolandırıcısı, 2018’in Ekim ayından 2020’ye kadar bu faaliyetleri sürdürdü. Aklanan kara paralar ise literatürde “money mules” olarak geçen, suça ortak olduğundan haberi olmayan kimselerin hesaplarına aktarılarak saklandı.

Ayrıca saldırganın hedeflerini nispeten savunmasız, kolay kandırılabilecek varlıklı kimselerden seçtiği biliniyor. ABD Adalet Bakanlığı’nın açıklamasına göre teknolojiyle arası iyi olmayan emekliler, partner arayan dul iş insanları da mağdur edilenler arasında.

Burada dikkat edilmesi gereken nokta şu ki, en çok sömürülen şeyin sistemsel açıklardan ziyade insanların duyguları ve zaafları olduğunu görüyoruz. Bu gibi dolandırıcılıklar hep vardı, var olacak ve farklı şekillerde karşımıza çıkmaya devam edecek. Tek gerçek çözüm ise genç veya yaşlı demeden herkese siber farkındalık bilincinin aşılanmasından geçiyor.