Anasayfa Haber TSMC, Almanya’da Çip Fabrikası Açmak İçin Hazırlanıyor

TSMC, Almanya’da Çip Fabrikası Açmak İçin Hazırlanıyor

TSMC

Tayvanlı Economic Daily (UDN) tarafından yayınlanan bir rapor, TSMC’den bir değerlendirme ekibinin Almanya’daki bölgeleri araştırmak üzere yola çıktığını öne sürüyor. Bunlar şimdilik bir söylentiden ibaret, ancak dünyanın en büyük sözleşmeli çip üreticisi Almanya’da bir dökümhane açmak için girişimlere başlamış olabilir.

Bildiğiniz gibi Intel, Almanya da dahil olmak üzere Avrupa bölgesinde büyük yatırımlar planlıyor. Eğer haberler doğruysa Tayvanlı dökümhane de Avrupa topraklarına ayak basacak. TSMC’nin bu planlarının arkasında birkaç farklı fikir olabilir. Birincisi, Avrupa kıtası yarı iletken bileşenlere ihtiyaç duyan birçok işletmeye ev sahipliği yapıyor ve sanayileşmiş bir bölge. Elbette bu konuda otomotiv sektörü önemli rol oynuyor.

İkincisi, Tayvan gibi ABD’ye bağlı ülkeler ABD-Çin yaptırımlarına maruz kalmak istemiyorlar. Yalnızca TSMC değil, gerilimden uzaklaşmak isteyen şirketler farklı rotalar belirleyebiliyor.

Biraz önce Intel’in yatırımlarından söz etmiştik. TSMC, Almanya (iki fabrikaya sahip mega tesis), Fransa (tasarım ve Ar-Ge merkezi) ve İtalya (gelişmiş yarı iletken paketleme ve montaj) gibi ülkelerde yatırımlar yapan Intel’in Avrupa pazarına hakim olmasını istemeyecektir. Avrupa’daki otomotiv, havacılık ve uzay gibi önemli sektörlerde yüksek teknoloji kuruluşları yer alıyor.

TSMC’nin Almanya genişleme planlarıyla ilgili söylentiler en son 2021 yazında ortaya çıkmıştı. Yönetim Kurulu Başkanı Mark Liu’dan açıklamalar geldi, ancak Liu sadece değerlendirme aşamalarında herhangi bir şeyi doğrulamak için çok erken olduğunu söylemekle yetindi. Vaziyete bakılırsa TSMC’nin Avrupa ile ilgili gerçekten çeşitli planları var.