Anasayfa Makale Router Nedir?

Router Nedir?

ZyXEL VMG3625-T50B

İnternet kullanabilmemiz için çeşitli donanımlara ihtiyacımız var. Bu donanımlar altyapımıza göre değişmekle birlikte, kullanacağımız ağ yapısına göre de değişir. Örneğin evinizdeki interneti daha geniş bir alana yaymak isterseniz Access Point kullanabilirsiniz. Daha önce yayınladığımız Access Point makalemizde de bahsettiğimiz gibi, Access Point’ler, mevcut modeminiz üzerinden alınan internet bağlantısını kablosuz olarak daha geniş alana yaymanıza olanak tanır.

Router’lar da benzer bir işlev için kullanılıyor. Ancak arkasında daha kapsamlı ve daha karmaşık bir yapı var.

Router (yönlendirici) nedir?

Router yani yönlendirici, evinizde bağlı olan internet ile ağa bağlanması gereken cihazlar arasında bir bağlantı köprüsü oluşturmaya yarar. Esasında adından da anlaşılacağı üzere, cihazlar ve internet arasındaki trafiği “yönlendirir”.

xDSL yani ADSL ve VDSL tabanlı altyapıları kullanan kullanıcılar yalnızca bir modeme ihtiyaç duyarken, fiber internet kullanan kişiler, özellikle toplu konutlarda fiber internet kullanan kişiler, ana sonlandırıcı cihazdan çıkan kabloları bir Router’a takar ve bu şekilde internete erişim sağlar.

Yönlendiriciler modemler ile çok benzerdir, ancak aynı şey değildir. Bir xDSL kullanıcısı da internete bağlanmak için evine gelen kabloyu bir cihaza takıyor, bir fiber internet kullanıcısı da. Ancak burada dikkat edilmesi gereken şey, fiber internet kullanıcısının fiber sonlandırma cihazından gelen kabloyu bir modeme takarak internete erişememesidir. İnternete erişebilmesi için doğrudan bir Router ya da Router özelliği olan bir modeme ihtiyacı vardır. Modem ile router benzerliği bu kadar da değil.

router

Router’lar, tıpkı modemler gibi ekstra bir donanıma ihtiyaç duymadan kablolu veya kablosuz bir şekilde internet sağlarlar. Yani dizüstü veya masaüstü bilgisayarınız, akıllı telefonunuz ve akıllı televizyonunuz gibi internete bağlanabilen her türlü cihaz Router’a bağlanarak internete erişebilir.

Router’lar nasıl çalışır?

Yönlendirici, iki veya daha fazla paket anahtarlamalı ağı veya alt ağı birbirine bağlayan bir cihazdır. İki temel işleve hizmet eder: veri paketlerini hedef IP adreslerine ileterek bu ağlar arasındaki trafiği yönetmek ve birden fazla cihazın aynı internet bağlantısını kullanmasına izin vermek.

Yukarıdaki son cümlenin özellikle altını çiziyorum. Zira Router’a gelen bağlantılar, özellikle fiber internet örneğindeki gibi tek bir kullanıcı için oluşturulmuştur. Fiber internet kullanıcıları, sonlandırıcı cihazından gelen ethernet kablosunu doğrudan bilgisayara takarak Windows’ta yerleşik olarak bulunan (ya da sonradan yüklenebilen) PPPoE servisini kullanarak internete erişebilir. Evet, bu şaşırtıcı bir durum. Windows, kendi bünyesinde PPPoE desteği sunduğu için, internet servis sağlayıcınızın sunduğu WAN kullanıcı adı ve şifresini girerek internete erişebilirsiniz. Ancak sadece siz erişebilirsiniz.

Router’lar, adından da anlaşılacağı üzere, bu tek bağlantıyı herkese “yönlendirmek” için var. Tıpkı bir bilgisayar gibi çalışan yönlendiriciler, ethernet kablosu ile gelen şifreli bağlantıyı, internet servis sağlayıcınızın verdiği kullanıcı adı ve şifreyi çözdükten sonra birden fazla cihaza dağıtmakla görevli. Yani artık bir modem gibi davranıyor.

Router, internet bağlantınız için adanmış WAN IP’sinin dışında, tıpkı bir modem gibi her cihaza özel yerel bir IP dağıtır. Bu sayede veriler bir modeme bağlıymış gibi, doğru adrese iletilir.

Router nasıl kurulur?

Router kurulumuna başlamadan önce nasıl bir kombinasyona sahip olduğunuza bakmalısınız. Örneğin bir fiber internet kullanıcısısınız ve dairenize kadar gelen fiber kablonun sonlandığı ONT veya apartmanınıza gelen fiber kabloyu sonlandıran büyük sonlandırıcıdan çıkan ethernet kablosuna sahipsiniz. Bu kabloyu, temin ettiğiniz veya internet servis sağlayıcısı tarafından temin edilen Router cihazın WAN portuna takmanız gerekiyor. Her Router’da ayrı bir WAN portu olmayabilir. Bazı üreticiler, ayrı bir WAN portu yapmak yerine, bir Ethernet portunu hibrit bir şekilde tasarlıyor. Yani bir ethernet portu hem WAN hem de ethernet olarak çalışabiliyor. Üzerinde WAN yazan ethernet portuna, dairenize gelen ethernet portunu takın.

Fiziksel kurulumu tamamladık, ancak iş bununla bitmiyor. İnternet servis sağlayıcımız tarafından verilen PPPoE kullanıcı adı ve şifresini yönlendiricimize girmemiz gerekiyor. Bunun için Router’ın arayüzüne gireceğiz.

WAN kurulumu

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, Router’a ethernet kablosunu takmakla iş tamamlanmıyor. Bu sebeple arayüze girerek, WAN bilgilerini yani operatör tarafından sağlanan PPPoE kimlik bilgilerini girmemiz gerekiyor.

Router arayüzüne girmek için öncelikle cihazın yerel IP adresini bilmeniz gerekiyor. Bu çoğunlukla 192.168.1.1 veya 192.168.0.1’dir. İki IP adresinden birini deneyebilir ya da cihazın altındaki etikete göz atabilirsiniz. Bu noktada Rotuer’a kablosuz veya kablolu bir şekilde bağlı olmanız gerekiyor. Ardından tarayıcı adres çubuğuna doğru IP adresini yazıp Enter’a basarak arayüze erişeceğiz.

IP adresine erişemiyorsanız, bir bilgisayar aracılığıyla IP adresini öğrenebilirsiniz. CMD üzerinden ipconfig komutunu yazarak da öğrenmeniz mümkün.

Cihazınız ulaşılamayacak bir yerdeyse, CMD üzerinden öğrenmeniz en basit yöntem olacaktır. Bunun için Windows + R kombinasyonu ile Çalıştır’ı açıp CMD yazarak Enter’a basmanız, ardından ipconfig komutunu girmeniz yeterli.

Biz bu örnekte TurkNet tarafından sağlanan Zyxel VMG3625-T50B modemi kullandık. Zyxel VMG3625-T50B modeli fabrika çıkışlı olarak 192.168.1.1 IP aralığına ayarlanmış bir modem. Ancak ben kendi tercihim sebebiyle cihazın IP aralığını 192.168.0.1’e çektim. Sizin cihazınızda da IP adresi belirsizse, bu yöntemi kullanmalısınız.

cmd ipconfig ip adres öğrenme

Komutu girip Enter’a bastıktan sonra karşımızda birden fazla sonuç çıktı. Bu sonuçlar arasında Default Gateway yazan kısım Router’ınızın arayüz IP adresidir.

IP adresimizi girdikten sonra Router’ın arayüzüne eriştik. Modem güvenlik amaçlı bizden kullanıcı adı ve şifre istiyor. Bu şifre genellikle yine cihazınızın altında mevcut olacaktır. Bilgilerinizi girdikten sonra modem arayüzüne erişebilirsiniz.

Modem arayüzünden İnternet, WAN veya Kurulum adlı menülerden, manuel kurulum aşamasına geçebilirsiniz. Cihazınız eğer otomatik bir kurulum sihirbazına sahipse, ilk açılışta sizi bu sihirbaza yönlendirecektir. Bu sayede işlemleriniz daha basit hale getirilir.

Ancak biz manuel yoldan devam ediyoruz. Rehberde kullandığımız cihaz hem Router hem de modem olarak kullanılabilen, TurkNet tarafından sağlanan ZyXEL VMG3625-T50B modeli. Siz de benzer adımlarla kendi cihazınız için işlemleri sorunsuz bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

Söz konusu ayara ulaştıktan sonra PPPoE yani kimlik bilgilerimizi gireceğiz. PPPoE esasında internete erişim anahtarımız diyebiliriz. İnternet servis sağlayıcılar, kullanıcılarının internet hizmetlerine erişebilmesi için bir kullanıcı adı ve şifre belirler. Bu kullanıcı adı ve şifre Router ve modem üzerinden girilir ve internet servis sağlayıcı tarafından bilgiler doğrulanırsa, internet erişimi sağlanmış olur.

pppoe kullanıcı adı ve şifre
PPPoE protokolü ile kullanıcı adı ve şifre girerek internet bağlantısı kuruluyor.

Görselde de görebileceğiniz üzere iki adet boşlukla karşılaşacaksınız. Bu boşluklara, operatörünüz tarafından sağlanan bilgileri girin. Ardından kaydet butonuna basarak işlemin tamamlanmasını bekleyin. Bu işlem çoğu zaman cihazın yeniden başlatılmasına yol açar, panik yapmadan sürecin tamamlanmasını bekleyin.

Günümüzde internet servis sağlayıcılarının kullandığı bir teknoloji olan TR-069 sayesinde kullanıcılar servis sağlayıcılar tarafından sağlanan modemi taktıkları anda herhangi bir işlem yapmadan kullanmaya başlayabiliyor. TR-069, internet servis sağlayıcılar için uzaktan kontrol mekanizmasını oluşturuyor. Böylece kullanıcı herhangi bir şey yapmadan modem kendisini otomatik olarak kuruyor ve internet bağlantısı sağlıyor. Ancak belirttiğimiz gibi, otomatik kurulum yalnızca kendi internet servis sağlayıcınızın sağladığı cihaz üzerinden gerçekleştirilir.

Örneğin TurkNet’ten alacağınız bir ZyXEL VMG3625-T50B modemde TR-069 protokolü aktifse herhangi bir WAN kullanıcı adı ve şifre bilgisi girmeniz gerekmez. Ancak TR-069 protokolü kullanıma kapalıysa, TurkNet tarafından verilen WAN kullanıcı adı ve şifre bilginizi PPPoE kurulumunda girmeniz gerekir.

İşlemi tamamladıysanız, artık internete erişiminiz olmalıdır. Ancak halen internete erişiminiz yoksa, kullanıcı adınız ve şifrenizi kontrol edip, kablo bağlantısının doğru olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Ayrıca bazı internet servis sağlayıcılar, kendi Router cihazları dışında cihazların kullanımına izin vermediği için MAC adresi sınırlaması koyabiliyor. Bu durumda MAC Clone yani manuel olarak MAC adresi belirleyebildiğiniz bir Router cihazı tercih etmeniz gerekiyor. İSS tarafından verilen Router’ın WAN MAC adresini yeni Router’a girerseniz, bu kısıtlamadan kurtulabilirsiniz.

Doğru Router nasıl seçilir?

Ülkemizde 2 çeşit fiber internet senaryosu var. Bu sebeple seçeceğiniz Router modelleri bu kullanım senaryolarına uymak zorunda.

Bu senaryolardan ilki, toplu konut bölgelerinde sıkça tercih edilen büyük sonlandırıcı cihazlarının kullanıldığı yerlerde geçerli. Bu cihazların amacı, binaya kadar gelen fiber hattını CAT standardında ethernet kablolarıyla dairelere dağıtmak. Bu sayede kullanıcıların evinde yalnızca bir adet modem / Router cihazı bulunuyor ve daireye gelen WAN kablosu ile internete bağlantı sağlanıyor.

fiber sonlandırıcı cihazı
Toplu konutlar için fiber sonlandırıcı cihazı

Bu senaryoda daire içinde herhangi bir sonlandırıcı (ONT cihazı) bulunmadan bir Router ile bağlantıyı evinizdeki cihazlarınıza dağıtabilirsiniz. Bu Router’lar genellikle fiber destekli adı altında satılan, üzerinde bir adet WAN portu ve PPPoE (ağ protokolü) desteği olan Router’lardır. Bu iki özellik bu senaryoda şart. Yani seçeceğiniz Router modelleri bu özellikleri desteklemek zorunda.

Fiber altyapıdaki ikinci kullanım senaryosu ise yine yaygın olan ONT sonlandırma cihazı sonrası kullanılan Router kullanımını temsil ediyor. Bu senaryoda, biraz önceki bina özelinde olan sonlandırıcı cihazlar yerine daireye özel ONT adı verilen sonlandırıcı cihazlar devreye giriyor. Bu cihazlar, yine aynı şekilde fiber hattın son bulduğu, sonrasında internet bağlantısının Router cihazlarına aktarıldığı yerlerdir.

zyxel gpon ont cihazı
Örnek bir Zyxel ONT cihazı

Eğer internet servis sağlayıcınız size ayrıca bir ONT cihazı tahsis ettiyse, harici bir Router kullanmak zorundasınız. Yani ilk senaryodaki gibi WAN portuna sahip bir Router tercih etmeniz gerekiyor.

Ancak günümüzde hem ONT yani sonlandırıcı görevini gören hem de Router görevini gören cihazlar mevcut. Bu cihazlar, harici bir Router veya modem ihtiyacını ortadan kaldırarak tek cihaz ile bağlantının kurulmasını sağlıyor.

TurkNet, kullanıcılarına TurkNet GigaFiber kapsamında daireye kadar fiber internet sunuyor. Böylece 1000 Mbps’ye varan download ve upload hızındaki interneti daha stabil ve yüksek performanslı kullanabiliyorsunuz. Ayrıca TurkNet GigaFiber ve TurkNet Fiber 100 hizmetlerinde modemi hizmet kullanım süresi boyunca ücretsiz sunuluyor.

Router’lar sadece bu iş için mi var?

Bazı Router modelleri, yalnızca temel görevini yerine getirmekten ziyade, farklı görevleri de yerine getirebilir. Örneğin bazı cihazlar Access Point desteği sunuyor. Bu sayede Router cihazını tıpkı bir Access Point gibi, herhangi bir kablo bağlantısı olmadan, farklı bir modeme bağlanarak kablosuz internet yayınlayıcı olarak kullanabilirsiniz.

Ayrıca bazı hibrit cihazlar da mevcut. Rehberimizde de kullandığımız ve TurkNet’in kullanıcılarına sağladığı ZyXEL VMG3625-T50B modeli temelde bir Router. Ancak aynı zamanda bir modem. ZyXEL VMG3625-T50B, üzerinde hem xDSL altyapılar için RJ-11 portu hem de fiber altyapılar için RJ-45 portu bulundurur. Kullanıcılar hangi altyapıyı kullanıyor olurlarsa olsunlar, tek bir cihazla bütün sorunları ortadan kaldırabiliyor.

Mevcut internet bağlantınızı genişletebilirsiniz

Bazı modem ve Router’lar bünyesinde Access Point modunu barındırır. Bu mod sayesinde boşta olan bir modemi Access Point olarak kullanabilirsiniz.

Burada yine Zyxel VMG3625-T50B modelini kullanacağız. Bu model özünde hem VDSL hem de fiber internet desteği olan bir modem. Ancak köprü modu sayesinde hem kablolu hem de kablosuz internet dağıtabilen bir Access Point haline gelebiliyor.

Siz de cihazınızın desteklemesi durumunda köprü veya AP modu olarak geçen bu modları kullanabilir, internet kapsama alanınızı genişletebilirsiniz.

Bu işlem için 2 yolumuz var. Bu yollardan biri kablolu köprüleme iken, diğeri kablosuz köprüleme olarak geçiyor.

Kablolu köprüleme

İşlemlere başlamadan önce kontrol etmemiz gereken noktalar var. Bunlardan en önemlisi, ana modemimizin arayüz yani geçit IP’sini öğrenmek. Kullanacağımız iki cihazın da geçit IP’si aynı olursa, bağlantımız başarısız olacak ve internete çıkış sağlayamayacağız. Bu sebeple ilk olarak ana modemimizin IP adresini öğrenmemiz gerekiyor. Bunun için yine yukarıda belirttiğimiz CMD yoluna başvurun.

Ana modem IP adresimizi öğrendiğimize göre, Zyxel VMG3625-T50B modemimiz üzerinden artık gerekli işlemlere başlayabiliriz. Zyxel modemin ana geçit IP adresini öğrenmek için yukarıdaki işlemi yapabilirsiniz ancak bunun için Zyxel modeme bağlı olmanız gerektiğini belirtelim.

Zyxel VMG3625-T50B arayüz

Arayüze erişim sağladık. Bu aşamada yapmamız gereken ilk işlem, cihazımızın ana IP adresini, ana modem IP adresimizin aralığına çekmek olacak. Bu işlem sayesinde sorunsuz bir bağlantı kurmayı garantilemiş olacağız.

Zyxel VMG3625-T50B modelinin arayüz ana sayfasında yer alan LAN ayarlarına giriyorum. Bu sizin modeminizde menüler arayıcılığıyla yine LAN adı altında veya Yerel Ağ adı altında yer alabilir.

modem ip adresi değiştirme

Gerekli ayara ulaştığımızda IP Adresi kısmından 192.168.0.1 bilgisini silerek 192.168.0.2 ibaresini giriyorum. Bu değer, benim ana modem IP adresimin 1 blok üstünü temsil ediyor. Siz de ana modem IP’nize göre bu değeri belirleyip kaydedin.

Bu işlem sonrasında cihazınızın yeniden başlayacak ve artık yeni belirlediğiniz (bizim örneğimizde 192.168.0.2) IP adresi ile arayüze giriş yapabileceksiniz.

Arayüze yeniden giriş yaptıktan sonra Zyxel VMG3625-T50B modeli için sağ üst menüden Ağ Ayarı -> Geniş Bant yolunu izleyerek WAN ayarlarına ulaşıyoruz. Bu ayar diğer modemlerde doğrudan WAN olarak geçiyor olabilir. Bu ekrana ulaştıktan sonra ETHWAN bağlantısını düzenleyeceğiz.

modem köprü modu

Default olarak Yönlendirme ayarında olan modemimizi buradan Köprü moduna alıyoruz. Ardından Uygula butonuyla ayarları kaydediyoruz ve modemimiz otomatik olarak yeniden başlıyor. Bu işlem sonrasında artık modemimiz kendini köprü moduna göre ayarladı ve kullanıma hazır hale getirdi.

Zyxel VMG3625-T50B, köprü modunun aktif edilmesiyle birlikte DHCP sunucusunu (kısaca bağlı cihazları yöneten ve IP dağıtımı yapan servis) da otomatik iptal ediyor. Ancak bu her modemde aynı olmayabilir, bu sebeple siz de kendi modeminiz üzerinden DHCP sunucusunu kontrol etmeli ve açıksa kapatmalısınız. Zira IP dağıtımı artık ana modem üzerinden gerçekleşecek.

Şimdi Zyxel modemimizde yapmamız gereken tek işlem kaldı. Ana modem üzerinden gelen bir Ethernet kablosunu, Zyxel VMG3625-T50B modemimiz üzerindeki herhangi bir LAN portuna takmak ve modemimizi yeniden başlatmak. Bu işlem sonrasında köprü modu çalışmaya başlayacak ve belirlediğiniz kablosuz ağlara bağlanıp internete erişebileceksiniz.

Burada uyarmak istediğim bir nokta var. IP dağıtımını artık ana modemimiz yapıyor ve belirlenen belli bir aralıktaki IP adreslerini dağıtıyor. Ana IP adresimiz 192.168.0.1 ancak modemimiz IP dağıtımını 192.168.0.2’den itibaren yapıyorsa, ikinci modemimiz ile IP çakışması olacağından internete erişim sağlanamayacaktır. Bu sebeple ana modemimiz üzerinden DHCP ayarlarına erişerek, verilecek IP adresi aralığını belirleyeceğiz.

Ana modemimizin arayüzüne girerek LAN ayarlarına giriş yapın.

modem dhcp ayarları

Bu ekranda gördüğünüz üzere kullandığımız ana modemimiz 192.168.0.100 ile 192.168.0.200 arasında bir IP adres boşluğu ayırmış. Yani herhangi bir IP çakışması mümkün değil. Sizin modeminizde bu ayar yukarıdaki örneğe göre 192.168.0.2 ile başlıyorsa (kendi IP adresinize göre ayarlayın), bu örnekteki gibi uzak bir aralığı ayarlayabilirsiniz.

Her altyapıya uygun Router: Zyxel VMG3625-T50B

TurkNet, kendi modemlerini kullanmakta kullanıcıları özgür bırakan bir şirket. Ancak modem ve Router değiştirmek isteyen kullanıcılar için de uyumluluk problemlerini bir kenara bırakarak ihtiyaçlarınızı giderecek bir çözümleri var.

TurkNet’in faturaya ek peşin fiyatla satışa sunduğu Zyxel VMG3625-T50B modem, hem ADSL hem VDSL hem de fiber internet yani TurkNet’in GigaFiber hizmetiyle tam uyumlu.

Zyxel VMG3625-T50B

Modem ve Router tanımını tek cihazda birleştiren bu ürün, kullanıcıların altyapı türü fark etmeden internete hızlı bir şekilde bağlanmalarını sağlıyor. Üstelik ayrıcalıklar bununla da sınırlı değil. ADSL kullanıcısı olan bir kişi altyapısı iyileştikten sonra VDSL hizmetine geçmek istediğinde herhangi bir ek masrafa girmeden mevcut cihazla yoluna devam edebiliyor.

Modemin TurkNet GigaFiber ile sunulan 1000 Mbps’ye kadar internet hızıyla da tam uyumlu olduğunu belirtelim.

TurkNet GigaFiber nedir?

Türkiye’nin başarılı servis sağlayıcılarından olan TurkNet, kendi altyapısıyla kullanıma açtığı GigaFiber hizmetini 139.90 TL’ye sunuyor. Üstelik vaat edilen 1.000 Mbps’ye kadar olan hız yalnızca download yani indirme hızında değil, upload yani yükleme hızında da kullanıcıların hizmetine sunuyor.

GigaFiber hizmeti, TurkNet’in diğer hizmetlerinde olduğu gibi taahhütsüz bir hizmet ve farklı bir operatörden geçmeniz durumunda taahhüt cayma bedelinin 1.000 TL‘ye kadar olan kısmı da TurkNet tarafından karşılanıyor. Adresinizde TurkNet GigaFiber varsa, siz de hemen TurkNet’li olmak için başvurunuzu iletebilirsiniz.

  • Taahhüt ve kota yok: Hizmetinizi memnun olduğunuz sürece kullanın. Kota derdi olmadan da Steam’den dilediğiniz gibi oyun indirebilir, Netflix’ten 4K içerik izleyebilir ve canlı yayın yapabilirsiniz.
  • Yüksek upload hızları: 1.000 Mbps’ye kadar hız seçenekleriyle Zoom ve EBA gibi platformlara kesintisiz erişim sağlayın. Twitch, TikTok ve YouTube gibi platformlarda en yüksek kalitede canlı yayınlar yapın.
  • Dünya kalitesinde hizmet: TurkNet, dünya hızında ve kalitesinde GigaFiber’i tamamen kendi altyapısında sunuyor. Sizi özgürleştiren, yüksek hızlı ve müşteri odaklı hizmet, sürekli iyileştirilmeye devam ediliyor.
  • 7/24 müşteri desteği: Dilediğiniz zaman TurkNet’e ulaşabilirsiniz. Destek talepleriniz hızlı çözülüyor.
  • Hızlı müdahale ve çözüm: TurkNet’in kendi altyapısında olan bu hizmette gerekli tüm müdahaleleri kendi uzman ekibi rekor sürelerde yapabiliyor.

TurkNet başvurusunun ilk adımı: altyapı sorgulama

Adresinizde kullanabileceğiniz altyapı ve hızı, müşterisi olacağınız internet servis sağlayıcısının sitesinden sorgulayabilirsiniz. Peki bu nasıl yapılıyor?

Türkiye’nin önde gelen internet servis sağlayıcılarından olan TurkNet, internet başvurusu öncesinde altyapınızın hangi teknolojiyi ve hangi hızı desteklediğini belirten bir altyapı sorgulama sistemine sahip. Bu sistem sayesinde adresinizdeki altyapının DSL ya da Fiber olup olmadığını görebilirsiniz.

TurkNet’in altyapı sorgulama sistemi iki şekilde çalışıyor; adres ile sorgulama ve sabit telefon numarası ile sorgulama. Her iki yöntemle altyapı sorgulama işlemleri şu şekilde;

TurkNet Adres ile Altyapı Sorgulama

TurkNet’in altyapı sorgulama sistemi, yukarıda da belirttiğimiz gibi hem adres hem de sabit telefon numarası üzerinden yapılabiliyor. Ancak günümüzde çoğu müşteri artık sabit telefon hattı kullanmıyor. En yaygın seçenek olan adresle altyapı sorgulama işlemi ise şu şekilde;

turknet altyapı sorgulama

Altyapı sorgulama sistemine girdikten sonra, karşımıza çıkan Adres Bilgisi ile Sorgula ve Telefon No ile Sorgula seçeneklerinden Adres Bilgisi ile Sorgula seçeneğine tıklayın. Buradan sonra il, ilçe, mahalle, cadde, sokak, bina ve daire numaraları bilgilerini doldurarak Altyapı Sorgula butonuna tıklayın.

Sorgulama işlemi bittiğinde şöyle bir ekranla karşılaşacaksınız;

turknet altyapı sorgulama sonucu

Bizim sorguladığımız örnek adreste 80 Mbps hıza kadar destek sunan VDSL bir altyapı hizmeti bulundu. TurkNet internet hizmetini 139,90 TL’den başlayan fiyatlarla sunuyor. Ayrıca sunulan hızı evinizde kullanırken altyapı kalitenize ek olarak bina, daire tesisatınızın ve modeminizin de önemli olduğunu belirtelim.

TurkNet’in altyapı sorgulama servisi, 80 Mbps destekleyen internet tesisatımız için bize Özgür İletişim 100 paketini önerdi. Bu kısım, sorguladığınız adreste çıkacak olan tahmini hıza ve altyapı türüne göre değişiklik gösterecek. Hemen aşağısında da TurkNet’in kota ve taahhüt koymadığını hatırlatan, ayrıca 30 gün içinde %100 iade seçeneği sunan hizmetleri görülüyor. Ayrıca bize sunulan VDSL tarifesinde, başka internet servis sağlayıcı operatörlerden geçmemiz durumunda 240 TL’lik cayma bedeli karşılandığını görüyoruz. Bu bedel GigaFiber hizmetine geçiş yapan kullanıcılar için ise 1.000 TL.

Sabit Telefon Numarası ile Altyapı Sorgulama

Bu işlem için de yine altyapı sorgulama sistemine girdikten sonra, karşımıza çıkan Adres Bilgisi ile Sorgula ve Telefon No ile Sorgula seçeneklerinden bu sefer Telefon No ile Sorgula seçeneğine tıklayın.

Buradan sonra Sabit telefon no giriniz boşluğuna, adresinize kayıtlı ev/iş telefonu numarasını girerek, altyapı sorgulama sonucunuzu öğrenebilirsiniz.

Altyapınızın desteklediği hız, evinizde alabileceğiniz internet hizmeti hızını gösterir. Ancak altyapınızın gelişmesi veya fiber altyapılara geçişinizin sağlanması durumunda 1.000 Mbps’e kadar çıkabilirsiniz.

TurkNet’e mevcut aboneliğinizi iptal ettirmeden geçebilirsiniz

Müşteriler internet sitesindeki başvuru adımlarını uygulayarak veya telefon üzerinden başvuru yöntemini kullanarak TurkNet’e geçişleri için ilk adımı atıyor. Ardından TurkNet, müşteriler için tüm geçiş sürecini yöneterek zahmetsiz bir geçiş süreci sunuyor. Bu sayede size ayrılan mevcut portu kaybetme riski olmadan ve internetiniz neredeyse hiç kesilmeden geçiş yapabiliyorsunuz.

Bununla birlikte, TurkNet’e geçen kullanıcıların mevcut internet servis sağlayıcı operatörlerindeki cayma bedelleri TurkNet GigaFiber’de 1.000 TL’ye kadar, diğer altyapılarda 240TL’ye kadar TurkNet tarafından ödeniyor.

Diğer operatörlerden TurkNet’e nasıl geçilir?

Sizin hiç yerinizden kalkmanıza gerek yok. Mevcut internet aboneliğinizi iptal etmeden TurkNet’e geçiş yapabilirsiniz. İlk olarak başvurunuzu yapıyorsunuz, ardından kurye ile kapınıza gelen operatör değişikliği belgelerini imzalamanız yeterli. TurkNet, sesli onayınızı aldıktan sonra değişiklik talebinizi operatörünüze iletiyor ve 48 saat içerisinde bu talebe cevap verilerek geçişiniz tamamlanıyor.

Farklı operatörlerden geçiş süreci de, daha önce anlattığımız “3 Adımda Nasıl TurkNet’li Olurum?” rehberimizdeki ile benzer ilerliyor. Abonelik başvurusu işlemlerine geçmeden önce altyapı sorgulaması yaparak geçebileceğiniz tarifelere ve kullanabileceğiniz hız miktarına göz atabilirsiniz. Eğer Kablonet, Superonline veya Vodafone fiber altyapısı üzerinden hizmet alıyorsanız, operatör değişikliği işlemleri yapılamamaktadır.

Aboneliğinizi iptal ettirmeden TurkNet’e geçmenin avantajları

Mevcut internet aboneliğinizi iptal ettirmeden TurkNet’e geçiş yaptığınız takdirde birçok avantaj elde etmiş olursunuz. İlk olarak abonelik işlemleriniz sıfır bir aboneliğe göre çok daha kısa sürüyor. Zaten halihazırda kullandığınız bir portunuz olduğunuz için onu da kaybetmemiş olursunuz.

Artı olarak sıfır aboneliklerde olan kurulum hizmeti ücretini ödemezsiniz. Yeni bir kurulum yapılmayacağı için böyle bir hizmete ihtiyacınız olmaz.

TurkNet başvurusu nasıl yapılır?

İlk aşamada da bahsettiğimiz gibi başvuru işlemlerini iki kanaldan yapabiliyorsunuz: web sitesi ve 0850 288 80 81 telefon hattı. Başvuruyu online olarak yapmak isteyen kullanıcılar, bu sayfa üzerinden işlemlerini gerçekleştirebiliyor.

4 adımda online başvuru süreci ise şu şekilde;

1- İletişim Bilgileriniz

TurkNet, hizmet söyleşmesini hazırlamak için online başvuru formunun ilk adımında iletişim bilgilerinizi talep ediyor. Bu doğrultuda Ad/Soyad, e-posta adresi ve telefon numaranız isteniyor. Ayrıca kişisel veri aydınlatma formunu ve verilerinizin işlenmesini onayladığınız adım da bu aşamada.

turknet başvuru formu - iletişim bilgileri

2- Adres Bilgileriniz

Online başvuru formunun ikinci aşamasında varsa halihazırda kullandığınız internet operatörünüzün bilgilerini girmeniz gerekiyor.

turknet başvuru formu - adres bilgileriİnternet Var seçeneğini seçip, mevcut internet servis sağlayıcının hizmet numarası (XDSL numarası) bilgisini girmeniz yeterli olacaktır. Ayrıca farklı bir servis sağlayıcıdan geçiş yapmanız durumunda 240 TL’ye kadar, TurkNet GigaFiber servisine geçmeniz durumunda da 1.000 TL’ye kadar taahhüt cayma bedeli TurkNet tarafından karşılanıyor. Artık sonraki aşamaya geçebilirsiniz.

3- Tercihler

Adres ve mevcut internet sağlayıcınızın bilgilerini doldurduktan sonraki aşamada, altyapınızın desteklediği hızı görebilirsiniz.

Üçüncü aşama penceresinde, yukarıda da belirttiğimiz gibi tercihlerinizi yapmanız istenmekte. İnternet Hız Seçimi kısmında altyapınızın desteklediği hızı içeren tarifeyi görebilirsiniz. Ek Hizmet Seçimi kısmından ek tercihlerinizi seçebilirsiniz. Örneğin modeminiz yoksa hem ADSL/VDSL hem de fiber hızları destekleyen, yüksek WiFi performansı sunan, fiyat performans ürünü modemi avantajlı ödeme yöntemleri ile satın alabilirsiniz.

Bunlara ek olarak sabit IP (static ip) hizmeti ve güvenli internet profili tercihlerinizi de yapabilirsiniz. Bu aşamalar tamamlandıktan sonra sıra fatura tercihlerinize geliyor. Faturanızı yeşil dostu olarak e-posta adresinize mail olarak isteyebilirsiniz.

4- Kimlik ve Ödeme Bilgileri

Online başvuru sürecinin dördüncü ve son aşaması kimlik doğrulamasını içeriyor. Bu aşamada kimlik belgenizin bilgileri ve fatura için ödeme yöntemi bilgileriniz isteniyor. Ancak tercihlerinizde modem seçeneğini seçmeniz durumunda, bu ücretlendirme kartınızdan alınıyor ve o aşamada başka bir ödeme alınmıyor.

Adresinizde GigaFiber yoksa ne yapacaksınız?

TurkNet, geçtiğimiz günlerde GigaFiber altyapı genişletme çalışmalarının bir parçası olarak, kullanıcıların altyapı taleplerini değerlendirmeye aldığı yeni bir başvuru sistemi duyurdu. Bu sistemle kullanıcılar adreslerini girerek, bulunduğu bölgeye TurkNet GigaFiber altyapısının gelmesini sağlayabiliyor.

TurkNet GigaFiber altyapı başvurusu yapma

Bu işlem için öncelikle TurkNet’in GigaFiber İstiyorum sayfasına gidin. Bu sayfanın orta kısmında “GigaFiber istiyorum” adlı butona tıklayın. Açılan sayfada, sizden adresiniz istenecek. Adres bilginizi girdikten sonra, mevcut altyapı durumunuzu içeren bir mesaj göreceksiniz. Test adresimizde henüz GigaFiber altyapısı olmadığından, “Üzgünüz, “şimdilik” GigaFiber altyapınız bulunmuyor. Hemen altyapı talebinizi iletebilirsiniz.” mesajı ile karşılaşıyoruz.

turknet gigafiber altyapı başvurusu

Bu mesajın hemen altında, GigaFiber altyapısı talebinizi iletebilmeniz için iletişim bilgilerinizi doldurmalısınız. Ardından ise Kişisel Veri Aydınlatma Metni’ni okuyup onaylayarak “Adresime GigaFiber İstiyorum” butonuna basın.

TurkNet web sitesinde yapmanız gereken işlemler bu kadar. Şimdi tek yapmanız gereken, başvuru sırasında verdiğiniz e-posta adresinize gelen doğrulama linkini kullanarak başvurunuzu gerçekleştirmek olacaktır. TurkNet, adresinizdeki taleplere göre durumu değerlendirecek ve GigaFiber çalışmaları için listeye ekleyecektir. İşte tüm işlem bu kadar basit.


TurkNet sponsorluğunda Technopat okurlarına yararlı olması için hazırlanmıştır: https://www.technopat.net/turknet bölümünde internet odaklı yardımcı makalelerimizi bulabilirsiniz.

– Advertorial / Reklam –