Anasayfa Makale WAN ve LAN Nedir?

WAN ve LAN Nedir?

WAN ve LAN Nedir

İnternete bağlanabilmemiz ve diğer cihazlarla iletişim kurabilmemiz için birçok teknolojiye ihtiyacımız var. Bunlardan biri de area network yani alan ağlarıdır. İnternete erişmemiz, çevremizdeki veya uzaktaki bir cihaza erişmemiz, söz konusu bu ağ yapıları sayesinde mümkün oluyor. Peki bunlar nelerdir?

WAN nedir?

“Wide Area Network” yani Geniş Alan Ağı adı verilen bu ağ türü, birden fazla cihazın birbiriyle bağlanmasını ve iletişim kurmasını sağlayan fiziksel bir ağ türüdür. Temelde WAN’lar, farklı noktalardaki yerel ağların (LAN) birbirlerine bağlanmasıyla oluşturulmuş geniş ve büyük ağlardır. Günümüzdeki internet teknolojisi de bu oluşumun güzel bir örneğidir.

wan ve lan nedir

Yukarıda da değindiğimiz gibi, geniş alan ağları, birden fazla konumdan ve dünyanın her yerinden cihazları bağlayabilen bir telekomünikasyon ağları teknolojisidir. WAN’lar, bugüne kadar mevcut olan en büyük ve en kapsamlı bilgisayar ağları biçimleridir.

Bilinen ilk WAN, 1950’lerin sonlarında Yarı Otomatik Kara Ortamı (SAGE) radar savunma sistemindeki siteleri birbirine bağlamak için ABD Hava Kuvvetleri tarafından geliştirildi. Özel iletişim hatları, telefonlar ve modemlerden oluşan devasa bir ağ, siteleri birbirine bağladı.

IP tabanlı internetin temeli de, dağıtılmış kontrole sahip ilk geniş alanlı paket anahtarlamalı ağ ve TCP/IP protokol paketini uygulayan ilk ağ olan Gelişmiş Araştırma Projeleri Ajans Ağı (ARPANET) ile başlamıştır.

ARPANET başlangıçta California Üniversitesi, Los Angeles (UCLA), Stanford Araştırma Enstitüsü (şimdi SRI International), California Üniversitesi, Santa Barbara (UCSB) ve Utah Üniversitesi’ni birbirine bağladı. İşte bunlar WAN ağlarının ilk örnekleri.

Günümüzde evlerimizde kullandığımız internet hizmeti de bir WAN örneğidir. İnternet servis sağlayıcılar, kendi WAN ağlarını diğer ağlarla birleştirir ve bu sayede internete erişim sağlanır. Birden fazla LAN ağının oluşturduğu WAN’lar da esasında birbirine bağlı sistemlerdir.

Biraz önceki örnekteki gibi, internet servis sağlayıcılar, kendi WAN ağları üzerinden müşterilerine internet hizmeti sunarlar. Bunu, müşteriler için oluşturulan WAN kullanıcı adı ve şifresi ile sağlarlar. Modem ve router makalelerimizden hatırlayacağınız üzere, internete erişmek için WAN bilgilerine ihtiyaç duyarsınız. İnternet servis sağlayıcınızın WAN ağına fiziksel olarak bağlı olsanız da, ağa erişmek için bu bilgileri modem/router üzerinden girmeniz şart. Aksi taktirde internete erişim sağlayamazsınız.

WAN ağları görebileceğiniz üzere ücretli ve kısıtlı ağlardır. Kısıttan kastımız ise altyapılar. Günümüzde halen gelişmekte olan altyapı teknolojileri, bölgesel veya tercih edilen internet servis sağlayıcısına göre yeterli performansı gösteremez. Ayrıca internet hizmetini kullandığınız bölge ile binanızdaki kablo kalitesi de WAN yani internet hizmetinizin hızını doğrudan etkiler. Ancak LAN yani yerel ağlarda, kullandığınız donanım (ethernet kartı, Wi-Fi kartı ve modem gibi) ne kadar hız destekliyorsa, o kadar hızı ücretsiz bir şekilde kullanabilirsiniz. Ancak tabii ki yerel bir ağda…

LAN nedir?

Local Area Network yani Yerel Alan Ağı da WAN ağlarına benzer ağlardır. Ancak çok daha küçük bir ağ türüdür. Yerel ağlar, evlerimizde, işyerlerinde, askeri alanlarda ve havalimanları gibi endüstriyel alanlarda kullanılan, nispeten kapalı ağlardır.

Basit bir örnek üzerinden ilerleyelim. Evimizde kullandığımız modem veya router gibi bir cihaza bağlı olan cihazlar, yerel ağı yani LAN’ı oluşturur. Yerel ağınızda olan cihazlara, yalnızca yerel ağınızdaki cihazlar erişebilir. Ancak bir WAN ağına bağlanmanız durumunda, artık diğer LAN ağlarıyla iletişim kurabilirsiniz. Bu da biraz önceki örneklerde de açıkladığımız üzere interneti oluşturuyor. LAN ağları birbiri ile nasıl iletişim kuruyor diyebilirsiniz. Bireysel kullanıcılar gibi en düşük düzeyde olan ağ kullanıcılarının kullandığı ağlar, dış ağlara kapalıdır. Ancak bu herkese açık olan sunuculara erişemeyeceğiniz anlamına gelmez.

LAN nedir

Günümüzde online oyun sunucusu kurmak, home server ile internet sitesi yayınlamak gibi birçok işlem port açarak gerçekleştiriliyor. Yani dışarıdaki bir LAN ağının sizin LAN ağınıza erişebilmesi için, haberleşme sağlanabilecek bir porta ihtiyacı vardır.

Ancak bunun dışında herhangi bir web sitesine girmeniz durumunda, web sitesinin barındırıldığı sunucu üzerinden veri alışverişi yapacağınızdan, ağınız kısmen kapalı ve güvende sayılabilir.

WAN ve LAN arasındaki temel fark nedir?

Yerel alan ağı anlamına gelen LAN ve geniş alan ağı anlamına gelen WAN, bilgisayarlar arasında ara bağlantıya izin veren iki tür ağdır. LAN’lar ev, iş, okul vb. yerlerde daha küçük, daha yerel ağ iletişimi için kullanılır. WAN’lar ise şehirler gibi daha geniş alanları kapsar ve hatta farklı ülkelerdeki bilgisayarların bağlanmasına izin verir. LAN’lar genellikle WAN’lardan daha hızlı ve daha güvenlidir, ancak WAN’lar daha yaygın bağlantı sağlar. Ayrıca LAN’lar, konuşlandırıldıkları kuruluş tarafından şirket içinde sahiplik, kontrol edilme ve yönetilme eğilimindeyken, WAN’lar tipik olarak, kendilerini oluşturan iki veya daha fazla LAN’ın genel internet üzerinden veya bir üçüncü taraf tarafından kurulan özel bir bağlantı aracılığıyla bağlanmasını gerektirir. Tıpkı internet servis sağlayıcılar gibi.

WAN ve LAN portu nedir?

WAN ve LAN’ın nasıl çalıştığına ve aralarındaki farkın ne olduğuna hakim olduysanız, şimdi de gelelim bizim için daha önemli olan kısma. İnternet hizmeti için bir internet servis sağlayıcı ile iletişime geçer ve internet hizmeti satın almak için abonelik başvurusu yaparsınız.

Servis sağlayıcı gerekli abonelik işlemleri sonrasında internet bağlantınızı aktif eder ve modem ya da router cihazınızı takarak internete erişirsiniz. Esasında bu işlem bu kadar basit değil.

Modem ve router cihazlarımız üzerinde yer alan WAN isimli RJ45 ve RJ11 portları, internete bağlanmamızı sağlar. Ancak bunlara fiziksel bir bağlantı sağlamak yeterli değildir. Modemi hiçbir işlem yapmadan kurmak ve cihazlarınızı modeme bağlamak yalnızca LAN yani yerel alan ağı kurmanızı sağlar. Bu ağ yalnızca modeminize bağlı cihazlar arasında veri aktarımı ve LAN üzerinden çoklu oyuncu desteği olan oyunları oynamanızı sağlar.

Dış internet ile iletişiminiz ise bir WAN bağlantısından geçer. WAN bağlantısı için de, dairenize gelen RJ45 soketli bir ethernet kablosu (genellikle fiber internet için) ya da RJ11 tipi bir telefon kablosu (xDSL yani ADSL veya VDSL gibi) cihazınız üzerindeki WAN ya da xDSL bir bağlantı kullanıyorsanız DSL portuna takılmalıdır. Bu aşamadan sonra, internet servis sağlayıcınız tarafından verilen WAN kullanıcı adı ve şifreniz modeme girilir. İşlem tamamlandıktan sonra dış internet yani WAN ile bağlantınız sağlanmış olur.

WAN ve LAN portu
Örnek bir cihazdan WAN ve LAN portu

İşlem her zaman bu kadar zahmetli değildir. Çoğu internet servis sağlayıcı, internet hizmetinin yanında (genellikle taahhütlü ise) bir modem tahsis eder. Bu modem, internet servis sağlayıcı tarafından önceden ayarlandığı için, herhangi bir işlem yapmanıza gerek kalmadan WAN bilgilerini otomatik çeker ve doğrudan internete bağlanabilirsiniz.

Ancak internet servis sağlayıcınızın satmadığı, dışarıdan satın aldığınız bir modem veya router’da bu işlemi manuel olarak gerçekleştirmeniz şarttır. Servis sağlayıcılar genellikle günü kurtaran, düşük hız sunan ucuz modemler sağlar. Ancak TurkNet gibi yüksek performanslı modem sunan bir internet servis sağlayıcı kullanıyorsanız, yeni bir cihaza ihtiyacınız yok.

Özellikle ZyXEL VMG3625-T50B modeli, bütün altyapı türleri ile uyumlu bir modeldir. TurkNet, bu modemi GigaFiber kullanıcıları için ücretsiz sağlarkan, diğer altyapı kullanıcıları için de faturanıza ek veya peşin olacak şekilde satabiliyor. ZyXEL VMG3625-T50B, üzerinde hem RJ11 DSL hem de RJ45 WAN portu olan bir modem. Yani hibrit bir çözüm. Bu modeme sahipken altyapı değiştirmeniz durumunda yeni bir cihaza ihtiyaç duymazsınız. Ayrıca GigaFiber gibi 1.000 Mbps’ye kadar indirme ve yükleme hızı sunan internet türleri ile de tam uyumlu.

Kısaca dairenize gelen bu kablolar WAN portu olarak adlandırabileceğimiz portlara takılır. LAN portları ise, modeminizde yer alan diğer RJ45 tipi soketlerin bulunduğu portlardır. Bu portlar, internete kablo ile bağlanan cihazlar için konulur. Yani masaüstü bilgisayarınızı herhangi bir RJ45 soketli ethernet kablosuyla modeminize bağlamak için kullanılır.

WAN bilgileri nasıl girilir?

Örneğin bir fiber internet kullanıcısısınız ve dairenize kadar gelen fiber kablonun sonlandığı ONT veya apartmanınıza gelen fiber kabloyu sonlandıran büyük sonlandırıcıdan çıkan ethernet kablosuna sahipsiniz. Bu kabloyu, temin ettiğiniz veya internet servis sağlayıcısı tarafından temin edilen modemin WAN portuna takmanız gerekiyor. Her Router’da ayrı bir WAN portu olmayabilir. Bazı üreticiler, ayrı bir WAN portu yapmak yerine, bir Ethernet portunu hibrit bir şekilde tasarlıyor. Yani bir ethernet portu hem WAN hem de ethernet olarak çalışabiliyor. Üzerinde WAN yazan ethernet portuna, dairenize gelen ethernet portunu takın.

Fiziksel kurulumu tamamladık, ancak iş bununla bitmiyor. İnternet servis sağlayıcımız tarafından verilen PPPoE kullanıcı adı ve şifresini yönlendiricimize girmemiz gerekiyor. Bunun için modemin kullanıcı arayüzüne gireceğiz.

WAN ağına bağlanma

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, cihazınıza ethernet kablosunu takmakla iş tamamlanmıyor. Bu sebeple arayüze girerek, WAN bilgilerini yani operatör tarafından sağlanan PPPoE kimlik bilgilerini girmemiz gerekiyor.

Cihazınızın arayüzüne girmek için öncelikle yerel IP adresini bilmeniz gerekiyor. Bu çoğunlukla 192.168.1.1 veya 192.168.0.1’dir. İki IP adresinden birini deneyebilir ya da cihazın altındaki etikete göz atabilirsiniz. Bu noktada modeme kablosuz veya kablolu bir şekilde bağlı olmanız gerekiyor. Ardından tarayıcı adres çubuğuna doğru IP adresini yazıp Enter’a basarak arayüze erişeceğiz.

IP adresine erişemiyorsanız, bir bilgisayar aracılığıyla IP adresini öğrenebilirsiniz. CMD üzerinden ipconfig komutunu yazarak da öğrenmeniz mümkün.

Cihazınız ulaşılamayacak bir yerdeyse, CMD üzerinden öğrenmeniz en basit yöntem olacaktır. Bunun için Windows + R kombinasyonu ile Çalıştır’ı açıp CMD yazarak Enter’a basmanız, ardından ipconfig komutunu girmeniz yeterli.

Biz bu örnekte TurkNet tarafından sağlanan Zyxel VMG3625-T50B modemi kullandık. Zyxel VMG3625-T50B modeli fabrika çıkışlı olarak 192.168.1.1 IP aralığına ayarlanmış bir modem. Ancak ben kendi tercihim sebebiyle cihazın IP aralığını 192.168.0.1’e çektim. Sizin cihazınızda da IP adresi belirsizse, bu yöntemi kullanmalısınız.

cmd ipconfig ip adres öğrenme

Komutu girip Enter’a bastıktan sonra karşımızda birden fazla sonuç çıktı. Bu sonuçlar arasında Default Gateway yazan kısım Router’ınızın arayüz IP adresidir.

IP adresimizi girdikten sonra Router’ın arayüzüne eriştik. Modem güvenlik amaçlı bizden kullanıcı adı ve şifre istiyor. Bu şifre genellikle yine cihazınızın altında mevcut olacaktır. Bilgilerinizi girdikten sonra modem arayüzüne erişebilirsiniz.

Modem arayüzünden İnternet, WAN veya Kurulum adlı menülerden, manuel kurulum aşamasına geçebilirsiniz. Cihazınız eğer otomatik bir kurulum sihirbazına sahipse, ilk açılışta sizi bu sihirbaza yönlendirecektir. Bu sayede işlemleriniz daha basit hale getirilir.

Ancak biz manuel yoldan devam ediyoruz. Rehberde kullandığımız cihaz hem Router hem de modem olarak kullanılabilen, TurkNet tarafından sağlanan ZyXEL VMG3625-T50B modeli. Siz de benzer adımlarla kendi cihazınız için işlemleri sorunsuz bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

Söz konusu ayara ulaştıktan sonra PPPoE yani kimlik bilgilerimizi gireceğiz. PPPoE esasında internete erişim anahtarımız diyebiliriz. İnternet servis sağlayıcılar, kullanıcılarının internet hizmetlerine erişebilmesi için bir kullanıcı adı ve şifre belirler. Bu kullanıcı adı ve şifre Router ve modem üzerinden girilir ve internet servis sağlayıcı tarafından bilgiler doğrulanırsa, internet erişimi sağlanmış olur.

pppoe kullanıcı adı ve şifre
PPPoE protokolü ile kullanıcı adı ve şifre girerek internet bağlantısı kuruluyor.

Görselde de görebileceğiniz üzere iki adet boşlukla karşılaşacaksınız. Bu boşluklara, operatörünüz tarafından sağlanan bilgileri girin. Ardından kaydet butonuna basarak işlemin tamamlanmasını bekleyin. Bu işlem çoğu zaman cihazın yeniden başlatılmasına yol açar, panik yapmadan sürecin tamamlanmasını bekleyin.

Günümüzde internet servis sağlayıcılarının kullandığı bir teknoloji olan TR-069 sayesinde kullanıcılar servis sağlayıcılar tarafından sağlanan modemi taktıkları anda herhangi bir işlem yapmadan kullanmaya başlayabiliyor. TR-069, internet servis sağlayıcılar için uzaktan kontrol mekanizmasını oluşturuyor. Böylece kullanıcı herhangi bir şey yapmadan modem kendisini otomatik olarak kuruyor ve internet bağlantısı sağlıyor. Ancak belirttiğimiz gibi, otomatik kurulum yalnızca kendi internet servis sağlayıcınızın sağladığı cihaz üzerinden gerçekleştirilir.

Örneğin TurkNet’ten alacağınız bir ZyXEL VMG3625-T50B modemde TR-069 protokolü aktifse herhangi bir WAN kullanıcı adı ve şifre bilgisi girmeniz gerekmez. Ancak TR-069 protokolü kullanıma kapalıysa, TurkNet tarafından verilen WAN kullanıcı adı ve şifre bilginizi PPPoE kurulumunda girmeniz gerekir.

İşlemi tamamladıysanız, artık internete erişiminiz olmalıdır. Ancak halen internete erişiminiz yoksa, kullanıcı adınız ve şifrenizi kontrol edip, kablo bağlantısının doğru olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Ayrıca bazı internet servis sağlayıcılar, kendi modemleri dışında cihazların kullanımına izin vermediği için MAC adresi sınırlaması koyabiliyor. Bu durumda MAC Clone yani manuel olarak MAC adresi belirleyebildiğiniz bir cihazı tercih etmeniz gerekiyor. İSS tarafından verilen cihazın WAN MAC adresini yeni cihaza girerseniz, bu kısıtlamadan kurtulabilirsiniz.

Her altyapıya uygun Router: Zyxel VMG3625-T50B

TurkNet, kendi modemlerini kullanmakta kullanıcıları özgür bırakan bir şirket. Ancak modem ve Router değiştirmek isteyen kullanıcılar için de uyumluluk problemlerini bir kenara bırakarak ihtiyaçlarınızı giderecek bir çözümleri var.

TurkNet’in faturaya ek peşin fiyatla satışa sunduğu Zyxel VMG3625-T50B modem, hem ADSL hem VDSL hem de fiber internet yani TurkNet’in GigaFiber hizmetiyle tam uyumlu.

Zyxel VMG3625-T50B

Modem ve Router tanımını tek cihazda birleştiren bu ürün, kullanıcıların altyapı türü fark etmeden internete hızlı bir şekilde bağlanmalarını sağlıyor. Üstelik ayrıcalıklar bununla da sınırlı değil. ADSL kullanıcısı olan bir kişi altyapısı iyileştikten sonra VDSL hizmetine geçmek istediğinde herhangi bir ek masrafa girmeden mevcut cihazla yoluna devam edebiliyor.

Modemin TurkNet GigaFiber ile sunulan 1000 Mbps’ye kadar internet hızıyla da tam uyumlu olduğunu belirtelim.

TurkNet GigaFiber nedir?

Türkiye’nin başarılı servis sağlayıcılarından olan TurkNet, kendi altyapısıyla kullanıma açtığı GigaFiber hizmetini 139.90 TL’ye sunuyor. Üstelik vaat edilen 1.000 Mbps’ye kadar olan hız yalnızca download yani indirme hızında değil, upload yani yükleme hızında da kullanıcıların hizmetine sunuyor.

GigaFiber hizmeti, TurkNet’in diğer hizmetlerinde olduğu gibi taahhütsüz bir hizmet ve farklı bir operatörden geçmeniz durumunda taahhüt cayma bedelinin 1.000 TL‘ye kadar olan kısmı da TurkNet tarafından karşılanıyor. Adresinizde TurkNet GigaFiber varsa, siz de hemen TurkNet’li olmak için başvurunuzu iletebilirsiniz.

  • Taahhüt ve kota yok: Hizmetinizi memnun olduğunuz sürece kullanın. Kota derdi olmadan da Steam’den dilediğiniz gibi oyun indirebilir, Netflix’ten 4K içerik izleyebilir ve canlı yayın yapabilirsiniz.
  • Yüksek upload hızları: 1.000 Mbps’ye kadar hız seçenekleriyle Zoom ve EBA gibi platformlara kesintisiz erişim sağlayın. Twitch, TikTok ve YouTube gibi platformlarda en yüksek kalitede canlı yayınlar yapın.
  • Dünya kalitesinde hizmet: TurkNet, dünya hızında ve kalitesinde GigaFiber’i tamamen kendi altyapısında sunuyor. Sizi özgürleştiren, yüksek hızlı ve müşteri odaklı hizmet, sürekli iyileştirilmeye devam ediliyor.
  • 7/24 müşteri desteği: Dilediğiniz zaman TurkNet’e ulaşabilirsiniz. Destek talepleriniz hızlı çözülüyor.
  • Hızlı müdahale ve çözüm: TurkNet’in kendi altyapısında olan bu hizmette gerekli tüm müdahaleleri kendi uzman ekibi rekor sürelerde yapabiliyor.

TurkNet başvurusunun ilk adımı: altyapı sorgulama

Adresinizde kullanabileceğiniz altyapı ve hızı, müşterisi olacağınız internet servis sağlayıcısının sitesinden sorgulayabilirsiniz. Peki bu nasıl yapılıyor?

Türkiye’nin önde gelen internet servis sağlayıcılarından olan TurkNet, internet başvurusu öncesinde altyapınızın hangi teknolojiyi ve hangi hızı desteklediğini belirten bir altyapı sorgulama sistemine sahip. Bu sistem sayesinde adresinizdeki altyapının DSL ya da Fiber olup olmadığını görebilirsiniz.

TurkNet’in altyapı sorgulama sistemi iki şekilde çalışıyor; adres ile sorgulama ve sabit telefon numarası ile sorgulama. Her iki yöntemle altyapı sorgulama işlemleri şu şekilde;

TurkNet Adres ile Altyapı Sorgulama

TurkNet’in altyapı sorgulama sistemi, yukarıda da belirttiğimiz gibi hem adres hem de sabit telefon numarası üzerinden yapılabiliyor. Ancak günümüzde çoğu müşteri artık sabit telefon hattı kullanmıyor. En yaygın seçenek olan adresle altyapı sorgulama işlemi ise şu şekilde;

turknet altyapı sorgulama

Altyapı sorgulama sistemine girdikten sonra, karşımıza çıkan Adres Bilgisi ile Sorgula ve Telefon No ile Sorgula seçeneklerinden Adres Bilgisi ile Sorgula seçeneğine tıklayın. Buradan sonra il, ilçe, mahalle, cadde, sokak, bina ve daire numaraları bilgilerini doldurarak Altyapı Sorgula butonuna tıklayın.

Sorgulama işlemi bittiğinde şöyle bir ekranla karşılaşacaksınız;

turknet altyapı sorgulama sonucu

Bizim sorguladığımız örnek adreste 80 Mbps hıza kadar destek sunan VDSL bir altyapı hizmeti bulundu. TurkNet internet hizmetini 139,90 TL’den başlayan fiyatlarla sunuyor. Ayrıca sunulan hızı evinizde kullanırken altyapı kalitenize ek olarak bina, daire tesisatınızın ve modeminizin de önemli olduğunu belirtelim.

TurkNet’in altyapı sorgulama servisi, 80 Mbps destekleyen internet tesisatımız için bize Özgür İletişim 100 paketini önerdi. Bu kısım, sorguladığınız adreste çıkacak olan tahmini hıza ve altyapı türüne göre değişiklik gösterecek. Hemen aşağısında da TurkNet’in kota ve taahhüt koymadığını hatırlatan, ayrıca 30 gün içinde %100 iade seçeneği sunan hizmetleri görülüyor. Ayrıca bize sunulan VDSL tarifesinde, başka internet servis sağlayıcı operatörlerden geçmemiz durumunda 240 TL’lik cayma bedeli karşılandığını görüyoruz. Bu bedel GigaFiber hizmetine geçiş yapan kullanıcılar için ise 1.000 TL.

Sabit Telefon Numarası ile Altyapı Sorgulama

Bu işlem için de yine altyapı sorgulama sistemine girdikten sonra, karşımıza çıkan Adres Bilgisi ile Sorgula ve Telefon No ile Sorgula seçeneklerinden bu sefer Telefon No ile Sorgula seçeneğine tıklayın.

Buradan sonra Sabit telefon no giriniz boşluğuna, adresinize kayıtlı ev/iş telefonu numarasını girerek, altyapı sorgulama sonucunuzu öğrenebilirsiniz.

Altyapınızın desteklediği hız, evinizde alabileceğiniz internet hizmeti hızını gösterir. Ancak altyapınızın gelişmesi veya fiber altyapılara geçişinizin sağlanması durumunda 1.000 Mbps’e kadar çıkabilirsiniz.

TurkNet’e mevcut aboneliğinizi iptal ettirmeden geçebilirsiniz

Müşteriler internet sitesindeki başvuru adımlarını uygulayarak veya telefon üzerinden başvuru yöntemini kullanarak TurkNet’e geçişleri için ilk adımı atıyor. Ardından TurkNet, müşteriler için tüm geçiş sürecini yöneterek zahmetsiz bir geçiş süreci sunuyor. Bu sayede size ayrılan mevcut portu kaybetme riski olmadan ve internetiniz neredeyse hiç kesilmeden geçiş yapabiliyorsunuz.

Bununla birlikte, TurkNet’e geçen kullanıcıların mevcut internet servis sağlayıcı operatörlerindeki cayma bedelleri TurkNet GigaFiber’de 1.000 TL’ye kadar, diğer altyapılarda 240TL’ye kadar TurkNet tarafından ödeniyor.

Diğer operatörlerden TurkNet’e nasıl geçilir?

Sizin hiç yerinizden kalkmanıza gerek yok. Mevcut internet aboneliğinizi iptal etmeden TurkNet’e geçiş yapabilirsiniz. İlk olarak başvurunuzu yapıyorsunuz, ardından kurye ile kapınıza gelen operatör değişikliği belgelerini imzalamanız yeterli. TurkNet, sesli onayınızı aldıktan sonra değişiklik talebinizi operatörünüze iletiyor ve 48 saat içerisinde bu talebe cevap verilerek geçişiniz tamamlanıyor.

Farklı operatörlerden geçiş süreci de, daha önce anlattığımız “3 Adımda Nasıl TurkNet’li Olurum?” rehberimizdeki ile benzer ilerliyor. Abonelik başvurusu işlemlerine geçmeden önce altyapı sorgulaması yaparak geçebileceğiniz tarifelere ve kullanabileceğiniz hız miktarına göz atabilirsiniz. Eğer Kablonet, Superonline veya Vodafone fiber altyapısı üzerinden hizmet alıyorsanız, operatör değişikliği işlemleri yapılamamaktadır.

Aboneliğinizi iptal ettirmeden TurkNet’e geçmenin avantajları

Mevcut internet aboneliğinizi iptal ettirmeden TurkNet’e geçiş yaptığınız takdirde birçok avantaj elde etmiş olursunuz. İlk olarak abonelik işlemleriniz sıfır bir aboneliğe göre çok daha kısa sürüyor. Zaten halihazırda kullandığınız bir portunuz olduğunuz için onu da kaybetmemiş olursunuz.

Artı olarak sıfır aboneliklerde olan kurulum hizmeti ücretini ödemezsiniz. Yeni bir kurulum yapılmayacağı için böyle bir hizmete ihtiyacınız olmaz.

TurkNet başvurusu nasıl yapılır?

İlk aşamada da bahsettiğimiz gibi başvuru işlemlerini iki kanaldan yapabiliyorsunuz: web sitesi ve 0850 288 80 81 telefon hattı. Başvuruyu online olarak yapmak isteyen kullanıcılar, bu sayfa üzerinden işlemlerini gerçekleştirebiliyor.

4 adımda online başvuru süreci ise şu şekilde;

1- İletişim Bilgileriniz

TurkNet, hizmet söyleşmesini hazırlamak için online başvuru formunun ilk adımında iletişim bilgilerinizi talep ediyor. Bu doğrultuda Ad/Soyad, e-posta adresi ve telefon numaranız isteniyor. Ayrıca kişisel veri aydınlatma formunu ve verilerinizin işlenmesini onayladığınız adım da bu aşamada.

turknet başvuru formu - iletişim bilgileri

2- Adres Bilgileriniz

Online başvuru formunun ikinci aşamasında varsa halihazırda kullandığınız internet operatörünüzün bilgilerini girmeniz gerekiyor.

turknet başvuru formu - adres bilgileriİnternet Var seçeneğini seçip, mevcut internet servis sağlayıcının hizmet numarası (XDSL numarası) bilgisini girmeniz yeterli olacaktır. Ayrıca farklı bir servis sağlayıcıdan geçiş yapmanız durumunda 240 TL’ye kadar, TurkNet GigaFiber servisine geçmeniz durumunda da 1.000 TL’ye kadar taahhüt cayma bedeli TurkNet tarafından karşılanıyor. Artık sonraki aşamaya geçebilirsiniz.

3- Tercihler

Adres ve mevcut internet sağlayıcınızın bilgilerini doldurduktan sonraki aşamada, altyapınızın desteklediği hızı görebilirsiniz.

Üçüncü aşama penceresinde, yukarıda da belirttiğimiz gibi tercihlerinizi yapmanız istenmekte. İnternet Hız Seçimi kısmında altyapınızın desteklediği hızı içeren tarifeyi görebilirsiniz. Ek Hizmet Seçimi kısmından ek tercihlerinizi seçebilirsiniz. Örneğin modeminiz yoksa hem ADSL/VDSL hem de fiber hızları destekleyen, yüksek WiFi performansı sunan, fiyat performans ürünü modemi avantajlı ödeme yöntemleri ile satın alabilirsiniz.

Bunlara ek olarak sabit IP (static ip) hizmeti ve güvenli internet profili tercihlerinizi de yapabilirsiniz. Bu aşamalar tamamlandıktan sonra sıra fatura tercihlerinize geliyor. Faturanızı yeşil dostu olarak e-posta adresinize mail olarak isteyebilirsiniz.

4- Kimlik ve Ödeme Bilgileri

Online başvuru sürecinin dördüncü ve son aşaması kimlik doğrulamasını içeriyor. Bu aşamada kimlik belgenizin bilgileri ve fatura için ödeme yöntemi bilgileriniz isteniyor. Ancak tercihlerinizde modem seçeneğini seçmeniz durumunda, bu ücretlendirme kartınızdan alınıyor ve o aşamada başka bir ödeme alınmıyor.

Adresinizde GigaFiber yoksa ne yapacaksınız?

TurkNet, geçtiğimiz günlerde GigaFiber altyapı genişletme çalışmalarının bir parçası olarak, kullanıcıların altyapı taleplerini değerlendirmeye aldığı yeni bir başvuru sistemi duyurdu. Bu sistemle kullanıcılar adreslerini girerek, bulunduğu bölgeye TurkNet GigaFiber altyapısının gelmesini sağlayabiliyor.

TurkNet GigaFiber altyapı başvurusu yapma

Bu işlem için öncelikle TurkNet’in GigaFiber İstiyorum sayfasına gidin. Bu sayfanın orta kısmında “GigaFiber istiyorum” adlı butona tıklayın. Açılan sayfada, sizden adresiniz istenecek. Adres bilginizi girdikten sonra, mevcut altyapı durumunuzu içeren bir mesaj göreceksiniz. Test adresimizde henüz GigaFiber altyapısı olmadığından, “Üzgünüz, “şimdilik” GigaFiber altyapınız bulunmuyor. Hemen altyapı talebinizi iletebilirsiniz.” mesajı ile karşılaşıyoruz.

turknet gigafiber altyapı başvurusu

Bu mesajın hemen altında, GigaFiber altyapısı talebinizi iletebilmeniz için iletişim bilgilerinizi doldurmalısınız. Ardından ise Kişisel Veri Aydınlatma Metni’ni okuyup onaylayarak “Adresime GigaFiber İstiyorum” butonuna basın.

TurkNet web sitesinde yapmanız gereken işlemler bu kadar. Şimdi tek yapmanız gereken, başvuru sırasında verdiğiniz e-posta adresinize gelen doğrulama linkini kullanarak başvurunuzu gerçekleştirmek olacaktır. TurkNet, adresinizdeki taleplere göre durumu değerlendirecek ve GigaFiber çalışmaları için listeye ekleyecektir.


TurkNet sponsorluğunda Technopat okurlarına yararlı olması için hazırlanmıştır: https://www.technopat.net/turknet bölümünde internet odaklı yardımcı makalelerimizi bulabilirsiniz.

– Advertorial / Reklam –