Anasayfa Makale Açık Kaynaklı En İyi 30 Program

Açık Kaynaklı En İyi 30 Program

Günümüzde birçok bilgisayar kullanıcısı eskiye nazaran kapalı kaynak programları kolay kolay kullanmıyor, çeşitli güvenlik ve gizlilik endişeleriyle bilinmeyen geliştiriciler tarafından yayınlanan araçlardan uzak durmayı tercih ediyor. Neyse ki, içiniz rahat ederek kullanabileceğiniz programlar da mevcut.

Açık kaynak, kodlarını görebileceğiniz ve isterseniz üzerinde çeşitli değişiklikler yapıp kullanabileceğiniz programlar anlamına gelmekte. Programcılar kullanıcılardan hiçbir beklenti olmaksızın geliştirmiş oldukları projeleri kodlarıyla beraber paylaşıyorlar. Bedava peynir fare kapanında olur, kimse kimseye bedava bir şeyler vermez demeyin çünkü açık kaynaklı programlarda böyle bir durum söz konusu değil. Yazılımcılar projelerini insanlara sunarak arkalarına topluluk desteği alıyor ve aynı zamanda tanınır hale geliyorlar. Ayrıca felsefi olarak da yazılımın özgür olması gerektiğini savunanlar var. Yani hem kullanıcı hem de geliştirici açısından programları açık kaynak sunmak oldukça avantajlı.

Neyse, lafı çok uzatmadan bu yazımızda sizler için interneti kazıyıp bulduğumuz en iyi 30 açık kaynaklı programı derlediğimiz listemize geçelim. Görsel işlemeden programlamaya, müzik çalardan çeşitli sistem araçlarına kadar birçok işinize yarayacak uygulama mevcut. Umarız ki faydalı olur diyoruz.

1 – SimpleScreenRecorder

simplescreenrecorder

Bazen bilgisayarımızda hızlıca ekran ve ses kaydı almamız gereken durumlar söz konusu olabiliyor. Ekran kaydı almak için sıklıkla tercih edilen Camtasia ve BandiCam gibi alternatifler yüksek dosya boyutları, ücretli olmaları ve bir nebze de olsa teknik bilgi gerektirmesi nedeniyle pek kullanışlı olmayabiliyor. SimpleScreenRecorder basit amaçlarla alınan kayıtlar için oldukça ideal bir araç.

Kullanıcı dostu basit bir arayüze sahip olmasının yanı sıra, nasıl ve hangi kare hızlarında kayıt yapabileceğinize dair ayarlamalar yapabiliyorsunuz. Açık kaynaklı olmasının yanı sıra aynı zamanda ücretsiz. Tek kötü yanı sadece Linux desteklemesi diyebiliriz.

2 – Jaspersoft Studio

jaspersoft studio

Eğer grafikler, tablolar ve genel itibariyle matematiksel veriler kullanarak analiz işiyle uğraşıyorsanız Jaspersoft Studio oldukça işinize yarayacak güzel bir program. Rahatlıkla bahsettiğimiz nesnelerle basit ve karmaşık olmak üzere çeşitli yeterlilikte rapor çıktıları oluşturabilir, çeşitli dosya formatlarında bunları paylaşabilirsiniz. Rapor tasarımı konusunda verimliliğinizi artıracağını düşünüyoruz.

Ayrıca forumlar, kullanıcı grupları gibi topluluk desteği ve yardım kaynaklarına sahip. Böylece kolaylıkla uzmanlaşmak mümkün. Çalışma mantığı ise sunucu-istemci şeklinde diyebiliriz. Yerel veya uzak sunucuya kurarak webden veya mobilden fark etmeksizin kullanım sağlayabiliyorsunuz. Ticari amaçlı kullanımlarda ücretli sürüm önerilse de, topluluk sürümüyle de özelleştirip bağımsız projelerde takım arkadaşlarınızla beraber kullanabilirsiniz. Daha fazla bilgi edinmek için geliştirici firmanın hazırlamış olduğu Wiki sayfasına göz atmanızı öneririz zira Jaspersoft Studio rapor tasarlama konusunda inanılmaz yeteneklere sahip bir yazılım.

3 – Visual Studio Code

“Kapalı kaynak devi” Microsoft tarafından yayınlanan “açık kaynak editör” Visual Studio Code, ilk yayınlandığı günden bu yana çoğu programcının gözdesi. Eklentilerle çeşitli işlevsellikler ve programlama dillerine yönelik desteğin kolaylıkla eklenebilmesi, Visual Studio’daki kullanışlılığı ve cazibeyi hissettirmesi, Linux desteği sunması gibi nedenler onu tercih sebebi yapıyor. Arkasında Microsoft gibi bir dev olduğundan sürekli olarak aktif bir şekilde geliştiriliyor.

Web veya masaüstü fark etmez, eğer programlamayla haşir neşir biriyseniz kullanabileceğiniz en iyi editörlerden. Daha farklı programlama ortamları hakkında bilgi edinmek istiyorsanız en iyi IDE yazımızı okuyabilirsiniz.

4 – LibreOffice

libreoffice, açık kaynaklı

Ofis yazılımı denildiğinde aklımıza hep Microsoft’un oldukça pahalı lisans ücretleriyle satılan Office çözümleri gelmesine karşın, açık kaynak tarafında oldukça güçlü bir rakibi bulunuyor. Özgür olmasının yanı sıra ücretsiz olan LibreOffice, bütün ofis işlerinizi karşılayabilecek kadar gelişmiş bir paket. “Word” yerine “Writer”, “Excel” yerine “Calc”, “Powerpoint” yerine “Impress” kullanabilir; aynı zamanda Draw kullanarak çeşitli diyagramlar ve grafikler hazırlayabilirsiniz.

Eklenti desteği sayesinde başta Türkçe dahil olmak üzere birçok dile yönelik yazım denetleyici eklemek ve programın işlevselliğini arttırmak çok kolay. Ayrıca LibreOffice’in kendi kullandığı “Open Document” dosya formatının yanı sıra Microsoft Office belgeleriyle de neredeyse tam uyumluluk içinde çalışabilirsiniz. Özellikle Office lisansı olmayıp Google Docs gibi online ofis çözümlerine alışamayan, yetersiz bulanlar için oldukça ideal bir yazılım. Okuduğunuz bu makalenin de aynı zamanda LibreOffice ile yazıldığını belirtmiş olalım.

5 – Jitsi

jitsi

Özellikle pandemi sonrası baş döndürücü hızla yaşanan dijitalleşme süreci neticesinde yüz yüze yaptığımız toplantılar, konferanslar, dersler çevrimiçi ortama taşınmak zorunda kaldı. Kapalı kaynak bir yazılım olan Zoom’un güvenilirlik tartışması, Microsoft Teams üzerinde çıkan açıklar, görüntülü görüşme ve haberleşme için hızlı ve özgün alternatif arayışlarını beraberinde getirdi.

Jitsi bu amaçla kullanabileceğiniz; Windows, Linux, Mac, iOS, Android platformlarının tamamını destekleyen, açık kaynaklı bir konferans ve anlık mesajlaşma plaftormu. Jitsi’yi kullanmak için illa bir merkezi sunucuya bağlanmak zorunda değilsiniz, kendi altyapınızda çalıştırabileceğiniz gibi aynı zamanda SIP, XMPP/Jabber, AIM/ICQ, IRC gibi farklı protokolleri de destekliyor. Gizliliğinizin korunması için çeşitli şifrelemelere de sahip. Eğer sıklıkla toplantılar ve görüşmeler düzenliyorsanız Jitsi’yi şiddetle tavsiye ediyoruz.

6 – FreeCAD

Mühendislik, mimari gibi amaçlarla 3 boyutlu modelleme yapılmak istendiğinde genellikle AutoCAD tercih edildiğini biliyoruz. Fakat AutoCAD’in yaptığı işi yapabilen, ücretsiz ve özgür bir alternatifinin olduğunu biliyor muydunuz? FreeCAD herhangi lisans parası ödemeden CAD/CAM işlerinizi görebileceğiniz bir yazılım. Ayrıca eklenti desteği sayesinde Python kullanarak ihtiyacınıza yönelik özellikler de ekleyebiliyorsunuz. Popüler bir yazılım olduğundan internette kendisi hakkında Türkçe anlatım videoları da dahil olmak üzere pek çok kaynak bulmak mümkün.

7 – GIMP

En iyi açık kaynaklı programlar listesi yapıyorsak zaten GIMP’i yazmasak olmazdı. GNU Vakfı altında geliştirilen bir görsel işleme ve düzenleme programı olan GIMP, açık kaynak yazılım dünyasındaki en gelişmiş projelerden biri. Kullanımı farklı olduğundan ilk başlarda zorlansanız da Adobe Photoshop’u aratmayacak bir çözüm olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca ücretsiz olduğundan, Adobe ürünlerinin lisans ücretleri göze alındığında denenmesi gereken bir alternatif olduğunu düşünüyoruz. Linux, macOS ve Windows olmak üzere bütün PC platformlarını desteklediğini belirtelim.

8 – GCompris

Listedeki birçok programdan daha farklı bir amaca sahip GCompris. 2 ila 10 yaş arasındaki çocukların biliyorsunuz ki kontrollü ve uzmanlar tarafından hazırlanmayan içeriklerden uzak tutulması gerekiyor. Zira soyut-somut, gerçek-sahte kavramları bu yaşlarda henüz ayrılabilmiş değil. Fakat çocuklar teknolojik cihazlara karşı bi’ hayli de meraklı oluyorlar. GCompris kendi içerisinde barındırdığı 100’den fazla birbirinden eğlenceli aktiviteyle çocukların alfabe, klavye ve fare kullanımı, matematik, coğrafya, şekiller, saat okuma, çizim, dil eğitimi gibi çeşitli konularda becerilerini geliştirmesini sağlıyor.

Bu tarz çocuklara uygun tasarlanmış programların normalde oldukça yüksek ücretlerle satıldığını görürsünüz. GCompris ise KDE topluluğu tarafından tamamen açık kaynak ve bedava olarak sunuluyor. Geliştirme süreci ise yapılan bağışlardan gelen kazançla sağlanıyor. Eğer kullandıktan sonra beğendiyseniz devam edebilmesi için çoğu büyük açık kaynaklı projede olduğu gibi bağışlarınıza çok ihtiyaç olduğunu unutmayın.

9 – ownCloud

Hepimiz dosyalarımızı yedeklemek ve gerektiğinde platform fark etmeksizin her yerden erişmek için bulut depolama servisleri kullanıyoruz. Fakat aynı zamanda kişisel bilgilerimizin yer aldığı verilerimizi yabancı bir şirketin bilgisayarlarına yerleştirmiş oluyoruz. Özellikle de kullandığımız servis ücretsiz ise, okumadığımız kullanıcı sözleşmeleriyle verilerimizi çeşitli amaçlarla kullanmalarına yönelik izin veriyoruz. Ücretsiz olarak aldığımız servisin bedelini gizliliğimiz ve özel hayatımızı şirketlere satarak ödüyoruz.

ownCloud, biraz daha farklı düşünceyle geliştirilmiş. Bu projenin amacı kendi bulut servisinizi kurmanızı sağlamak. Evinizdeki bilgisayara veya herhangi bir uzak sunucuya ownCloud kurarak tamamen sizin yönetiminizde olan ve her yerden kullanabileceğiniz bir bulut depolamaya sahip oluyorsunuz. Böylece dosyalarınız ve gizliliğiniz tehlikeye girmiyor, aniden bazı bulut depolama servislerinin yaptığı gibi hesabınız kapanıp her şey silinmiyor. Özellikle kurumsal şirketlerin de tercih ettiği güzel bir çözüm olduğunu belirtelim.

Eğer kendiniz kurmayı bilmiyor veya uğraşmak istemiyorsanız, bazı büyük sunucu hizmeti sağlayıcıları makul ücretler karşılığında bu hizmeti sağlıyor. Kişisel verilerinizin Google, Microsoft, Dropbox gibi firmalarda işlenmesine izin vermekten çok daha makul bir seçenek olduğunu düşünüyoruz.

10 – MediaWiki

mediawiki, açık kaynaklı wiki

Aklınızda bilgi paylaşımına odaklanan bir platform veya topluluk kurma fikri varsa Vikipedi’nin de kullandığı MediaWiki’yi önerebiliriz. MediaWiki aynı Vikipedi’de olduğu gibi kullanıcıların çeşitli bilgiler içeren sayfalar oluşturabilmelerine, yeri geldiğinde de düzenlemelerine imkan tanıyor.

Bazı projelerde kullanıcıları bilgilendirmek için detaylı dökümantasyonlar yazmak gerekebiliyor. MediaWiki yapısı gereğiyle buna çok müsait olduğundan çeşitli özel kullanımlara yönelik tavsiye edebileceğimiz açık kaynaklı projeler arasında yer alıyor.

11 – BleachBit

GPLv3 lisansı ile herkese açık olarak sunulan BleachBit, oldukça güzel ve gelişmiş bir temizlik aracı. Çoğu kullanıcı “CCleaner’ın çapraz platform desteklisi ve özgür olanı” gözüyle baksa da, çok daha iyi özelliklere sahip diyebiliriz. Dosyaları kalıcı olarak silme, gereksiz dosya temizliği, tarayıcı optimizasyonu, bellek temizliği gibi birçok yeteneğe sahip. Bütün bunların yanı sıra açık kaynaklı bir yazılım olduğundan çeşitli gizlilik endişeleri taşımanıza gerek yok. Kaynak kodunu görüntüler, isterseniz kendi başınıza derleyip kullanabilirsiniz.

CCleaner’ın geliştiricisi Piriform’un Avast!’a satılması sonrası birçok kullanıcı bu endişeler nedeniyle programı kullanmayı bırakmıştı. BleachBit önerebileceğimiz en iyi alternatiflerden biri.

12 – OCS Inventory NG

Open Computer and Software Inventory Next Generation veya daha kısa adıyla OCS Inventory NG, sistem yöneticilerinin oldukça işine yarayacak türden bir yazılım. Eğer bir kurumda bilişim yöneticisiyseniz ağınızda var olan cihazların durumunu her türlü ihtimale karşı takip etmeniz gerekiyor. Ağınıza bağlı cihazları, cihazların makine yapılandırmaları ve kurulu programları OCS ile kolayca izleyebilirsiniz. Programı yüklemeden önce kontrol etmek istiyorsanız tam işlevsel bir demo da sunuluyor.

13 – GNU Health

Şu ana kadar saydığımız açık kaynaklı projelerden en ilginç olanı GNU Health. Zira şu ana kadar sizlere tanıttığımız bütün programların etki alanı insanın kendisinden ziyade bilgisayarla alakalıydı. GNU Health ise daha farklı bir amaç güdüyor, asıl gayesi insanların daha rahat sağlık hizmetlerine ulaşabilmesini sağlamak. Bunu da hastaneler, sağlık profesyonelleri ve normal kullanıcılara yönelik yazılımsal çözümlerle sağlıyor.

GNU Health ise ekosistem olarak bu durumu ücretsiz bir şekilde açık kaynakla çözmeyi hedefliyor. Hastane ve laboratuvar yönetimi, hasta kayıt ve takip mekanizması gibi birçok bileşene sahip. Ayrıca normal kullanıcılara yönelik geliştirilen MyGNUHealth, bizdeki e-Nabız sistemine benzer olarak hastanın bilgilerini içeren ve doktorlar ile hastaların etkileşimini arttırmaya yarayan bir yapı sunuyor. Türkiye özelinde baktığımızda benzer teknolojilere sahibiz fakat dünyanın birçok yerinde sağlıkta dijitalleşme adımları henüz atılmamış durumda. GNU Health bunu maliyetsiz bir şekilde sağlamayı hedefliyor. Yine çoğu açık kaynaklı projede olduğu gibi bu da bağışlarınız kullanılarak geliştiriliyor.

14 – CodeMirror

Web projelerinizde kullanabileceğiniz CodeMirror, Javascript ile geliştirilmiş açık kaynaklı bir metin editörü. 100’den daha fazla programlama ve işaretleme dili için destek sunmasının yanı sıra oldukça iyi API desteği ile beraber geliyor. Eğer programlama odaklı bir blog sitesi açacak veya platform kuracaksanız kesinlikle önerilebilecek bir script denilebilir.

15 – GLPI

Eğer OCS Inventory NG’yi beğendiyseniz lakin ihtiyacınız olan şey komple bir bilişim varlık yönetimi aracıysa GLPI bunu karşılamayı vaat ediyor. OCS temelli çalışan GLPI, e-posta bildirimleri, veritabanı araçları da içeren çoklu dil destekli bir çözüm.

Memnuniyet anketleri, çözüm onaylama mekanizmaları, envanterdeki bilgileri PDF, tablo veya PNG resim biçimde dışarı çıkarma özellikleri de oldukça işlevsel. Tek sıkıntısı arayüzü biraz eski gibi gözüküyor lakin düzgün çalıştığı sürece açık kaynaklı ve ücretsiz güzel bir araç diyebiliriz.

16 – Ampache

ampache, medya, streaming, açık kaynaklı

Evde bir medya sunucusu kurmak istiyorsanız Ampache bunun için çok ideal. Kendi çevrimiçi video ve ses streaming altyapınızı kurarak internet bağlantısına sahip her yerden erişebilir, içeriklerinizi yönetebilirsiniz. Normal şartlar altında yalnızca kişisel kullanım için tasarlanmış bir uygulama olmasına karşın herkesin üye olmasına imkan verecek şekilde de yapılandırmak mümkün. Böylece arkadaşlarınız da kontrollü bir şekilde medya içeriğinize erişip faydalanabiliyor. Özetle film, dizi arşivi yapan kimseler için kesinlikle önerebileceğimiz bir açık kaynaklı bir program.

17 – TuxGuitar

tux guitar, gitar, açık kaynaklı

Eskiden tuşlu cep telefonlarımızda bulunan “Besteleyici”leri kullanarak kim bilir hangi hangi şarkıların melodilerini kaydettik, hatta zil sesi yaptık. TuxGuitar da bu tarz amaçla kullanılabilecek bir program. Gitar tutkunuysanız, bir gitara sahip değilseniz fakat deneyimlemek istiyorsanız bunu bilgisayar üzerinde yapmanız mümkün. Notaları uygun şekilde kullanarak sanal ortamda gitarlı müzikler oluşturabilirsiniz.

Buraya bir yazar notu da düşeyim, programı ben eskiden oynadığımız “müzik aleti çalma” tarzındaki flash oyunlara benzetiyorum. Tabi bir çocuğun kullanacağı kadar basit olmasa ve bizler o çocukluk dönemini çoktan terk etmiş olsak da, halen sanal ortamda bir müzik aleti sesi kullanarak şarkılar oluşturmak oldukça zevkli.

18 – uniCenta oPOS

Küçük ve orta ölçekli bir işletmeye sahipseniz illa ki bir satış-stok takibi yazılımına ihtiyaç duyacaksınız. Bu yazılımların oldukça pahalı fiyatlarla satılması bir yana, maalesef çoğunlukla bir işletmenin ihtiyaçlarını karşılayacak yeterliliklere sahip olmamakta. uniCenta oPOS bu durumda can kurtaran gibi yardımınıza yetişen açık kaynaklı bir program.

Satış verilerini saklamak için bir MySQL/MariaDB veritabanı kullanan uniCenta oPOS, birden fazla personelin de aynı anda iş görebilmesine imkan sağlıyor. Rapor oluşturma, fiyat kontrol, arama paneli gibi özellikler ise bahsetmeye değer başka yönleri. Boş yere satış noktası çözümlerine ücret ödemenize inanın gerek yok. Eğer profesyonel desteğe ihtiyacınız varsa, uniCenta tarafından yıllık 60 Euro gibi oldukça uygun ücretlerle sunulan destek hizmetine abone olma imkanınız da mevcut. Böylece hem geliştiricileri yazılımı geliştirmeye devam etmeleri için teşvik ediyor, aynı zamanda kendi işinizi kolaylaştırıyorsunuz.

Özetle yeni iş kurduysanız bir göz atmanızda yarar var.

19 – ChrerryTree

cherrytree, açık kaynaklı, programChrerryTree hiyeraşik düzeni, zengin metin desteği, özelleştirme ve vurgulama gibi özelliklere sahip farklı bir not alma yazılımı. Eğer düzenli bir şekilde başlıklar altında not tutmak, bunlara ağaç biçiminde erişmek istiyorsanız kullanabileceğiniz güzel bir not defteri diyebiliriz. Kolay kullanım için klavye kısayolları, içe ve dışa aktarma özelliği, bulut platformlarıyla senkronizasyon imkanı ve şifreleme desteği sayesinde yazdıklarınızı hem daha güvenli hem de yedekli bir şekilde tutabilirsiniz.

20 – LAN Messenger

İnternet bağlantısı olmadığında veya güvenilmediğinde, yerel ağınızda ekipler arası iletişim kurma ihtiyacınız varsa LAN Messenger bunu sağlayan çok dilli ve çapraz platform desteğini bulunduran açık kaynaklı bir mesajlaşma programı. Herhangi bir sunucu kurmaya gerek kalmadan yerel ağınızdaki kullanıcılarla iletişime geçebilir, dosya paylaşabilirsiniz.

Programın çalışma mantığını biraz açacak olursak, yerel ağda zaten port açmak gerekmediği için bütün cihazlar sadece yazılım tarafından açılan soket bağlantısı aracılığıyla sunucu ve istemci görevi görebiliyor. LAN Messenger bu mantıkla birbirine mesaj gönderen iki bilgisayarı da sunucu ve istemci gibi değerlendiriyor. Böylece haberleşme sağlanıyor. Kolay ve temiz bir çözüm.

21 – OpenShot

openshot, kullanımı kolay en iyi linux video editörü

Video düzenleme alanındaki sayılı alternatiflerden biri olan OpenShot, en güzel kullanıcı arayüzüne sahip programlardan biri. Çoğu kodek ve video formatını desteklemesi, ücretli yazılımlar gibi birçok kapsamlı özelliğe sahip olması onu diğer birçok açık kaynak video editörüne kıyasla öne çıkarıyor. Geliştiricilerinin dediği gibi “hayal ettiğiniz filmi/videoyu” hazırlayabileceğiniz bir yazılım. Altyazı ve geçiş efekti ekleme, video dosyalarını DVD ve birçok yaygın dağıtım biçimine dönüştürme gibi profesyonellere hitap eden şeyler yapmak da mümkün.

Hem Linux hem de Windows’u desteklediğini, bu sistemlerde herhangi bir uyum sorunu yaşamadan kullanabileceğinizin de altını çizelim. Daha fazla sayıda Linux destekli video düzenleyici ve alternatifler hakkında bilgi edinmek istiyorsanız yazmış olduğumuz “En İyi 11 Linux Video Düzenleme Yazılımı” makalemize göz atabilirsiniz.

22 – FlightGear

Listemizin 22. sırasındaki FlightGear’ın amacı şu ana kadar saymış olduğumuz programlardan biraz farklı. Verimlilik ve son kullanıcıya hitap etmekten ziyade akademik kullanımlar ve deneyler için tasarlanmış açık kaynaklı ilginç bir uçuş simülatörü.

1997 yılında bir grup gönüllü tarafından geliştirilen FlightGear, ücretsiz olarak en iyi uçuş deneyimini bilgisayar üzerinde yaşatmak için tasarlandı. Üstelik 400’den fazla uçak modeline, birçok ülkeden manzaralara, multiplayer desteğine ve ayrıntılı gökyüzü modellemesine sahip. Güzel tarafı da şu ki, simülatör neredeyse tamamen topluluk tarafından geliştirildiğinden siz de katkıda bulunabilirsiniz. Günümüz oyunları kadar güzel grafiklere sahip olmasa bile -ki programın amacı zaten oyun olarak kullanılmak değil- yine de deneyimlemesi oldukça güzel bir simülasyon.

23 – MuseScore

musescore, notalama, açık kaynaklı, en iyi

Beste yapmaktan, notalarla haşir neşir olmaktan hoşlanıyorsanız MuseScore kullanmak isteyeceğiniz türden bir yazılım. Güçlü arayüzü sayesinde kendi bestenizi yapabilir, notaları oldukça düzenli ve profesyonel bir şekilde kaydedebilirsiniz. Aynı zamanda çalma özelliği sayesinde nasıl müzikler ortaya çıkardığınızı anlayabilirsiniz.

24 – Tmux

tmux terminal, en iyi 30 açık kaynaklı program

Tmux, tek bir pencerede terminali çoklamanıza yarayan oldukça işlevsel bir yazılım. Bir Linux terminalini bölüp her birinde apayrı programlar çalıştırıp kullanabilirsiniz. Özellikle birçok bilişim profesyonelinin yalnızca CLI olarak kurulan sistemlerde bir işlemin bitmesini beklerken aynı zamanda diğer işlerini halletmek için kullandığını söyleyebiliriz. İşi oldukça kolaylaştırıyor, kullanımı başlarda zor gelse de zamanla alışıyorsunuz.

25 – VLC Media Player

VLC Media Player Kritik Açık

VLC’yi eminiz ki bilmeyeniniz yoktur. En iyi video oynatıcılardan biri olan VLC Media Player, açık kaynak dünyasının aynı zamanda göz bebeği projelerden. Neredeyse bütün video formatlarını desteklemesi, akış, kayıt ve az sistem kaynağıyla sorunsuz medya oynatma gibi özellikleri onu kullanıcıların gözbebeği yapan yönlerinden birkaçı. Windows, Linux, macOS, iOS, Android gibi bütün platformları da ayrıca desteklediğini belirtmiş olalım.

26 – Mozilla Thunderbird

thunderbird, açık kaynaklı

Kapsamlı ve gelişmiş özelliklere sahip sorunsuz bir mail istemcisi arıyorsanız Mozilla Thunderbird kıyas yaptığımızda belki ücretli alternatifleri de dahil olmak üzere, aralarında en iyi denilebilecek açık kaynaklı bir yazılım. Geniş eklenti desteği, güvenilirlik, büyük dosyalar gönderme imkanı ve gelişmiş e-posta araması özellikleriyle kesinlikle tavsiye edebiliriz.

27 – FileZilla

Açık kaynak dünyasının en çok bilinen projelerinden FileZilla, sunucu üzerindeki dosyaların yönetimi için kullanılabilecek oldukça gelişmiş bir FTP istemcisi. Bir web siteniz varsa dosya işlemlerinin ne kadar uğraştırıcı ve zahmetli olduğunu bilirsiniz. Özellikle de herhangi bir panel çözümü kullanmıyorsanız. FileZilla birçok dosya yönetim arayüzünden daha güzel bir FTP deneyimi sunar. Dosyalarınızı güvenle kopyalayabilir, yetki ayarlamaları yapabilir, aynı zamanda bağlanma şeklinize uygun olarak yapılandırmalarda bulunabilirsiniz.

Pek bilinmeyen bir özellik olarak sadece FTP değil, aynı zamanda SSH istemcisi olarak da kullanabilirsiniz. Windows kullanıcıları PuTTY’e alternatif arıyorsa FileZilla muhtemelen denemek isteyebilecekleri bir istemci program.

28 – 7-Zip

7-zip

Evet, 7-Zip de aslında açık kaynak bir proje. Veri arşivleme ve sıkıştırma söz konusu olduğunda tartışmasız herkes kabul edecektir ki en iyi programlardan biri. Birçok formatta arşivler oluşturabilir, dosyalarınızı AES-256 gibi güçlü şifreleme algoritmalarıyla güvene alabilirsiniz. Ayrıca çoğu kullanıcı pek ayarları kurcalamasa da, profesyoneller için özelleştirilmiş sıkıştırma teknikleri kullanabileceğiniz bir arayüzü bulunmakta. Buradan kendiniz için en uygun sıkıştırma şeklini belirleyebilir, maksimum verimlilikte işinizi görebilirsiniz.

29 – Blender

NVIDIA Studio Etchū-Daimon Station - Blender

3D modelleme konusunda Blender belki de sektörün çok kullanılan yazılımı denilebilir. Aynı işi ücretli rakiplerine kıyasla daha az kaynak ve daha fazla özellikle yapmaya imkan tanımasının yanı sıra, amatörlerden tutun profesyonellere kadar herkesin kullanımına uygun bir program diyebiliriz. İzlediğiniz filmler, oynadığınız oyunlar belki de kahvenizi yudumladığınız bardak bile Blender ile modellenmiş olabilir.

30 – XAMPP

Her şeyiyle beraber gelen bir web sunucu paketi arıyorsanız XAMPP işte tam da bunu sağlıyor. Açık kaynaklı olması, WAMP ve LAMP stack kurulumlar için kullanılabilmesi, varsayılan olarak birçok yönetimsel özelliği kolayca yapabilmesi sağlaması onu en iyiler listesine eklemeye değer kılıyor. Birçok web geliştirici de aynı zamanda localhost üzerinde projelerini test etmek için XAMPP’den faydalanıyor.

Sonuç

Bu yazımızda sizlerle beraber en iyi diyebileceğimiz 30 açık kaynaklı programı incelemiş olduk. Ücretsiz olmalarının yanı sıra topluluk desteğiyle geliştirildiklerinden birçoğu ücretli alternatifleri kadar gelişmiş, hatta bazıları çok daha iyi bile denebilir. Biz de listeyi geniş tuttuk, her alana ve ihtiyaca yönelik sunulan projelere yer vermeye çalıştık.

Sorularınız varsa Technopat Sosyal üzerinde konu açabilir, sizlerin de eklemek istediği başka güzel programlar varsa yorumlarda belirtebilirsiniz. Sağlıcakla kalın.